Basın Açıklaması

09.07.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Bir soruşturma kapsamında tutuklanan ve geçtiğimiz günlerde vefat eden Kuddusi Okkır'ın affedilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı'na başvuruda bulunulduğu ve başvuruya yanıt alınamadığı yönündeki haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür:

"Cumhurbaşkanının af yetkisini kullanabilmesi için Anayasanın 104 üncü maddesine göre, affedilmesi istenen kişinin hükümlü durumunda olması şarttır. Zira af yoluyla hürriyeti bağlayıcı cezanın hafifletilmesi veya kaldırılması söz konusu olduğundan, ortada kesinleşmiş bir ceza mahkumiyeti bulunmalıdır.
Haber konusuyla ilgili olarak, adı geçen Kuddusi Okkır, eşi veya avukatı tarafından, Cumhurbaşkanlığından herhangi bir af talebinde bulunulmamıştır. Bu sebeple, adı geçenin af talebinde bulunduğu ve Sayın Cumhurbaşkanının af yetkisini kullanmadığı yolunda çıkan haberler gerçek dışı ve üzücüdür.
Sadece, adı geçenin müdafii sıfatıyla Avukat Celal Şen tarafından, müvekkili Kuddusi Okkır'ın Tekirdağ F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunduğu sürede sağlık sorunları oluştuğu gerekçesiyle, tutuksuz yargılanmasına karar verilmesi talebini içeren bir dilekçe 18/04/2008 tarihinde Genel Sekreterliğimize ulaşmıştır.
Söz konusu dilekçe, talebin Cumhurbaşkanlığının görev ve yetki alanına girmemesi sebebiyle 28/04/2008 tarihinde Adalet Bakanlığı'na resmi bir yazıyla iletilmiş ve aynı gün Avukat Celal Şen'e de resmi bir yazıyla talebinin Adalet Bakanlığı'na gönderildiği bildirilmiştir.
Bu itibarla, anılan haberlerde yer alan iddialar, gerçeği yansıtmamaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Yazdır Paylaş Yukarı