NATO Zirvesi Münasebetiyle Bükreş'e Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

02.04.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın NATO Zirvesi münasebetiyle Bükreş'e hareketlerinden önce basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

Değerli Basın Mensupları,
Bükreş'te 2-4 Nisan 2008 tarihlerinde düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Romanya'ya hareket ediyorum.
Ziyaretimde bana Milli Savunma Bakanı Sayın Vecdi Gönül ile Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Ali Babacan da eşlik edecekler.
NATO'nun Genişlemesi konusu Bükreş Zirvesi'nin en ağırlıklı gündem maddesini oluşturacak.
İttifak üyeliğine davet bekleyen Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya'nın durumunu Müttefiklerimizle birlikte değerlendirip, bu konudaki kararımızı açıklayacağız.
Ayrıca, NATO'nun Gürcistan ve Ukrayna'yla ilişkilerini; Balkanlara yönelik politikasını; Afganistan ve Kosova'da yürütmekte olduğu harekatları ele alacağız.
2009 yılı, NATO'nun 60. yıldönümüdür.
Bükreş toplantısı bunun hemen öncesindeki son Zirve olma özelliği taşıyor.
Bükreş toplantısında, İttifak'ın, terörizm, siber savunma, füze savunması gibi, 21. yüzyılın tehditleriyle başedebilmesine yönelik önlemlere ve muhtemel adımlara ilişkin görüş alışverişinde bulunacağız.
Zirve çerçevesinde, 26 Müttefik ülkeden oluşan Kuzey Atlantik Konseyi'nin toplantısını gerçekleştireceğiz.
Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi formatındaki bir çalışma yemeğinde başta Orta Asya Cumhuriyetleri olmak üzere ortaklarımızla biraraya geleceğiz.
Rusya ve Ukrayna'yla ayrı ayrı NATO-Rusya Konseyi ve NATO-Ukrayna Komisyonu toplantılarını gerçekleştireceğiz.
Ayrıca, İttifak'ın müstakbel üyeleri ve Afganistan'daki ISAF harekatına katkıda bulunan ülke ve uluslararası kuruluşlarla da oturumlar düzenleyeceğiz.
Zirve vesilesiyle, Bükreş'te bulunacak bazı Devlet ve Hükümet Başkanlarıyla da ikili görüşmelerde bulunmayı öngörüyorum.
Tüm bu toplantı ve temasların başarılı geçeceğine ve önemli konularda ülkemizin görüşlerinin aktarılması için fırsat teşkil edeceğine inanıyorum.
60. yıldönümünü dolduran NATO'nun bu zirvesi önemli bir zirvedir. NATO üyelerine yeni üyelerin katılacağı, bunun kararlarının alınacağı önemli bir toplantıdır. Ümit ediyorum ki hepimiz için iyi neticeler getirecektir.
Teşekkür ederim.

Soru: Afganistan'a asker gönderme konusuyla ilgili olarak Türkiye'nin tutumu ne olacak?
Sayın Cumhurbaşkanımız: Biliyorsunuz biz Afganistan'la çok yakından ilgileniyoruz, yakından ilgilenmeye de devam edeceğiz ama muharip bir güç gönderme niyetimiz yok. Bunun ötesinde, Afganistan'la ilişkilerimizi, oradaki imkanlarımızı genişletmek, güçlendirmek, Afganlara daha çok yardımcı olmak Türkiye'nin politikasıdır ve bu politika devam edecektir.
Soru: Sayın Cumhurbaşkanım, füze koruma sistemleri önemli bir gündem maddesi dediniz. NATO'nun bu konuda çalışmaları var. Siz nasıl bakıyorsunuz füze savunma sisteminin Türkiye'ye yerleştirilmesine?
Sayın Cumhurbaşkanımız: Bizim ana tezimiz şu: Savunmada ve güvenlikte bölünmüşlük olmaz.

Teşekkür ederim.
Yazdır Paylaş Yukarı