Basın Açıklaması

21.07.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
21 Temmuz 2008 tarihli bazı gazetelerde Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunun, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının hesaplarını incelemeye aldığı yönünde bazı iddia ve yorumlar yer almaktadır. Konuyla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür:


1- Devlet Denetleme Kurulunca, basın ve yargı organlarında iddia edildiği çerçevede kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının hesaplarının incelenmesine yönelik olarak bir denetim yapılmamaktadır.

Yapılan çalışma, Cumhurbaşkanlığı Yüce Katının 14 Şubat 2008 tarihli talimatlarıyla gerçekleştirilmekte olan "Araştırma ve İnceleme" faaliyeti olup, "Tüm Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarının, teşkilat yapıları, faaliyetleri, denetimleri ve organlarının seçimlerine dair esasların değerlendirilmesi ile bunların etkin ve verimli şekilde hizmet yürütmelerinin ve geliştirilmesinin sağlanmasını" hedeflemektedir.

2- Devlet Denetleme Kurulu, Anayasamızın 108'inci maddesi uyarınca kurulmuş "Anayasal" bir kurum olup, görev ve yetkilerini de Anayasamızın söz konusu maddesinden ve Devlet Denetleme Kurulu Kurulması Hakkında 2443 sayılı Kanundan almaktadır.

Gerek Anayasamızın 108'inci maddesinde, gerekse 2443 sayılı Kanunun 2'nci maddesinde Kurulumuzun "Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşlarında" her türlü inceleme, araştırma ve denetlemeler yapmakla yetkili ve görevli olduğu açıkça belirtilmektedir.

3- Yapılan çalışma kapsamında sözkonusu meslek kuruluşlarına yazılan yazılarda, çalışmanın amacı "araştırma ve inceleme olarak" açık bir şekilde belirtilmiş olup, istenen bilgi ve belgeler de "meslek kuruluşlarına" ilişkin yürütülen çalışmalara yönelik bilgi demeti oluşturmaya matuftur.

4- Netice olarak yapılan çalışma, Cumhurbaşkanlığı Yüce Katının 14 Şubat 2008 tarihli talimatlarıyla yaklaşık altı aydan beri sürdürülmekte olan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarının hiçbir ayrım yapılmaksızın tamamına yönelik bir araştırma ve inceleme çalışmasıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Yazdır Paylaş Yukarı