Makedonya Cumhurbaşkanı ile Başbaşa ve Heyetlerarası Görüşmelerinin Ardından Basına Yaptığı Açıklama

04.05.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli basın mensupları, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski ile önce baş başa, daha sonra da heyetlerarasında gayet yararlı, kapsamlı ve faydalı görüşmelerde bulunduk.
Geldiğimiz günden bu yana bize gösterilen konukseverliğe gerçekten çok teşekkür etmek istiyorum. Bugün Makedonya'da dördüncü günümüz, bunun ilk iki günü Ohri'de geçti ve Ohri'de 15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Toplantısı'na katıldık, bu toplantının ne kadar başarılı geçtiğine şahit olduk, bundan dolayı da Sayın Cumhurbaşkanını ve bütün yetkilileri kutluyorum.
Türkiye Balkanlarda stratejik bir konuma sahip olan Makedonya'ya daha başından beri çok önem vermekte, onu kendi ismiyle tanımakta, Üsküp'te ilk büyükelçilik açan bir ülke olmuştur ve ayrıca Makedonya'nın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine çok büyük saygı göstermekte ve önem vermektedir.
Bugün Sayın Cumhurbaşkanı Crvenkovski ile yaptığımız görüşmelerde hem ikili ilişkilerimizi ele aldık, hem de bölgeyle ilgili konuları konuştuk. İkili ilişkilerimiz başından beri gayet mükemmel bir şekilde devam etmektedir. Her platformda Türkiye ve Makedonya birbirini desteklemektedir. Özellikle Makedonya'nın Avrupa ve Avrupa Atlantik yapıları içerisinde yer almasını başından beri güçlü bir şekilde desteklemektedir ve desteklemeye devam edecektir.
Sayın Cumhurbaşkanına Türkiye'nin NATO'nun "Açık Kapı Politikası"nı desteklediğimizi ve bu meyanda Makedonya'nın performansları yerine getirdiği için NATO'ya üye olması gerektiğini bir kez daha tekrarladım. Bükreş'te Türkiye olarak hepimiz elimizden geleni yaptık, ama maalesef Bükreş toplantısına bir gölge düştü. Ümit ediyorum ki kısa süre içerisinde bir çözüm bulunacak ve Makedonya da NATO'ya tam üye olacaktır.
Makedonya'nın Avrupa Birliği'ne üyeliği doğrultusundaki arzusunun da gerçekleşeceğine inanıyorum. Bunun için kendi reform sürecini hızlandırmasını ve Avrupa Birliği kriterlerini kendi inisiyatifi ve iradesiyle bir an önce yerine getirmesinin hem Makedonya için iyi olacağına, hem de bu süreci kısaltacağına inanıyorum.
Ekonomik ilişkilerimizi de gözden geçirdik, ticaretimizdeki gelişmeye paralel olarak Türk iş adamlarının Makedonya'ya daha fazla yatırım yapmalarıyla ilgili yine görüşbirliğine vardık ve bu yönde karşılıklı Türk işadamlarını daha çok teşvik edeceğiz ve onları Makedonya'ya daha çok yatırım yapmalarını temin edeceğiz. Türk işadamları Balkanların birçok ülkesinde ve birçok Avrupa ülkeleriyle çok büyük yatırımlar yapıyorlar.
Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisine sahip olan Türkiye'nin Makedonya'da daha çok ekonomik faaliyet göstermesi için de mutabakat içerisinde olduk.
Makedonya vatandaşı Türklerin -ki, onlar Türkiye'nin soydaşları oluyor- aynı şekilde Türkiye'deki Makedonyalı orijinli Türk vatandaşlarının iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde çok önemli rol oynadığını ve iki köprübaşı olduklarını bir kez daha karşılıklı tekrarladık.
Ve Makedonya'nın çok etnikli, çok kültürlü yapısı içerisinde Türklerin Makedonya'ya ayrı bir zenginlik kattığını ve ilişkilerimizin daha da ileri düzeye ulaşmasında daha çok önemli rol oynamaları gerektiğini Sayın Cumhurbaşkanıyla bir kez daha paylaştık.
Ben bu ziyaretimden büyük bir memnuniyet duydum, bundan dolayı herkese çok teşekkür ediyorum. Gösterilen konukseverliği kendi adıma ve heyetim adına çok çok teşekkür ediyorum.
