Hırvatistan Cumhurbaşkanı Mesiç'le birlikte gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısı

11.06.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli Basın Mensupları,
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Sayın Mesiç'in davetlisi olarak güzel ülkenizde bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bize gösterilen sıcak misafirperverliğe bir kez daha teşekkür ediyorum.
Bölgemizin tecrübeli devlet adamı Cumhurbaşkanı Sayın Mesiç'le ikili ilişkilerimizin her yönünü ele alarak kapsamlı, yararlı ve verimli görüşme yaptık. Görüşmelerimizde ülkelerimizi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası meselelere de değindik.
Sayın Cumhurbaşkanının biraz önce söylediği gibi özellikle Balkanlar'la ilgili gelişmeler konusunda aynı düşüncede olduğumuzu görmekten de büyük bir memnuniyet duyduk gerek Bosna-Hersek, gerek Kosova konularında.
Hırvatistan Güneydoğu Avrupa'da barış, istikrar ve refahın yaygınlaştırılmasında işbirliğine önem verdiğimiz bir devlettir.
Ortak coğrafyamızı oluşturan Güneydoğu Avrupa'da kalıcı istikrarın sağlanmasına yönelik çabalar ve katkılarımızı artırmak ve bu amaçla aramızdaki diyalogu daha da geliştirmek konusunda görüş birliğine vardık. Bu çerçevede bölgenin istikrar ve kalkınmasında Türkiye ile Hırvatistan'ın ortaklaşa katkılarının önemi üzerinde aynı görüşleri paylaştığımızı memnuniyetle gördüm.
Türkiye, Hırvatistan'ın Bükreş Zirvesi'nde NATO'ya üyelik daveti almasını desteklemiş ve bu kararından dolayı büyük memnuniyet duymuştur. Bu çerçevede müstakbel NATO üyesi Hırvatistan'a burada bir kez daha tebriklerimi iletmek istiyorum.
Avrupa Birliği ile aynı tarihte katılım görüşmelerine başlayan ülkelerimizin bu ortak hedef kapsamında yakın işbirliği içinde bulunması konusunda da aynı yaklaşımı paylaşıyoruz.
Ayrıca ekonomi ve ticaret alanındaki işbirliğimizin ülkelerimizin gerçek potansiyelini yükseltilmesi yönünde ortak irademizi tekrar teyit ettik ve bu konuda çalışmaya, özel sektörümüzü teşvik etmeye de karar verdik.
Biraz önce imzalanan iki anlaşma da çok yönlü olarak işbirliğimizin en güzel göstergesidir.
Sayın basın mensupları,
Hırvatistan'a yaptığım bu ziyaretin barış ve istikrar için dayanışma ile Balkanlar, Avrupa ve Akdeniz'de işbirliği temellerinde memnuniyet verici bir düzeyde gelişen ilişkilerimize yeni bir ivme sağlayacağına ve uluslarımızın dostluğu ve iki ülkeye yararlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum.
Hepinize teşekkür ediyorum."
SORU- Sayın Hırvat Cumhurbaşkanına sorumu yöneltmek istiyorum ve Sayın Cumhurbaşkanımız da arzu ederse kendisinden de yanıt rica ediyorum.
Türkiye ile Hırvatistan aynı tarihte AB müzakerelerine başlayan iki aday ülke, ancak Türkiye'nin müzakere sürecinde Türkiye'den bakıldığında sıklıkla siyasi nitelikte engeller çıkartıldığını görüyoruz, Hırvatistan ise hızla ilerliyor müzakere sürecinde.
Kıbrıs konusunda Sayın Hırvat Cumhurbaşkanının hem görüşünü almak istiyoruz ve engeller konusunda görüşünü almak istiyoruz, niye böyle iki ülkenin müzakere sürecinde ciddi fark oluşuyor?
Son olarak, Türkiye'de iktidardaki partinin kapanması davası söz konusu, bunun da önümüzdeki günlerde Türkiye'nin adaylığına gölge düşüreceği konuşuluyor; bu konuda görüşü nedir acaba?
Teşekkürler."
SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ - Değerli basın mensupları, Türkiye gibi nüfusu ve ekonomisi büyük olan ülkelerin katılım süreçleri çok kolay olmamıştır doğası gereği; önce bunu böyle görmek gerekiyor. Bundan dolayı da zaman zaman siyasi konular istismar edilebilmektedir. Ama Türkiye'nin stratejik hedefi gayet açıktır, bellidir. Türkiye müzakere sürecini gayet sabırla ve başarıyla, kararlılıkla yürütür.
SORU- Türkiye ve Hırvat cumhurbaşkanlarının her ikisine de soru; ekonomik gelişme konusunda beklentileri nedir, bu konuda gelişmeler ne olabilir, ne şekilde daha geliştirilebilir? Bilindiği üzere Hırvatistan ile Türkiye Cumhuriyeti'nden daha çok mal ithal ediyor. O bakımdan ekonominin ve ticaretin geliştirilmesi bakımından ne yapılabilir?
Ve her iki cumhurbaşkanı da bu Avrupa Futbol Şampiyonası konusunda görüşleri nedir?
SAYIN CUMHURBAŞKANINIMIZ- Bildiğiniz gibi Türkiye ile Hırvatistan arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmıştır. Bunun neticesi ticaretimiz biraz artmaktadır ama ekonomik ilişkilerimiz siyasi ilişkilerimiz gibi tatmin edici düzeyde değildir; bunu öncelikle ifade etmek isterim.
Bildiğiniz gibi, ekonomik ilişki sadece ticaret de değildir, karşılıklı yatırımlar yapmak, ortak işler yapmaktır. Bu anlamda özellikle turizm sektöründe birbirimizi tamamlayıcı işler yapabiliriz. Otelcilik sektöründe çok iyi işbirliği yapabiliriz. Enerji konusunu konuştuk, enerji konusunda işbirliği yapabiliriz, çünkü Kafkaslar'dan, Orta Asya'dan, Arap dünyasından gelen birçok enerji hatları Türkiye üzerinden geçmektedir. Tüm bu konular beraber çalışabileceğimiz konulardır.
Bugün çok sayıda Türk iş adamı, Hırvat iş adamı bir araya gelecekler, İş Konseyi toplantısı yapacağız. Bunun da iyi bir fırsat olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin büyük şirketleri de buraya yatırım yapmak için çok arzulular, biz de onları destekliyoruz.
Hırvatistan sporda başarılı bir ülkedir. Avrupa Futbol Şampiyonasına da çok iyi bir şekilde başladı, hatta maçını da seyrettim, kazandı; bundan dolayı tebrik ediyorum Milli Takımınızı. Türkiye'de de çok sayıda çok başarılı, beğenilen Hırvat futbolcular var, antrenörler var. Bu konuda gerçekten başarılısınız.
Yazdır Paylaş Yukarı