Danıştay'ın 140. Kuruluş Yıldönümü ve "Danıştay ve İdari Yargı Günü"

10.05.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Danıştay'ın 140. Kuruluş Yıldönümü ve "Danıştay ve İdari Yargı Günü" münasebetiyle yayınladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:
"Cumhuriyet öncesine uzanan 140 yıllık tarihi ile ülkemizin en köklü kurumlarından biri olan Danıştayımızın kuruluş yıldönümü ile 'Danıştay ve İdari Yargı Günü'nü kutluyorum.
Ülkemizin modernleşme sürecinin en önemli adımlarından birini 10 Mayıs 1868 tarihinde Danıştayın kurulması oluşturmaktadır.
Anayasamıza göre bir yüksek mahkeme olarak önemli yargısal görevleri bulunan Danıştay aynı zamanda idarî görevleri olan bir danışma ve inceleme organıdır. Danıştayın, bu iki temel fonksiyonuyla, Anayasamızın 2. maddesinde ifadesini bulan hukuk devleti ilkesini ve hukukun üstünlüğü anlayışını gerçekleştirmek bakımından hayatî bir önemi bulunmaktadır.
Hukuk devleti anlayışının ülkemizde de tam manasıyla hâkim kılınması, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma ve Avrupa Birliğine tam üyelik hedeflerimizin en temel şartlarından biridir.
Hukuk alanında gerçekleştirilen köklü reformlarla bu yönde önemli mesafeler aldığımız ve çağdaş dünyadaki yerimizin güçlendiği bilinmektedir. Özellikle, uluslararası sözleşmelerin çok büyük bir bölümüne taraf olunmasıyla, hukuk sistemimizin evrensel düzeyi daha da yükselmiş bulunmaktadır.
Hukuk sistemimizin dünyadaki ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerin de dikkate alınarak geliştirilmesi Türkiye'yi daha da güçlendirecektir.
Danıştayın, yargısal görevleri yanında, danışma ve inceleme organı olarak da bu yönde önemli katkılar sağlayacağına inanmaktayım.
Bu vesileyle, 140. kuruluş yıldönümünü kutlayan Danıştayın başta değerli Başkan ve üyeleri olmak üzere bütün idarî yargı mensuplarımızı tebrik eder, selam ve sevgilerimi iletirim."
Yazdır Paylaş Yukarı