SORU - Önce ilk sorum Sayın Makedonya Cumhurbaşkanına. Sayın Cumhurbaşkanı. Ülkenizdeki etnik gruplar arasındaki gerginlik acaba yaklaşan seçim süreciyle beraber çözülebilecek midir; bu konudaki görüşleriniz nedir?
Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de aynı konudaki görüşlerini merak ediyorum. Hem de Sayın Cumhurbaşkanımızın da kendi ülkemizdeki bu konudaki görüşünü almak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım, terör örgütünün üst yöneticilerinin aralarında Murat Karayılan'ın da olduğu bir grubun öldürüldüğü yönünde bilgiler var, acaba size bu konuda iletilen son durum nedir? Çok teşekkür ederim.
MAKEDONYA CUMHURBAŞKANI BRANKO CRVENKOVSKI- Her şeyden önce Makedonya Cumhuriyeti için önümüzdeki seçimlerin demokratik ve uygun bir şekilde olaysız olarak yapılması son derece önemli olduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum.
Bu tabiatıyla hem ülkemiz için önemli olduğu kadar, ayrıca Makedonya Cumhuriyetinin Avrupa Birliğiyle, Avrupa Atlantik kurumları nezdindeki güvenirliliğinin sağlanabilmesi için bu seçimlerin uygun bir şekilde yapılması son derece önemlidir.
Din farkı gözetilmeden tüm siyasi partilerin liderleri arasında bu durumun farkında olduklarının kanaatindeyim. Ve bir kez daha bunu kararlı bir şekilde ifade etmek istiyorum, önümüzdeki seçimlerin daha önceki seçimlerde olduğu gibi, bunların da düzgün, olaysız ve demokratik bir şekilde gerçekleştirileceğine olan inancımı bir kez daha ifade etmek istiyorum.
CUMHURBAŞKANI SAYIN ABDULLAH GÜL - Makedonya demokrasisini giderek güçlendirmiştir. Makedonya'da farklı kültürler vardır, farklı farklı etnik yapılar vardır, ama bütün bunlar Makedonya'nın zenginliğidir ve aralarında da bir gerginlik olmadığı kanaatindeyim, hepsi Makedonya'yı kendi ülkelerini güçlendirmek için elinden geleni yapmaktadırlar.
Tabii herkesin yaşadığı ülkeye sadakatini en iyi şekilde göstermesi ve yaşadığı ülkeyi zengin müreffeh ve güçlü yapması için uğraşması gerekir.
Türkiye terör örgütüyle mücadele içerisindedir, bunu bütün dünya ile de paylaşıyoruz. Türkiye'nin tek hedefi teröristlerdir. Bu yönde elde edilen istihbarat bilgileri doğrultusunda sivil halka asla zarar vermeden, sadece teröristler hedef alınmaktadır.
Bu operasyonlarımızda da başarılı olduğumuzu herkes görmektedir. Bir taraftan hiçbir sivile zarar vermeden, diğer taraftan teröristler karşısında da kararlı ve etkili olduğumuzu da en zor şartlar altında bile bu mücadeleyi sürdürdüğümüzü herkes görmektedir.
Bu kararlılığımız devam edecektir.
SORU - Makedonya'nın NATO üyeliğini desteklediğinizi söylediğiniz. Bundan sonra desteğiniz ne ölçüde sürecektir?
CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL- Konuşmamda söylediğim gibi, maalesef Bükreş'teki toplantıda bir haksızlık olmuştur. Çünkü NATO'ya üye olmak için ülkelerin performansına bakılır. Bu konuda da Makedonya üstüne düşeni yapmıştır.
Bu tip konularda soğukkanlı olmak gerekiyor. Onun için ben Sayın Cumhurbaşkanıyla yaptığım görüşmede, diğer yetkililere de, kendisine söylediğim gibi herkese söyleyeceğim şey şudur: Soğukkanlı ve kararlı bir şekilde hareket etmektir. Çünkü Makedonya'nın NATO'nun bir parçası olması elzemdir. Balkanların istikrarı için.
Bu görüşümüzü biz güçlü bir şekilde devam ettireceğiz.
Yazdır Paylaş Yukarı