KKTC Cumhurbaşkanı ile Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

28.08.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Mehmet Ali Talat'ı Türkiye'de bir kez daha misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.

Kıbrıs meselesi ve Kıbrıs Türkü'nün bugüne kadar sürdürdüğü haklı mücadelesine önem ve öncelik atfettiğimi her vesileyle vurguluyorum. 21 Mart'ta başlayan görüşme sürecinin olumlu sonuca ulaşmasını temenni ediyorum.

Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözüme ulaştırılması amacıyla sürdürdüğümüz müşterek çabalarımız bağlamında KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Talat'la tekrar biraraya geldik. Bu toplantımıza Sayın Başbakan ve Sayın Dışişleri Bakanımız da katıldılar. Ada'da 3 Eylül 2008 tarihinde başlayacak kapsamlı müzakere sürecinde Kıbrıs Türk Halkının ve Türkiye'nin Ada'daki çıkarlarının korunması, Türkiye ile KKTC arasındaki dayanışma ve yakın işbirliğinin daha da güçlendirilmesi hususlarında görüş alışverişinde bulunduk.

Kıbrıs'ta çözüm, Birleşmiş Milletler çatısı altında, BM Genel Sekreteri'nin iyiniyet misyonu çerçevesinde, Ada'daki gerçekler temelinde, iki eşit halk ve iki Kurucu Devlet tarafından oluşturulacak yeni bir ortaklıkla bulunacaktır. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi devam edecektir.

Bu saydığım unsurlar çerçevesinde Ada'da ve tüm bölgede barış ve istikrarın yerleşmesini teminen ilgili tüm tarafların çaba göstermelerini, uluslararası toplumun da bu yönde gerekli adımları atmasını bekliyoruz.

Türkiye anavatan ve üç garantör devletten biri olarak 3 Eylül'de başlatılacak olan müzakere sürecinin hedefe ulaşması için her bakımdan destek sağlayacaktır. Bu vesileyle, Kıbrıs Türk tarafı ve Cumhurbaşkanı Sayın Talat tarafından benimsenen yapıcı tutumu takdirle karşıladığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türkü'nün huzur ve güvenliğinin sağlanması, hak ve hukukunun korunması için üzerine düşeni yapmayı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararla sürdürecektir.

Kıbrıs Türk tarafını çözüm çabalarında desteklerken diğer yandan da, Kıbrıs Türkü'nün mutluluk ve refahı, KKTC'nin her alanda gelişip güçlenmesi için üzerimize düşen tarihi sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz.

KKTC halkı üzerindeki haksız, gayriinsani hukuk dışı kısıtlamaların kaldırılması her zamanki gibi önceliğimizi teşkil edecektir. Bu bağlamdaki ortak çabalarımız sürdürülecektir.
Bu vesileyle bir kez daha KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Mehmet Ali Talat'a Türkiye'ye hoş geldiniz diyorum. Böyle kritik bir dönemde gayet detaylı ve kapsamlı istişarelerde bulunmamızın faydasını her iki taraf olarak da görüyor ve bundan da büyük bir mutluluk duyuyoruz.

Hepinize teşekkür ederim.
Yazdır Paylaş Yukarı