Japonya ile İlgili Bilgi Notu

02.06.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
TÜRK-JAPON İLİŞKİLERİ,
JAPONYA TEMEL GÖSTERGELERİ VE ÜLKE NOTU

TÜRKİYE-JAPONYA İLİŞKİLERİ
SİYASİ İLİŞKİLER
Japonya ile Türkiye arasındaki doğrudan ilişkiler, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Japonya tarihinde Meiji Dönemi olarak adlandırılan 19'uncu yüzyılda başlamıştır.

Sultan II. Abdülhamit, Osmanlı İmparatorluğu yüksek nişanını İmparator Meiji'ye takdim etmek üzere Tuğamiral Osman Paşa'yı 1889 yılında Japonya'ya göndermiştir. Ancak, dönüş yolculuğunda, 16 Eylül 1890 tarihinde Kushimoto açıklarında meydana gelen deniz faciasında heyeti Japonya'ya getiren Ertuğrul Fırkateyni batmış ve aralarında Tuğamiral Osman Paşa'nın da bulunduğu 581 denizci hayatını kaybetmiştir. Bu deniz kazasından kurtulan 69 denizciye Japon Hükümeti ve halkı tarafından yakın ilgi gösterilmiştir. Bu büyük facianın ardından Japonya ile Türkiye arasındaki tarihsel dostluk ilişkileri başlamıştır.

Japonya, Türkiye Cumhuriyeti'ni 6 Ağustos 1924 tarihinde tanımış ve Japonya'nın Türkiye Büyükelçiliği 1925 yılı Mart ayında İstanbul'da açılmıştır. Aynı yılın Temmuz ayında ise Türkiye Cumhuriyeti Japonya Büyükelçiliği Tokyo'da açılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında ilişkiler kesintiye uğramıştır.

İran-Irak Savaşı sırasında 1985 yılının Mart ayında, Tahran'da mahsur kalan 215 Japon vatandaşının Türk Hava Yolları'nın düzenlediği özel bir seferle Türkiye'ye getirilmesi, Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin önemli dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir.

2003 yılında düzenlenen "Japonya'da Türkiye Yılı"nın etkinlik programı, 165 etkinlikle ülkemizin yurtdışında yürüttüğü en geniş çaplı tanıtım kampanyası olmuş ve 2004 yılı Haziran ayına kadar devam etmiştir. Yıl süresince ülkemizden Japonya'ya üst düzeyde birçok ziyaret de gerçekleştirilmiştir. 2010 yılı Türkiye'de Japonya yılı ilan edilmiştir.

EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLER

Yasal Altyapı:

Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkilerin yasal çerçevesi, Ticaret ve Tediye Anlaşmaları (1955), Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması (1992) ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması (1993) dahil olmak üzere büyük ölçüde tamamlanmıştır.

Ticaret

Japonya ile ticaret hacmi 2000 yılından bu yana 2,5 ila 4 milyar dolar arasında seyretmiştir. Japonya ile ihracatımızın ana kalemlerini gıda maddeleri (% 42), makineler ve ulaşım araçları (% 23) tekstil ürünleri (% 16) oluştururken, ithalatımızın neredeyse tamamını sanayi ürünleri teşkil etmektedir. İhraç ettiğimiz başlıca maddeler uçak ve diğer hava taşıtları, orkinos balığı, domates konservesi, boratlar ve konsantreler, susam tohumu, halılar ve yer kaplamaları, suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar, otomobil dış lastiği ve saf zeytinyağıdır. İthal ettiğimiz başlıca ürünler motorlu taşıtlar, kulesi 360 derece dönebilen yükleyiciler, kara taşıtları için dizel motorlar, kara taşıtları için vites kutuları ve aksam parçaları, önden yüklemeli küreleyici-yükleyiciler, kara taşıtlarının diğer aksam-parçaları, baskı makineleri, TV kameraları, dijital kameralar, alıcı cihazı bulunan verici cihazlardır.

Türkiye'nin Japonya'ya en büyük ihracat kalemini ton balığı oluşturmaktadır. Orkinos balığının ihracatından elde edilen gelir 2005 yılında 55 milyon dolardan 2006 yılında 64 milyon dolara yükselmiştir. Esasen iki ülke arasında bu alanda geliştirilebilecek işbirliği sayesinde bu miktarın 100 milyon dolara çıkarılabileceği düşünülmektedir.

İhracatımızın arzu edilen düzeye ulaşamamasının temel nedenleri sırasıyla Japonya'da rekabet edebilecek Türk mallarına ilişkin piyasa araştırmalarının bulunmayışı, Türk mallarının Japonya'da az tanınması, piyasaya girmek için yapılması zorunlu olan reklam ve tanıtım faaliyetleri giderlerinin Japonya'da çok yüksek olması ve bunun Türk firmaları üzerindeki caydırıcı etkisi, standartlar ve ambalajlama sorunları, uzak yol taşımacılığının pahalılığı, iki ülke iş kültürlerinin birbirinden farklılığı ve Türk ve Japon işadamlarının geniş kapsamlı platformlarda bir araya gelerek birbirlerini yakından tanıma olanaklarının olmayışıdır.

Ticaret açığının ülkemize gelecek doğrudan Japon yatırımlarıyla dengelenmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Çin, Güney Kore ve Hindistan gibi bölge ülkelerinin yoğun rekabeti karşısında, Japonya dış ticarette yeni ticaret ortakları arama gayretine girmiştir. Nitekim, Japon yetkililer görüşmelerde ülkemizin Avrupa, Asya ve Ortadoğu bölgeleri arasındaki enerji, ticaret ve ulaştırma koridorlarının kesiştiği stratejik bir kavşak olduğuna vurgu yapmaktadırlar.

Diğer taraftan, üst düzeyli ziyaretlere ilave olarak, İGEME ile Japon Dış Ticaret Örgütü (JETRO) arasında bu ülkeye yönelik ihracatımızın arttırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Türk ihracatçılarının Japon pazarına özendirilmesinin, gelir düzeyi yüksek bir tüketici kitlesi olan Japon halkının da Türk ürünlerini daha yakından tanımaları için gerekli tanıtım faaliyetlerine hız verilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.

Yatırımlar

Japonya, finans ilişkileri açısından Türkiye'nin önemli ortaklarından birisidir. 1970'lerin başından bu yana Türkiye Japon mali piyasalarından proje kredileri ve Samurai piyasasından borçlanma şeklinde finansman sağlamaktadır. Japonya ile kredi ilişkilerimizin büyük bir bölümü Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile yürütülmektedir.

Türkiye'ye 1972 yılından bu yana JBIC şemsiyesi altında sağlanan kredilerin toplamı 767 milyar Yen'e (yaklaşık 7.5 milyar dolar) ulaşmıştır. Öte yandan, JBIC üçüncü ülkelerde Türk işadamlarınca gerçekleştirilecek projelere orta ve uzun vadeli kredi desteği sağlamaktadır. Japon Hükümeti, 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Bölgesi'nde meydana gelen deprem sonrasında yürütülen çalışmalar için de çeşitli krediler sağlamıştır. JBIC tarafından halihazırda finansmanı sağlanan ve sağlanması öngörülen projeler arasında Büyük İstanbul İçmesuyu II. Merhale Projesi, Ankara İçmesuyu (Gerede Sistemi) Projesi, İstanbul'daki Köprülerin ve Viyadüklerin Depreme Karşı Güçlendirilmesi Projesi, Boğaz Tüp Geçiş Projesi (Marmaray), Bozüyük-Mekece Karayolu Projesi ve İzmit İçme Suyu Projesi bulunmaktadır.

Bu kredilere ilaveten, ülkemize sağlanan Japon Resmi Kalkınma Yardımlarının (Official Development Aid) toplamı 591,1 milyar Yen'dir (5,6 milyar dolar). Yardımlar, Yen kredi projesi (550,1 milyar Yen), hibe (1,8 milyar Yen) ve JICA projeleri (39,2 milyar Yen) olmak üzere üç kalemden oluşmaktadır.
ODA ile finanse edilen başlıca projeler Hasan Uğurlu Barajı Hidroelektrik Santralı, Boğaziçi Köprüsü Projesi, Altınkaya Hidroelektrik Santralı Barajı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Boğaziçi Köprüsü Genişletme Projesidir.

Turizm

Türkiye'yi ziyaret eden Japon turist sayısı potansiyelin çok altında kalmaktadır. Yılda yaklaşık 17 milyon turist Japonya'dan yurt dışına gitmektedir. Türkiye'nin Japon turistler açısından genel pazar payı yüzde birin altında bulunmaktadır. Ülkemizi ziyaret eden Japon turistlerinin sayısı 2005 yılından itibaren yükselmektedir. 2006 yılında ülkemizi yaklaşık 104 bin Japon turist ziyaret etmiştir. 2007 yılında ise bu rakam 168 bine yükselmiştir.

Teknik İşbirliği

Japon Hükümeti, 1995 yılında Ankara'da açtığı Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Ofisi vasıtasıyla ülkemizde çok sayıda teknik işbirliği projesi yürütmektedir. Üretim, ulaşım, enerji, telekomünikasyon, tarım ve tıp alanlarında bugüne kadar Japonya'da düzenlenen programlara katılan Türk uzmanların sayısı 2000'i geçmiştir. Japon Hükümeti halen Türkiye'den yılda yaklaşık 100 uzman davet etmektedir. Bilimsel ve Teknik İşbirliği projeleri çerçevesinde JICA ülkemize kümülatif olarak 300 milyon doların üzerinde mali destek sağlamış olup, yürütülen projelerin yıllık ortalama tutarı 20 milyon dolar civarındadır.

KÜLTÜREL İLİŞKİLER

Kültürel ilişkilerimiz iki ülkede düzenlenen karşılıklı kültür faaliyetleri vasıtasıyla sürdürülmektedir.

Kardeş Şehirler

Sapporo ile Amasya, Sagae ile Giresun, Kushimoto ile İçel, Shibuya ile Üsküdar (İstanbul) Belediyeleri arasında kardeş şehir ilişkileri mevcuttur.

Japonca ve Türkçe Eğitim

Ülkemizdeki öğretim kurumlarında 1992 yılından bu yana Japon dili eğitim ve öğretimi yapılabilmektedir. Hâlihazırda, Ankara Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde Japon dili eğitimi verilmektedir. Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi de 1998 yılından bu yana Ankara'da faaliyet göstermektedir. Japonya'da Tokyo ve Osaka Üniversitelerinde de Türk dili eğitimi verilmektedir.



Arkeoloji

Kırşehir ili Kaman ilçesi yakınlarındaki Kalehöyük sit alanında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi (JOKM) tarafından kazılar yürütülmektedir. JOKM'nın ve kazı heyetinin şeref başkanı Prens Takahito Mikasa 1986 yılında kazıyı başlatmıştır. Dr. Sachihiro Omura başkanlığındaki Japon kazı heyeti tarafından 1986'dan bu yana yapılan arkeolojik kazılarda Eski Tunç Çağı, Orta ve Genç Tunç Çağı, Demir Çağı ve Osmanlı Dönemini kapsayan 4 farklı kültür katı tespit edilmiştir. Kalkolitik ve Neolitik çağlara ait tabakaların ortaya çıkarılması için kazıların 50 yıl kadar sürmesi gerektiği uzmanlarca ifade edilmektedir. JOKM, kazılara bilimsel yardım ve katkılarda bulunan Prof. Dr. Tahsin Özgüç'ün tavsiyesi ve Prens Mikasa'nın onayı ile Dr. Sachihiro Omura başkanlığında Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nü 1998 yılında bir şube şeklinde kurmuştur.

Japon Yılı

Japon Hükümeti tarafından ülkemizde 2010 yılında düzenlenecek Japonya Yılı etkinliklerinden sorumlu olacak Komite geçtiğimiz Nisan ayında oluşturulmuştur. Toyota Başkanı Fujio Cho komite başkanlığına getirildiği 10 kişilik yönetim komitesinde Itochu, Mitsubishi, Honda, Mitsui gibi şirketlerin üst düzey yöneticileri yer almaktadır.

KONSOLOSLUK VE VİZE İLİŞKİLERİ

Ülkemizin Fukuoka ve Osaka şehirlerinde Fahri Başkonsolosluğu, Japonya'nın ise İstanbul'da muvazzaf Başkonsolosluğu bulunmaktadır.

Japonya'da Yaşayan Vatandaşlarımız:

Japonya'da yaklaşık 3.300 vatandaşımız yaşamaktadır. Ayrıca oturma veya çalışma izni bulunmayan bazı vatandaşlarımızın da Japonya'da bulunduğu tahmin edilmektedir.

Japonya'da 50 civarında Türk işveren olup yıllık ciroları 20 milyon ABD doları tutarındadır. Türk işletmelerinde yaklaşık 200 kişi istihdam edilmektedir. Japonya'da serbest meslek sahibi, işadamı ve tüccar olarak faaliyet gösteren vatandaşlarımızın çoğunluğu lokanta işletmeciliği ve halı/kilim, mücevher ticareti yapmaktadır. Bu tür ticarethaneler, bir kısım vatandaşlarımız için de iş imkanı sağlamaktadır. Vatandaşlarımızın bir kısmı da özel şirketlerde mühendis, yönetici ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışmaktadır.

Japonya'da okul öncesi eğitim kurumlarına giden yaklaşık 150, temel eğitim kurumlarına giden yaklaşık 30 ve üniversiteye giden yaklaşık 170 Türk öğrenci bulunmaktadır.
Vatandaşlarımızca kurulmuş dernek ve vakıflar, Japonya Türk Öğrenciler Derneği, Türkiye-Orta Asya Kültür Merkezi ve Türk Ticaret ve Sanayi Odası ile Tokyo Türk Diyanet Camii Vakfı'dır.

Türkiye'deki Japon Vatandaşları

Ülkemizde 2008 Mart ayı itibariyle 614'ü muhtelif, 292'si çalışma, 48'i öğrenim amaçlı olmak üzere toplam 954 Japon vatandaşı ikamet etmektedir
JAPONYA TEMEL GÖSTERGELERİ

Demografik Veriler

Yüzölçümü 377.915 km2
Nüfus (2006) 127.770.000
Nüfus Yoğunluğu (2006) 342 kişi / km2
Nüfus Artış Oranı (2006) % 0
Okur Yazar Oranı %99
Ortalama Yaşam Süresi (2006) Kadın: 85.4 Erkek: 78.5
Başkenti (2006) Tokyo (23 semt) (8,641 Milyon)
Büyük Kentler (2006 tahmini) Yokohama (3.625 Milyon)
Osaka (2,636 Milyon)
Nagoya (2.234 Milyon)

Ülkenin Siyasi Yapısı

Ülkenin Resmi Adı Japonya
Yönetim Şekli Parlamenter Monarşi
Devlet Başkanı İmparator Akihito (7 Ocak 1989'da tahta çıkmıştır)
Meclis Başkanları Temsilciler Meclisi (Alt Meclis) Yohei Kono, LDP
Üst Meclis Satsuki Eda, DPJ

Parlamentodaki Temsilci Dağılımı:

Temsilciler Meclisi (Alt Meclis) (Mart 2008 itibariyle)
Liberal Demokrat Parti (LDP) 304
Japonya Demokrat Partisi (DPJ) 113
Yeni Komeito Partisi 31
Japon Komünist Partisi (JCP) 9
Sosyal Demokrat Parti (SDP) 7
Yeni Halk Partisi ve Bağımsızlar Grubu 6
Bağımsızlar 9
Boş 1
Toplam: 480

Üst Meclis (Mart 2008 itibariyle)
Japonya Demokrat Partisi (DPJ) 110
Liberal Demokrat Parti (LDP) 83
Yeni Komeito Partisi 20
Japonya Komünist Partisi (JCP) 7
Sosyal Demokrat Parti (SDP) 5
Yeni Halk Partisi 4
Yeni Parti Nippon 1
Bağımsızlar 12
Toplam 242

Ekonomik Veriler:


Temel Ekonomik ve Mali Göstergeler (2006):

2003 2004 2005 2006
GSYİH (Milyar Dolar) 4,615 4,803 4,288 4,304
Tüketim 3,308 3,602 3,211
Yatırım 1,044 1,090 987
Tasarruf 263 110 90
Kişi başına GSYİH (bin Dolar) 38.02 40.19 35.76 35.99
GSYİH Büyüme %2.10 %2.00 %2.40 %2.30

Dış Ticaret (Milyon Dolar)

İhracat 469,862 565,039 598,215 647,290
Asya 218,271 273,708 289,661 307,779
ASEAN 60,975 72,896 76,074 76,349
Çin Halk Cumhuriyeti 57,219 73,818 80,340 92,852
Kuzey Amerika 122,754 134,477 143,762 155,614
A.B.D. 115,412 126,839 134,889 145,651
NAFTA 127,854 141,354 152,472 166,556
Avrupa Ülkeleri 79,462 94,471 93,952 100,835
Avrupa Birliği 27 75,062 88,903 88,036 93,869
Avrupa Birliği 15 71,893 84,258 82,644 87,619
Türkiye 1,389 1,909 2,186 2,385
Rusya 2,190 3,764 5,191 8,315
Orta Doğu 12,844 14,464 16,575 19,194
Afrika 5,561 7,658 8,253 9,459

İthalat (Milyon Dolar) 381,528 454,669 518,638 579,294
Asya 169,782 205,305 230,383 252,506
ASEAN 58,302 67,405 73,076 79,990
Çin Halk Cumhuriyeti 75,193 94,227 109,105 118,516
Kuzey Amerika 66,213 70,899 73,543 77,757
A.B.D. 58,658 62,435 64,497 68,071
NAFTA 68,909 74,143 77,358 81,877
Avrupa Ülkeleri 55,414 64,440 65,974 67,001
Avrupa Birliği 27 49,783 57,796 59,066 59,830
Avrupa Birliği 15 48,789 56,488 57,542 58,082
Türkiye 209 268 287 360
Rusya 4,616 6,184 6,825 7,369
Orta Doğu 50,914 62,704 87,667 109,190
Afrika 6,421 8,695 9,934 13,266
2003 2004 2005 2006
İç Borç Stoku (Milyar Dolar) 6,619 7,530 6,192 7,016
Bütçe (Milyon Dolar)
Gelirler 404,621 426,184 458,683 428,886
Giderler 770,459 818,045 727,950 701,802


Yıllık Enflasyon

Tüketici -0.30% 0.00% -0.30% 0.30%
Toptan -0.90% 1.30% 1.60% 2.20%


Yıl Sonu Değerleriyle Japonya'nın Toplam Altın ve Döviz Rezervleri:

Yıllar 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007
Değer 401,959 469,728 673,529 844,543 846,897 895,320 973,365
(Milyon Dolar)


JAPONYA SİYASİ TARİHİ

1854 Perry'nin Japonya'ya ikinci ziyaretinde Japonya'yı dış dünyaya
Açılmaya ikna etmesi
1868 Meiji Restorasyonu, başkente Tokyo isminin verilmesi
1905 Kore'nin Japon denetimine alınması
1910 Kore'nin ilhakı
1931 Japonya'nın Mançurya'yı istilası
1937 Çin'e karşı savaş ilanı
1937 İkinci Japon-Çin Savaşının başlaması, ABD İngiltere ve Sovyetler
Birliğiyle ilişkilerin kötüleşmesi
7 Aralık 1941 Japonya'nın Pearl Harbor'u bombalaması
6-9 Ağustos 1945 Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası atılması
2 Eylül 1945 Japonya'nın teslim anlaşmasını imzalaması
1945-1951 İşgal dönemi
1947 Pasifist nitelikli yeni Japonya Anayasasının kabulü
1951 Japonya ile ABD ve İttifak kuvvetleri arasında Barış Anlaşması
imzalanması; ABD'yle Güvenlik Anlaşmasının imzalanması
1953 II. Dünya Savaşı sonrasında yapılan ilk genel seçimler; Liberal
Demokrat Parti'nin iktidara gelişi
1956 Japonya'nın Birleşmiş Milletler'e kabulü

ÜLKENİN SİYASİ YAPISI

Japonya parlamenter monarşi olmakla birlikte, İmparator, devletin ve halkın birliğinin sembolü olup, yönetimle ilgili bir görevi yoktur. Devletle ilgili işlerde İmparatorun temsil yetkisi, kabine tavsiyesi ve onayına dayalıdır. Şimdiki İmparator Akihito, 125. kuşak olarak 1989'da tahta çıkmıştır. İmparator Akihito ile İmparatoriçe Michiko, üç çocuk sahibidir. En eski imparatorluk ailelerinden birisi olan, İkinci Dünya Savaşı öncesi dönemde yarı Tanrı statüsünü haiz bulunan, Japonya'da en yaygın din olan Şinto dininin lideri olarak kabul edilen ve savaş sonrası dönemde bu konumu yumuşatılan İmparatorluk Ailesinin Japon kamuoyu nezdinde önemli bir itibarı mevcuttur.

Japonya'da yasama organı, 480 koltuklu Temsilciler Meclisi ile 242 koltuklu Senato'dan oluşmaktadır. Parlamenter kabine sistemine göre oluşturulmuş Bakanlar Kurulu yürütme organıdır. Başbakanın liderliğinde, 12 bakanlık ve teşkilat vardır. Yargı yetkisi, Yargıtay ve yüksek mahkemelerin yanı sıra bölgesel ve diğer alt mahkemelere tanınmıştır.

Liberal Demokrat Parti (LDP), 1955 yılından beri 1993 yılında yaşanan 6 aylık bir kesinti hariç koalisyonların büyük ortağı olarak iktidarda yer almaktadır. En önemli muhalefet partisi Japonya Demokratik Partisi'dir (DPJ).

ÜLKENİN TOPLUMSAL YAPISI

Japonya etnik ve kültürel bakımdan homojen bir toplum yapısına sahiptir. Ülkenin kuzeyindeki Hokkaido adasında yaşayan yerli halk Ainular'ın homojen etnik yapının tek istisnası oldukları söylenebilir. Japon Hükümeti tarafından ilk kez 1992 yılında etnik azınlık olarak tanınan Ainuların nüfusunun 23.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Japonya'da en önemli iki din, Japonya'ya özgü Şinto ve ülkeye ilk olarak 6. yüzyılda giren Budizm dinleridir (Şinto, Japonların Orta Asya kökenlerinden gelen, atalara ve tabiata tapınma şeklinde şaman dinine yakın bir dindir). Hıristiyanlık ilk olarak Japonya'ya 1549 yılında İspanyol misyonerler marifetiyle getirilmiş, 1612 yılında yabancılara ve yabancı her şeye karşı uygulanan izolasyon politikası çerçevesinde yasaklanmış, ancak bu yasak Meiji Restorasyonundan sonra 1873 yılında kaldırılmıştır.

Şintoizm ve Budizm dışında ise ülkede 3 milyon kadar Hıristiyan ve büyük çoğunluğu yabancı kökenliler olmak üzere 70-100 bin kadar Müslüman olduğu tahmin edilmektedir.

Doğum oranlarının düşmesinin ve nüfusun hızla yaşlanarak ekonomik hayattan çekilmesinin Japonya için önümüzdeki dönemde giderek daha büyük bir sorun haline geleceği ve hızla azalan aktif işgücünün ekonomi, sosyal güvenlik ve sağlık sistemleri üzerinde büyük bir yük oluşturacağı hususu ciddi endişe yaratmaktadır.

EKONOMİK YAPI

Japonya'nın savaş sonrası ekonomisi, olağanüstü bir hızla büyümüş ve 1953 ile 1973 yılları arasında % 8'lik bir ortalama yıllık büyüme oranını sürdürmüş olup, halen Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra nominal rakamlarla dünyada ikinci sırada bulunmaktadır (satınalma gücü paritesine göre Çin'in ardından üçüncü sıradadır).

Japonya'da hızlı ekonomik büyüme dönemine (1950'li-80'li yıllar), esas olarak çelik üretimi, gemi inşası, otomobil ve elektrikli ekipman imalatı gibi yan endüstriler yön vermiştir. 1985 yılından itibaren Yen'deki değer artışı, birçok Japon imalatçısının üretimi denizaşırı bölgelere kaydırmasına neden olmuştur.

Günümüzde başlıca ihraç malları alet ve makine (elektrikli alet, hassas ekipman ve otomobiller) iken, petrol ürünleri ve gıda maddeleri ithal edilmektedir. Elektrikli aletler ile otomobil, başlıca iki ihracat endüstrisidir. Ülke topraklarının yalnızca % 18'i tarımda kullanılmakta olduğundan Japonya'nın gıda bakımından kendi kendine yeterlilik oranı düşük olup, gıda temini konusunda ithalata bağımlıdır.

Özellikle 1980'lerde çok hızlı büyüyen Japon ekonomisi, bir "balon" (bubble economy) dönemi yaşamış, ancak 1990'ların başlarından itibaren balon ekonomisinin sönmesi ile bir durgunluk sürecine girilmiştir. Ancak, 2002 yılı sonlarından itibaren bölgedeki konjonktürel gelişmelere ve Uzakdoğu'nun dünya ekonomisinde dinamizmi ve ağırlığının giderek artmasına paralel olarak da bir gelişme ve iyileşme dönemi yaşanmaya başlamıştır.
Yazdır Paylaş Yukarı