Erzurum Kongresi'nin Yıl Dönümü Dolayısıyla Yayınladıkları Mesaj

23.07.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Erzurum Kongresi'nin yıldönümü dolayısıyla yayınladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:
"Tarihimizin şeref dolu sayfaları milletimiz için büyük bir gurur vesilesidir.
Türk milletinin Atatürk önderliğinde destansı bir mücadele vererek zafere ulaştırdığı Kurtuluş Savaşı, sonuçları ve mazlum milletlere yol gösteren etkisiyle tarihe malolmuştur.
İnancın, azmin, kararlılığın, vatan ve bayrak sevgisinin eseri olan bu büyük zafer, atalarımızın canı pahasına vatan yaptıkları toprakların kurtarılmasını, bağımsızlığımızın korunmasını, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlamıştır.
Vatanın kurtuluşunun ancak milletimizle birlikte başarılabileceğine inanan Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nın çalışmalarını yürütürken, milli iradenin üstün kılınmasına imkan tanıyacak adımlara büyük önem vermiştir.
Erzurum Kongresi de bu itibarla, İstiklal Savaşı'nın tarihi dönemeçlerinden biridir. Bölgesel bir kongre olarak planlanmasına rağmen Erzurum Kongresi'nde, ülkenin kaderini derinden etkileyen önemli kararlar alınmıştır. Kongre'de aynı zamanda, milli mücadelenin esas programı da hazırlanmıştır. Bu mücadelenin nihai hedefinde kayıtsız şartsız bağımsızlık ve milli egemenlik vardır.
Erzurum Kongresi kararları, vatanın kurtuluşuna, milletimizin bağımsızlığına kavuşmasına zemin oluşturan bir mahiyettedir. Kongre kararlarıyla, Türk milletinin vatanına, bağımsızlığına ve egemenliğine her şart altında sahip çıkacağı güçlü şekilde dünyaya ilan edilmiştir.
Kongre'de milli hudutlar içinde vatanın bir bütün olduğu, manda ve himaye altına girmenin kabul edilmeyeceği kesin bir kararlılıkla vurgulanırken, ilk kez bir hükümet kurma fikrinden söz edilerek, milli egemenliğin hayata geçirilmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır.
Bunlar, milletin iradesiyle yeni bir devletin doğuşunu müjdeleyen kararlardır. Aynı zamanda yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızın üzerinde birleştiği milli bir mutabakatı ortaya koyan kararlardır.
Tarih ve tüm dünya Samsun'da meşalesi yakılan, Amasya Genelgesi ve Erzurum Kongresi ile devam eden istiklal mücadelesinde, bir milletin tüm fertleriyle inanılmaz gayretine, vatan ve bayrak sevgisine tanıklık etmiştir. Yok edilmek istenen, vatanı parçalanmak istenen Türk milletinin yeniden dirilişine tanıklık etmiştir.
İşte Cumhuriyetimizi 85 yıldır dimdik ayakta tutan ve büyük başarılara ulaştıran bu büyük güçtür, bu büyük iradedir. Milletimizin bağımsız ve özgür yaşama kararlılığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih sahnesindeki yerini almasının ve emin adımlarla hedeflerine yürümesinin yolunu açmıştır.
Türk milleti, millet olma şuuruyla, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla, tüm sorunların ve tehditlerin üstesinden gelerek, bugünkü nesillere büyük bir devlet, mutlu ve huzurlu bir gelecek armağan etmiştir.
Bu güven ile ülkemizi Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesi ve daha da üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalışacağız. Milletimizin hasletleri ve tarihi başarılarla örülü büyük geçmişi, bizlere bu yolda güç kazandırmaktadır.
Erzurum Kongresi'nin yıldönümünde, başta Büyük Atatürk olmak üzere, Kongre üyelerini, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anıyor, yurttaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı