Japonya Başbakanı Sayın Yasuo Fukuda İle Heyetlerarası Görüşmelerin Ardından Düzenlenen Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

06.06.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan Sayın Yasuo Fukuda ile heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Japonya ve Türkiye, biri İpek yolunun Batı, diğeri de Doğu ucunda olmakla beraber birbirine dost olan ve bu dostluğun temelleri 120 yıl önce atılan iki ülkedir. Türk halkı ve Japon halkı birbirine gerçekten daima dostane bakmıştır. Böyle bir ülkede bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Ziyaretim Türkiye'den Japonya'ya Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmî ziyaret olması sebebiyle de ayrıca tarihî bir öneme sahiptir.
Ziyaretim en üst seviyede siyasî istişare yapma imkânını vermiştir ve birçok konuda Türkiye ve Japonya'nın ortak görüşte olduğunu görmekten büyük bir mutluluk duymuşumdur. Ayrıca, 2010 yılı, ilişkilerimizin kuruluşunun 120'nci yıldönümü olması vesilesiyle Türkiye'de Japon yılı olarak ilân edilmiştir, bunun hazırlıklarıyla ilgili de gayet güzel görüşmeler yaptık.
Ziyaretimin iki ülke arasındaki karşılıklı üst düzey ziyaretlerin gelişmesine de, katkı sağlayacağını ümit ediyorum.
Sayın Başbakan Yasuo Fukuda ile ikili siyasî, ekonomik ve kültürel ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası bazı konuları geniş bir şekilde konuşma fırsatını buldum.
Özellikle Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik gelişmesini ve Türkiye'deki yatırım ortamını anlattım. Ortak ekonomik potansiyelin çok büyük olduğunu ve bu açıdan Türk ve Japon firmalarının daha çok işbirliği yapabileceklerini, Japon firmalarının Türkiye'ye yatırım yapmaları için çok büyük fırsatlar olduğunu anlatma imkânını buldum.
Yine turizm, kültür konularını konuştuk ve bu çerçevede Kaman-Kalehöyük'te sürdürülen arkeolojik kazılara Japonya'nın verdiği desteğe teşekkür ettim.
Sayın Başbakanın Ortadoğu ile çok yakından ilgilendiğini gördüm ve Ortadoğu'daki çeşitli ülkeler ve çeşitli meseleler hakkında gayet geniş bir istişare yapma imkânı bulduk.
Yine Ortadoğu'daki barış sürecine her iki ülkenin de kapsamlı destek verdiğini bir kez daha teyit ettik.
Bu ziyaretimin Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkiler için yeni bir sayfa açacağına inanıyorum ve burada bulunduğumuz süre içerisinde gösterilen konukseverliğe de ayrıca teşekkür ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı