Romanya Devlet Başkanı Basescu ile Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

21.08.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,
Ülkemize bugün bir çalışma ziyaretinde bulunan dost ve müttefik Romanya'nın Devlet Başkanı Sayın Basescu ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Geçen Mart ayında yaptığım ziyaretin güzel anılarını hala muhafaza ediyorum.
Sayın Devlet Başkanı ve değerli heyetiyle biraz önce kapsamlı görüşmelerde bulunduk.
Görüşmelere Sayın Başbakan ve Sayın Dışişleri Bakanı da katıldılar.
Bu görüşmelerin ikili ilişkilerimiz ve bölgesel işbirliğimiz adına çok yararlı olduğunu düşünüyorum.
Romanya, bölgede Avrupa Atlantik kurumlarıyla başarılı bir şekilde bütünleşen örnek bir ülkedir.
Balkanlar ve Karadeniz coğrafyasında istikrar ve barışa önemli katkılarda bulunan bir dost ve aynı zamanda müttefikimizdir. KEİ içinde de yakın işbirliği yapmaktayız.
AB ile müzakere sürecimizde de bize kuvvetli destek veren Romanya ile çok yakın ilişkiler içindeyiz.
Birbirlerine çok yakın coğrafyalarda, yoğun ekonomik ve insani ilişkilere ve benzer dış politika yönelimlerine sahip bulunan ülkelerimiz arasında her alanda ilişkilerimizi geliştirmeye özel önem atfediyoruz.
Romanya'da 80 bin civarında soydaşımız güven ve huzur içinde yaşamakta, böylece ülkelerimizi birbirine bağlayan bir köprü görevi görmektedir.
Romanya'da faaliyet gösteren Türk işadamlarının yatırımlarının 2 milyar Dolar'a ulaşmış olması ülkelerimiz için sevinç kaynağıdır.
Türkiye ve Romanya, Balkanlar'da birbirlerinin en büyük ticari ortağıdır. Toplam ticaret hacmimizin 2007 yılı sonunda 7 milyar Dolar'a yaklaşmış olmasından memnuniyet duyuyorum. Bu çerçevede 2010 yılında 10 milyar Dolarlık bir ticaret hacmine ulaşılması için gayretlerimizi sürdüreceğimizi belirtmek isterim.
Sayın Basın Mensupları
Bugünkü görüşmelerde ikili ilişkilerimizin yanı sıra, bölgemizi ilgilendiren konuları da ele aldık.
Bu meyanda Gürcistan'da yaşanan gelişmeler hakkında görüş alış verişinde bulunduk.
Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refah ile işbirliğinin tesisi konusunda Sayın Basescu ile benzer görüşleri paylaştığımızı görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Komşumuz ve dostça ilişkiler içinde olduğumuz Gürcistan'ın sorunlarının, toprak bütünlüğü temeli ilkesinde barışçı yollardan çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Gürcistan'daki çatışmaların başladığı günden beri Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımız muhatapları ile diyalog halindedir.
Ben de Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ve Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile görüştüm.
Bugün geldiğimiz noktada çatışmaların sona ermiş olması, ateşkesin sağlanmış olması ve Rusya'nın ateşkese uygun olarak birliklerini çekmeye başlaması ümit vericidir. Şimdi en kısa zamanda kalıcı bir barış ve istikrarın temini için çalışılmalıdır.
Son çatışmalardan edindiğimiz tecrübelerin de ışığında bölgedeki ihtilafların barışçı yollardan çözüme kavuşturulması hedefi üzerinde daha çok çalışılmasına ihtiyaç olduğu açıklıkla görülmektedir.
Bu çerçevede, Sayın Başbakanımızın Moskova, Tiflis ve Bakü'ye gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu kurulması önerisinde bulunduk.
Kafkasya'da barış, güvenlik ve istikrarın tam anlamıyla tesisi ve sürdürülebilirliğinin temini bakımından bu Platformun oluşturulmasının önem taşıdığı inancındayız.
Burada Sayın Devlet Başkanı ile bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti bir kez daha yineliyor, dost Romen halkına Şahsım ve Türk halkı adına içten sevgi ve selamlarımı sunuyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı