Japonya'dan Dönüşlerinde Havaalanında Basına Yaptıkları Açıklama

08.06.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Japonya'dan dönüşlerinde havaalanında basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"3-8 Haziran 2008 tarihleri arasında resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğim Japonya'dan ülkemize dönmüş bulunuyorum. Ziyaretim, Türkiye'den bu ülkeye Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olmuştur.
Ziyaretimin Türkiye'nin 1999 yılından itibaren sürdürmekte olduğu Doğu Asya ve Pasifik bölgesine açılım politikasında önemli bir dönüm noktası olduğu kanaatindeyim.
Japonya ve diğer uzakdoğu ülkeleri, Türkiye'yi bölgesinin güçlü ve önemli bir ülkesi olarak görmektedirler. Bu ülkeler bakımından Türkiye Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya bölgeleri ile sürdürdüğü yakın ilişkiler nedeniyle, önemli bir ekonomik işbirliği ve ticaret ortağı olma konumundadır. Türkiye bakımından da Uzakdoğu'nun, 21. yüzyılda kazanmakta olduğu bu ekonomik öneme paralel olarak, siyasi açıdan da uluslararası alanda önemli bir ağırlık merkezi olacağına inanılmaktadır. Japonya'daki temaslarımda muhataplarımla bu dinamikleri de ele aldık.
Ziyaretim sırasında Majesteleri İmparator Akihito, Başbakan Yasuo Fukuda, Üst Meclis Başkanı Satsuki Eda ve Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ile görüşmelerde bulundum. Ayrıca, Temsilciler Meclisi ve Üst Meclis'lerdeki Türkiye-Japonya Parlamentolararası Dostluk Gruplarını, bir çalışma kahvaltısında kabul ettim.
Majeste Akihito'yu '2010 Türkiye'de Japonya Yılı' vesilesiyle ülkemize davet ettim.
Ülkelerimiz arasındaki geleneksel dostluk ilişkilerini yansıtacak şekilde sıcak ve dostane bir atmosferde cereyan eden görüşmelerde, ikili ilişkilerimiz tüm yönleriyle ele alınmış ve mevcut işbirliğimizin güçlendirilmesi yolları üzerinde durulmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki, bu konuda her iki ülkede de gerekli siyasi irade bulunmaktadır.
Japonya, öteden beri karşılıklı güven ve işbirliğine dayalı ilişkiler sürdürdüğümüz dost bir ülkedir.
19. Yüzyılın sonlarında temelleri atılan Türk-Japon dostluk ilişkileri, günümüzde ekonomik ve ticari ilişkilerin de çeşitlenerek gelişmesiyle yeni bir boyut kazanmıştır.
Bu köklü dostluk özellikle '2003 Japonya'da Türkiye Yılı' vesilesiyle daha da gelişmiştir. Ziyaretim sırasında bu samimi dostluğa bizzat tanık oldum. 2010 yılında düzenlenecek 'Türkiye'de Japonya Yılı' nın, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu çerçevede, Japon tarafıyla yaptığımız görüşmelerde '2010 Türkiye'de Japonya Yılı'na ilişkin organizasyon çalışmaları üzerinde özellikle durduk.
Ziyaretim sırasında dünya çapında önde gelen Japon yatırımcı ve sinai şirketleri başkanlarıyla biraraya gelerek, ülkemizdeki yabancı yatırımcılara sağladığımız imkanlar hakkında ayrıntılı bilgi verme imkanı bulduk. Ayrıca, Tokyo'da düzenlenen Türk-Japon İş Forumu ile Osaka'da düzenlenen Türk-Japon Yatırım Forumu'nun toplantılarına katıldım. Özellikle bu şirketlerin sadece Japonya'nın değil, dünyanın en büyük şirketleri olduğunu belirtmek isterim. Bunlarla hem işadamlarımızla birlikte toplu görüşmeler yaptık, ayrıca da bu şirketlerin başkanlarını ve heyetlerini teker teker kabul ettim ve hepsiyle teker teker görüştüm.
Ziyaretim çerçevesinde, Kushimoto'daki Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nda düzenlenen anma törenine de iştirak ettim.
Bu ziyaretimin münasebetyile Türkiye'yi tanıtıcı bazı kültür faaliyetleri düzenlendi ve bunların bazılarında da bulunma fırsatını yakaladım. Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilere ivme kazandırılması ve bu ülke ile işbirliğimizin güçlendirilmesi açısından yararlı sonuçlar getireceğine inanıyorum.
Bu ziyaretimde bana Sayın Bakan Tüzmen ve Sayın Bakan Şimşek de eşlik etmişlerdir. Ziyaretime ayrıca TOBB Başkanı, DEİK Başkanı ve çok sayıda Türk işadamıyla birlikte Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı da katılmışlardır. Onlar da bu ziyaret çerçevesinde konularıyla ilgili çok iyi görüşmeler yapmışlardır. Türk Japon dostluğunun ilerlemesi ve karşılıklı çıkarlarımızın temin edilmesi için herkes üstün gayret göstermiştir. Kendilerine çok teşekkür ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı