Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov ile Heyetlerarası Görüşmelerin Ardından Basına Yaptıkları Açıklama

24.03.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Sayın Devlet Başkanı, değerli kardeşim, Berdimuhammedov,
Değerli Basın Mensupları,
Hepinizin bildiği gibi, Türkmenistan ile Cumhurbaşkanları düzeyindeki ziyaretlere verilen uzun bir aradan sonra geçtiğimiz Aralık ayında bu kardeş ülkeye resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştim.
Bu ziyaret aynı zamanda Cumhurbaşkanı seçilmemi müteakiben Orta Asya'ya yaptığım ilk resmi ziyareti teşkil etmişti.
Bu kez Aşkabat'ta yaptığım davete icabeten Sayın Berdimuhammedov ülkemizi ziyaret etmektedir.
Kendisini Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğumu bu vesileyle bir kez daha ifade etmek isterim.
Değerli kardeşim Sayın Berdimuhammedov ile gerek başbaşa gerek heyetler halinde gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, ilişkilerimizi bütün yönleriyle ele aldık. İşbirliğimizin daha ileri düzeylere yükseltilebilmesi imkanları hususunda görüş alışverişinde bulunduk.
Bu görüşmelerimizin yararlı, verimli, geleceğimize ışık tutan ve yol gösteren bir mahiyette geçtiğini ifade etmek isterim.
İkili ilişkilerimizde en dinamik alanlardan birini teşkil eden ticari-ekonomik işbirliğinin bugünkünden çok daha çeşitlendirilmiş ve derinliğe sahip bir nitelik kazanmakta olduğu hususunda mutabık kaldık.
Sayın Devlet Başkanıyla görüşmelerimizde işbirliğimizin daha ileri düzeylere taşınabilmesi bakımından her alanda önemli imkan ve fırsatlarımız olduğu hususunda görüş birliğine vardık.
Bu potansiyeli en iyi ve verimli şekilde kullanmaya kararlıyız.
İkili ilişkilerimizin yanısıra, Türkiye ve Türkmenistan bakımından önem arzeden çeşitli bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de birlikte değerlendirdik.
Bu konulardaki yaklaşımlarımızın büyük ölçüde örtüştüğünü ve benzerlik gösterdiğini memnuniyetle gördük.
Görüşmelerimizin sonunda, biraz önce gördüğünüz üzere, çeşitli alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesi ve ileriye yönelik ortak vizyonumuza katkı sağlaması amacını taşıyan bazı belgeleri de sizin huzurunuzda imzaladık.
Ziyaretin bundan sonraki bölümünde Sayın Devlet Başkanı Ankara'da temaslarını sürdürecektir. Butün bu görüşmelerin Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ilişkileri daha güçlendirmeye vesile olacağına inanıyorum. Ve Sayın Cumhurbaşkanının bu ziyaretinin tarihi bir ziyaret olduğuna inanıyorum. Çünkü uzun zamandan sonra gerçekleşen ilk ziyaretttir. Bundan gerçekten büyük bir memnuniyet duyduk. Ben de kendisini Aşgabat'ta ziyaret ettiğimde çok büyük bir hüsnü kabul göstermişlerdi. Aynı şeyi Türkiye'de göstermekten duyduğum memnuniyeti bir kez daha ifade ediyorum, Şahıslarında bütün Türkmen kardeşlerimize sevgilerimi muhabbetlerimizi Türk milleti adına sunuyorum.
Bu vesile ile hem sayın başkanın hem de değerleri heyet üyelerinin ve Türkmen halkının geçmiş Nevruz Bayramı'nı bir kez daha kutluyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı