Avrupa Günü Resepsiyonu'na İlişkin Bilgi Notu

08.05.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
9 MAYIS AVRUPA GÜNÜ RESEPSİYONU
HAKKINDA BİLGİ NOTU

--Sayın Cumhurbaşkanımız, "Avrupa Günü" münasebetiyle 9 Mayıs 2008 tarihinde bir resepsiyon vereceklerdir.

--Avrupa ülkeleri arasındaki kapsamlı bütünleşme ve birlik hedefinin başlangıç noktası olarak kabul edilen 9 Mayıs 1950 tarihli "Schuman Deklarasyonu"nun yıldönümü olan Avrupa Günü, 1985 yılında alınan Milano Zirvesi kararıyla Avrupa'da kutlanmaktadır.

--Avrupa Günü, 1999 Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'ye aday ülke statüsünün resmen verilmesiyle 2000 yılından bu yana ülkemizde de kutlanmaktadır.

--Bu çerçevede, Avrupa Günü dolayısıyla 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel 9 Mayıs 2000 tarihinde bir tören düzenlemişlerdir.

--10. Cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet Sezer de bu münasebetle 9 Mayıs 2001 ve 9 Mayıs 2002 tarihlerinde Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülkelerin Ankara'daki Büyükelçilerine öğle yemeği vermişlerdir.

--17 Aralık 2004 tarihli Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde alınan karar uyarınca 3 Ekim 2005'te Türkiye ile AB arasında tam üyelik müzakerelerinin başlamasıyla, Avrupa Günü ülkemiz açısından yeni bir anlam kazanmıştır.

--Sayın Cumhurbaşkanımızın görev dönemlerinde ilk kez tertiplenecek Avrupa Günü resepsiyonuna, yasama, yürütme ve yargı organlarımız ile sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşlarımızın temsilcileri, Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülkelerin Ankara'daki Büyükelçileri, Dışişleri eski Bakanlarımız, Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarları, eski Avrupa Birliği Genel Sekreterleri, Avrupa Birliği nezdindeki eski Daimi Temsilcilerimiz ile İstanbul 2010 Kültür Başkenti Yürütme Kurulu üyeleri davetlidirler.

--Resepsiyonda, Sayın Cumhurbaşkanımız kısa bir konuşma yapacaklardır.

--Konuşmayı takiben, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu tarafından bir "mini-konser" verilecektir. Konserde, Mozart'ın Türk Marşı ile Beethoven'in 9. Senfonisi'nden ve Ahmed Adnan Saygun'un Yunus Emre Oratoryosu'ndan birer bölüm seslendirilecektir.
Yazdır Paylaş Yukarı