Türkmenistan Devlet Başkanı'nın Ülkemizi Ziyareti

22.03.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov Sayın Cumhurbaşkanımızın davetine icabetle 24-25 Mart 2008 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyarette bulunacaktır. Devlet Başkanı Berdimuhammedov'a bu ziyaretleri sırasında geniş bir heyet de refakat edecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 5-7 Aralık 2007 tarihlerinde Türkmenistan'ı ziyaretleri sırasında Devlet Başkanı Berdimuhammedov'a yaptıkları davet çerçevesinde gerçekleştirilecek bu ziyaret sırasında, iki ülke arasındaki işbirliği alanları ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır.

Konuk Devlet Başkanı'nın ziyareti vesilesiyle İstanbul'da iki ülkeden sanatçıların katılacağı kültürel bir gösteri düzenlenecektir.


Bilgi Notu

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yasal çerçevesi tamamlanmıştır. Türkiye-Türkmenistan ekonomik ilişkileri, bu ülkede yerleşik büyük müteahhitlik firmalarımızın gerçekleştirdikleri prestijli projeler ve ülkemizin Türkmenistan'ın dış ticaretindeki önemli payı çerçevesinde, gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Müteahhitlik şirketlerimiz Türkmenistan'da 1992-2006 yılları arasında yaklaşık 5 milyar dolarlık iş almış olup, 2007 yılı başından 15 Mart 2008'e kadar 4.5 milyar dolarlık daha ihale kazanmışlardır.

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki dış ticaret son üç yıldır düzenli olarak artmaktadır. 2007 yılında ikili ticaret hacmi yaklaşık 1 milyar 300 milyon dolara ulaşmıştır. İhracatımız yaklaşık 500 milyon dolar, ithalatımız ise 800 milyon dolar civarındadır.

Türkiye, Türkmenistan'dan pamuk ve tekstil ürünleri ile petrol yağları ithal ederken, Türkmenistan ülkemizden işlenmiş gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, makine ve teçhizat satın almaktadır.

Ülkemiz Türkmenistan'a en fazla yatırım yapan ülke konumundadır. Türkmenistan'a yönelik doğrudan Türk yatırımlarının miktarı 2007 yılı itibariyle 1.5 milyar dolara yaklaşmaktadır.
Türkmenistan'da faaliyet gösteren 250 civarındaki girişimcilerimizin iştigal sahaları 3 ana grupta toplanmaktadır: Tekstil sektörü, müteahhitlik hizmetleri ve ticari faaliyette bulunan KOBİ'ler.

2006 yılında ülkemizi yaklaşık 50 bin Türkmen turist ziyaret etmiştir. 2007 yılı Ağustos ayında sağlanan vize muafiyeti çerçevesinde bu sayının artması beklenmektedir.

Türkiye, TİKA marifetiyle Türkmenistan'a birçok alanda teknik yardım hizmeti vermiştir. Orta Asya'nın en önemli tarihi eserleri arasında yer alan ve UNESCO'nun dünya kültür mirasına dahil ettiği Sultan Sancar Türbesinin restorasyonu, tüm masrafları TİKA tarafından karşılanmak suretiyle yapılmıştır.

Şu ana kadar gerçekleştirilen başlıca projeler arasında Annev'de yüksek kaliteli buğday üretimine yönelik bir Tarımsal Araştırma İstasyonu kurulması ve Türkmenbaşı Vakfı'na devredilmesi; Azadi Diller Enstitüsü'nün restorasyonunun yapılması; Türkmenistan Karayollarının Master Planının hazırlanması; Türkmen Otoyolları Bakanlığına danışmanlık hizmeti verilmesi; sağlık, sigortacılık, bankacılık, maliye ve gümrük sektörlerinin geliştirilmesini teminen Türkiye'de düzenlenen eğitim programları/seminerlerine Türkmen personelin katılımının sağlanması; ziraat alanında şekerpancarı, mısır ve antepfıstığı deneme üretimleri gerçekleştirilmesi; tavuk çiftliği kurulması; tohum sertifikasyonu laboratuvarı kurulması; tohum desteği sağlanması ve Türkmen Jeoloji Enstitüsü ile işbirliği halinde Türkmenistan'ın maden kaynakları envanterinin hazırlanması ve yayınlanması çalışmaları yer almaktadır.
Yazdır Paylaş Yukarı