Basında Sansürün Kaldırılışının Yıl Dönümü Dolayısıyla Yayınladıkları Mesaj

24.07.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Basında Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü dolayısıyla yayınladıkları mesajları aşağıda sunulmaktadır:
"Bağımsız ve tarafsız basın, standardı günden güne yükselen demokrasimizin vazgeçilmez kurumlarından biridir.
Geçmişten günümüze memnuniyet verici bir gelişme içinde gördüğümüz Türk basını, toplum adına üstlendiği sorumlulukları başarıyla yerine getirmektedir.
Basının toplumsal hayattaki etkinliğinin artması, siyasal katılım yollarının gelişmesini, toplumun bilinçlenmesini, neden-sonuç ilişkisiyle sağlıklı değerlendirmeler yapılmasını sağlayarak, demokrasi kültürünü güçlendiren bir etki yaratmaktadır.
Bugün Türkiye bu katkılarla, açık toplum olma yolunda önemli mesafe katetmiştir. Ülke meseleleri tüm boyutlarıyla tartışılabilmekte, her türlü fikir serbestçe dile getirilebilmektedir. Kamuoyu, sorunlar, gelişmeler ve olaylar karşısında duyarlıdır. Bunlar, şüphesiz demokrasimizi zenginleştiren ve geliştiren faktörlerdir.
Basının görevlerini gereği gibi yapabilmesi için, basın özgürlüğünün sağlanması, her şart altında gözetilmesi ve geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Milletimizin gücünü ve dinamizmini sürdürmesi, aynı anda daha da ileriye gitmesi, ancak gerçek bir demokrasi ve hürriyet ortamında ve bağımsız, tarafsız, çok sesli bir basının mevcudiyetiyle mümkündür.
Basının sansür ve benzeri sınırlamalara maruz kalmadan sorumluluklarını yerine getirebilmesi, sağlıklı bir demokratik düzen açısından zorunludur.
Toplumun haklarının ve çıkarlarının korunmasında önemli işlev üstlenen basının, haber verme, denetleme yapma, kamuoyunu doğru bilgilerle aydınlatma, kamuoyu oluşturma, yanlışlıkları sorgulama görevleri bulunmaktadır. Bu, basının demokratik sistemdeki konumunun da bir gereğidir. Ancak, eleştiri sınırlarını aşan, gerçeği yansıtmayan bilgiler ve mesnetsiz iddialarla haber ve yorumlar yapılması, basının güvenilirliğine de zarar verecektir.
Türk basınının çalışmalarını, doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı, meslek ahlak ilkelerine bağlılık, kendi içinde denetim yapma gibi değerler ışığında, yüksek bir sorumluluk duygusuyla devam ettireceğine inanıyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı