Japonya Ziyareti

24.05.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, 3-8 Haziran 2008 tarihleri arasında Japonya'ya resmi bir ziyarette bulunacaktır. Ziyaretinde Sayın Cumhurbaşkanımıza Devlet Bakanları Sayın Kürşad Tüzmen, Sayın Mehmet Şimşek ve üst düzey bürokratlardan oluşan bir resmi heyet ile TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve geniş bir işadamları heyeti ile basın mensupları refakat edecektir.
Ziyaret Türkiye'den Japonya'ya Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilecek ilk ziyaret olması nedeniyle, tarihsel bir önem de taşımaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanımız, ziyaret sırasında Japon İmparatoru Majeste Akihito ile görüşecektir. Sayın Cumhurbaşkanı ayrıca, Başbakan Yosuo Fukuda, Üst Meclis Başkanı Satsuki Eda ve Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ile de görüşmelerde bulunacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye'de yatırımları bulunan Japon şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle de biraraya gelecek, iki ülke iş çevreleri arasında Tokyo'da düzenlenecek İş Forumu ile Osaka'da düzenlenecek Yatırım Forumu'nun toplantılarına katılacaktır.
Türkiye-Japonya Parlamentolararası Dostluk Grupları üyeleri ve "2010 Türkiye'de Japonya Yılı" Komitesi Başkanı ve üyelerini de kabul edecek olan Sayın Cumhurbaşkanımız, 7 Haziran 2008 günü Kushimoto şehrine geçerek Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nda düzenlenecek anma törenine iştirak edecek ve Osaka'daki temaslarının ardından 8 Haziran 2008 Pazar günü ülkemize dönecektir.
Tarihi İpek Yolu'nun batı ve doğu uçlarında yer alan Türkiye ve Japonya 19. Yüzyıldan günümüze geleneksel dostluk ilişkileri sürdürmektedir. Türkiye ve Japonya'nın güncel uluslararası konulara yaklaşımlarında genel anlamda paralellik bulunduğu da görülmekte, dolayısıyla bu ziyaretin en üst düzeyde siyasi istişarelere imkan verecek olması önem taşımaktadır.
Öte yandan, Japonya gerek ticaret gerek yatırımlar açısından Türkiye için en önemli ortaklar arasındadır. Bununla birlikte bu alandaki ilişkilerin daha da geliştirilip çeşitlendirilmesi için bugün çok sayıda fırsatın varolduğu değerlendirilmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinin bu fırsatların değerlendirilmesine de imkan sağlaması beklenmektedir.
Yukarıdaki hususlar da gözönünde bulundurulduğunda, Sayın Cumhurbaşkanımızın Japonya ziyaretinin, Türkiye'nin çok yönlü dış politikası çerçevesinde 1999 yılından itibaren sürdürmekte olduğu Doğu Asya ve Pasifik bölgesine açılım politikasında önemli bir dönüm noktasını teşkil ettiği görülecektir.
Yazdır Paylaş Yukarı