Nevruz Mesajı

20.03.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Nevruz mesajları aşağıda sunulmaktadır:
"Saygıdeğer Vatandaşlarım,
Bugün Baharın müjdecisi, birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolü dünyanın en eski ve en zengin barış ve dostluk bayramını kutluyoruz. Nevruz. Yani yeni gün. Hayatın akışı içerisinde bireyin ve toplumun ruhunda oluşan tortuları, kırgınlıkları, hüzünleri arındırma günü. Her anlamda yeni gün.
Zengin ve derin bir medeniyet havzası olan yaşadığımız coğrafyada binlerce yıldır baharın vesile edilerek kutlandığı nevruz her kültürle bağdaşabilen bir özelliğe sahiptir. Nevruzun değişmeyen özü ise birlik içinde hayatın her şeyini paylaşabilme iradesidir.
Nevruz, zaman olarak Kuzey yarım kürede kışın bitişine, toprağın uyanışına denk gelir. Bu yönüyle de yeniden doğuşu sembolize eder. Nevruzun coşkusu da, bu yeni günde, yeniden doğmak hissiyatından gelir. Binlerce yıldır Asya'nın steplerinden Balkanlara, Ortadoğudan Anadolu'ya kadar bir büyük coğrafyada yaşayanların; baharı, tabiatı, bereketi, temennileri, duaları birlikte büyütüp paylaşmalarının ve zenginleştirmelerinin adıdır Nevruz.
Bu coğrafyada yaşayan herkesin el ele kutladığı nevruz, Türk dünyası bakımından bugün daha da anlamlıdır. Çünkü Türk dünyası, Türkiye Cumhuriyetinin gerçekleştirdiği atılımın ardından, uzun bir dönem süren soğuk kışın ardından baharla uyanan toprak gibi, bağımsızlıklarını kazanan ve gün geçtikçe kendi ayakları üzerinde durabilen yeni devletlerle bir bahar havası yaşamaktadır. Şimdi yaşanan problemler, dünle mukayese edildiğinde iyimser olmak için bütün şartların mevcut olduğu görülecektir. Bu yüzden günümüzde Nevruz, Türk dünyasında, harcanan emek ve zamanın boşa gitmediği, her alanda hamlelerin yaşandığı bir coşkuyla kutlanmaktadır.
Tarihin derinliklerinden gelen Büyük Milletimizin medeniyet ve demokrasi yolunda yürüyüşünün büyük bir kararlılıkla devam edeceğini kaydetmeliyim.
Türkiye Cumhuriyeti, bu coğrafyanın en önemli ortak değerlerinden biri olan Nevruzu, Balkanlardan Orta Asya'ya bütün komşu ülkelerin barış, refah ve demokrasi yolunda ilerlemesinin en önemli sembollerinden biri olarak görmektedir. Nevruz kültürünün bütün dünyada toplumların birbirine yaklaşmasının, hoşgörünün, sevginin ve barışın vesilesi olmasını temenni ediyorum.
Nevruz, aziz vatanımızda kardeşlik ve dayanışma içinde kutlanacaktır. Bu duygularla bütün vatandaşlarımızın, Türk dünyasından Balkanlara ortak kültüre sahip dostlarımızın bütün insanlık âleminin Nevruz bayramını kutluyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı