Makedonya Cumhuriyeti'ne Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

01.05.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, 15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Zirvesi dolayısıyla Makedonya Cumhuriyeti'ne hareketlerinden önce basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:


"Saygıdeğer Basın Mensupları,

Makedonya Cumhurbaşkanı'nın davetlisi olarak, önce 1-3 Mayıs 2008 tarihlerinde Ohri'de düzenlenecek 15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Toplantısı'na "özel konuk" olarak katılmak, ardından 3-4 Mayıs 2008 tarihlerinde Makedonya'ya ikili düzeyde resmi ziyaret gerçekleştirmek üzere Türkiye'den ayrılıyorum.

15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Toplantısı'nın açılışında ve bilahare ikinci oturumunda birer konuşma yapacağım. Bu oturumun konusu "Entegrasyon, Güçlü ve Rekabetçi Ekonomi, Enerji Perspektifleri ve Güçlükleri" olacaktır. Söz konusu Toplantıya katılan diğer liderlerin bazılarıyla, ikili ilişkilerimiz, bölgesel ve uluslararası sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunma imkanına sahip olacağım.

Makedonya Cumhuriyeti'ni geçen yıl Mart ayında Dışişleri Bakanı sıfatıyla ziyaret etmiştim.

Makedonya Cumhuriyeti'ni, Balkanlar'ın ortasında barış, istikrar ve refahın sürdürülmesinde önemli rol oynayan bir ülke olarak görüyoruz. Türkiye, Makedonya'yı anayasal adıyla tanıyan ülkelerin başında gelmektedir. Aynı zamanda, Makedonya Cumhuriyeti'nin, Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme çabalarını her zaman destekleyegelmiştir.

Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz Nisan ayında Bükreş'te yapılan NATO Zirvesi'nde, diğer Adriyatik Şartı ülkeleri Hırvatistan ve Arnavutluk'a yapılan üyelik daveti, tüm arzu ve gayretlerimize rağmen, Makedonya Cumhuriyeti'ne yapılmamıştır.

Türkiye, NATO'nun "Açık Kapı Politikası" çerçevesinde Makedonya'nın Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşmesini bugüne kadar desteklediği gibi, gelecekte de desteklemeye devam edecektir.

Köklü tarihi, kültürel ve insani bağlarımızın bulunduğu Makedonya'nın bağımsızlığını kazandığı tarihten bu yana ülkelerimiz arasındaki ilişkiler hızla gelişmiş ve sağlam bir işbirliğinin temeli atılmıştır.

Ülkemizde yaşayan Makedonya kökenli Türk vatandaşları ile Makedonya'da yaşayan Türk kökenli Makedonya vatandaşları bu sağlam işbirliğinin ana dayanaklarını oluşturmaktadır.

Ziyaretim sırasında ayrıca, mükemmel düzeyde seyreden siyasi ilişkilerimizin yanı sıra, ekonomik, ticari, savunma, güvenlik, kültürel ve eğitim alanındaki ikili işbirliğimizi tüm yönleriyle ele alma olanağını bulacağım.

Bu vesileyle, zaten yoğun olan ilişkilerimizin ve işbirliğimizin daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi için tüm imkanları araştıracağım. Özellikle, ekonomik ve ticari işbirliğimizde son dönemde mevcut gelişmeleri ele alacağım ve bu konuda karşılıklı olarak yapılabilecekler üzerinde duracağım.

Ayrıca, Balkanlar'da son dönemde yaşanan gelişmelerin yanı sıra, iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular üzerinde Makedon yetkilileri ile görüş alışverişinde bulunacağım.

Öte yandan, Makedonya'nın üçüncü büyük halkı olan ve iki ülke arasındaki en güçlü dostluk bağını oluşturan soydaşlarımızın beklenti ve istekleri dahil siyasi, ekonomik ve sosyal alanda örgütlenme çalışmaları konusunda da doğrudan Türk toplumu temsilcileri ile biraraya gelerek, bilgi alacağım.

Bu ziyaretim sırasında Manastır'a geçerek Askeri İdadi'deki Atatürk Anı Odası ile Makedonya'da mevcut bazı Türk-Osmanlı eserlerini görme ve inceleme olanağı bulacağım.

İki ülke arasında doğal afetlerin sonuçlarının azaltılmasına ilişkin bir anlaşmanın da imzalanacağı bu ziyaretimin, samimi ve dostça ilişkilerimizin her alanda daha da geliştirilmesi için yeni fırsatlar yaratacağına ve Türkiye-Makedonya arasındaki işbirliğine yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum.

Teşekkür ederim."
Yazdır Paylaş Yukarı