Ohri'de Düzenlenecek Olan 15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Zirvesi'ne Katılımlarına ve Makedonya Cumhuriyeti'ni Resmî Ziyaretlerine İlişkin Basın Açıklaması

29.04.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski'nin davetlisi olarak, önce 1-3 Mayıs 2008 tarihlerinde Ohri'de düzenlenecek 15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Zirvesi'ne özel konuk olarak katılmak, ardından beraberinde üst düzey yetkililerden oluşan bir heyetle birlikte, 3-4 Mayıs 2008 tarihlerinde resmi bir ziyarette bulunmak üzere Makedonya Cumhuriyeti'ne gideceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, özel konuk olarak iştirak edecekleri 15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Toplantısı'nın açılışında ve bilahare ikinci oturumunda birer konuşma yapacaklar; ayrıca, sözkonusu toplantıya katılan bazı ülke liderleriyle ikili ilişkilerimiz, bölgesel ve uluslararası sorunlar hakkında görüş alışverişinde de bulunacaklardır. Türkiye, 18 üye ülkenin Cumhurbaşkanlarının katılacağı sözkonusu Zirve'ye ilk kez iştirak edecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Makedonya ziyaretlerinin Üsküp'teki resmi ziyaret bölümünde ise, Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski ile ikili ilişkilerimizin tüm veçheleri ile bölgesel ve uluslararası konuları içerecek şekilde kapsamlı görüşmelerde bulunacak, Makedonya Meclis Başkanı ve Başbakanı'nı kabul edeceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, iki ülke arasında doğal afetlerin sonuçlarının azaltılması yönünde işbirliğini içeren bir anlaşmanın da imzalanacağı ziyaret sırasında ayrıca, Makedonya Türk Toplumunun temsilcileri ile görüşecekler, Manastır'daki Atatürk Anı Odası'nı ve Makedonya'daki Osmanlı-Türk eserlerini ziyaretle incelemelerde bulunacaklardır.

Zirve Bilgi Notu

Merkezi (Orta) Avrupa Girişimi (MAG), 18 Avrupa ülkesinin üye olduğu bir oluşumdur. Üyeleri Arnavutluk, Avusturya, Belarus, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, İtalya, Karadağ, Macaristan, Makedonya, Moldova, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Ukrayna'dır. Sayın Cumhurbaşkanımızın yanısıra, Almanya Cumhurbaşkanı da bu yılki Zirve'ye özel konuk olarak davetlidir.
MAG, 1989 yılında iki kutuplu dünya düzeninin yıkılmaya başladığı bir dönemde üyeleri için siyasi, iktisadi ve kültürel işbirliği sahaları oluşturma amacıyla hükümetlerarası bir forum olarak tesis edilmiştir. Bu girişimin ana hedefi Orta ve Doğu Avrupa'daki ülkelerin ‘Doğu Bloku' anlayışından demokratikleşme yönündeki dönüşüm süreçlerine katkıda bulunarak AB hedefine daha kolay ulaşmalarını sağlamak olarak özetlenebilir. 90'ların ikinci yarısı itibarıyla da Avrupa Birliği'nin Doğu ve Güneydoğu Avrupa'ya yönelik genişleme açılımları MAG'ın ana hedefleriyle paralellik arzetmiştir.

MAG'ın bir diğer önemli amacı da, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini yakınlaştırarak, AB'ye üyelik süreçlerinde birbirlerine destek vermelerini temin etmektir.

Bu hedefler dahilinde MAG, OECD, Avrupa Konseyi, AGİT, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Dünya Bankası gibi birçok uluslararası kuruluş ile Adriyatik İyonya Girişimi, KEİ, Tuna Komisyonu, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi (SECI), Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci gibi bölgesel girişimlerle işbirliği içinde faaliyet göstermektedir.

MAG bu amaç ve hedefler doğrultusunda Devlet ve Hükümet Başkanları düzeyinde zirvelerle, Dışişleri Bakanları toplantılarıyla ve devrevi Siyasi Direktörler toplantılarıyla faaliyetlerini yürütmektedir. Ayrıca, Parlamento Başkanları düzeyinde de işbirliği konferansları, üye ülkelerin meslek ve ticaret odalarının katılımlarıyla da iş konseyleri düzenlenmektedir.

MAG faaliyetlerinin eşgüdümü İtalya'nın Trieste kentinde bulunan idari sekreterya tarafından sağlanmaktadır.

Makedonya Bilgi Notu

Türkiye ile Makedonya arasındaki siyasi ilişkiler çok iyi seviyededir. Türkiye, Makedonya'yı anayasal adıyla ve "ulus" olarak tanıyan ve Büyükelçilik açan ilk ülkedir.

İki ülke, uluslararası ve bölgesel oluşumlarda çoğunlukla etkin işbirliğinde bulunmaktadır.

Makedonya, NATO üyeliği konusunda verdiğimiz desteğe müteşekkirdir. Ohri Çerçeve Anlaşması (OÇA) uyarınca başlatılan NATO misyonlarına ve AGİT faaliyetlerine Türkiye katkıda bulunmuştur.

Ekonomi, kültür, eğitim, savunma ve güvenlik boyutlarıyla birlikte değerlendirildiğinde, ikili ilişkilerin ivmesinin oldukça arttığı görülmektedir.

Türkiye-Makedonya ticaret hacmi 2007 yılında, bir önceki yıla göre, %43,1 artışla 228 milyon ABD Doları'ndan, 327 milyon Dolar'a ulaşmıştır. (İhracatımız 272 milyon, ithalatımız 55 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir.)
İki milyonluk küçük bir pazardan ziyade, ekonomik ve ticari anlamda da stratejik bir bölge haline gelen Balkanların yeni cazibe merkezi sayılan Makedonya'da Türk firmalarının doğrudan ve dolaylı yatırımları toplam 130 milyon Dolar'a ulaşmıştır. Makedonya'nın gözde sektörü tekstildir. Ayrıca, hidroelektrik santralleri yapımı, toplu konut projeleri, çeşitli altyapı ihaleleri sayesinde müteahhitlik sektörü; bilişim, bankacılık ve sigortacılık sektörleri; otomotiv yan sanayii ve mobilya imalatı, işlenmiş gıda ile turizm sektörleri yabancı yatırımcılar için cazip alanlardandır.

Öte yandan, Türkiye ile Makedonya arasında mevcut Serbest Ticaret Anlaşması uyarınca, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren Makedonya'nın Türk sanayi ürünlerine uyguladığı gümrük vergisi sıfırlanmıştır.

2007 yılında Makedonya'dan ülkemize gelen turist sayısı 120.000 civarındadır.
Yazdır Paylaş Yukarı