Romanya'da Başbaşa ve Heyetlerarası Görüşmelerin Ardından Düzenlenen Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

03.03.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Romanya'da başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,
Dost ve müttefik Romanya'yı ziyaret ediyor olmaktan ve Sayın Devlet Başkanı Basescu ile biraraya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum.
Sayın Başkan Basescu ile birlikte birçok konuları görüştük, bu görüşmeler ve karşılıklı fikir alışverişlerimiz inanıyorum ki ülkelerimizin ilişkilerinin gelişmesine çok büyük katkıda bulunmuştur.
Romanya bölgede Avrupa-Atlantik kurumlarıyla başarılı bir şekilde bütünleşen örnek bir ülkedir. Balkanlar ve Karadeniz coğrafyasında istikrar ve barışa önemli katkılarda bulunan bir dosttur. Aynı zamanda bir müttefikimizdir.
Sayın Devlet Başkanı ile buluşmamız vesilesiyle, geçtiğimiz yılın başında AB üyesi olan Romanya'yı bir kez daha kutlamak isterim. Avrupa Birliği içinde bir dostumuzun daha olduğunu bilmek bizleri mutlu etmektedir.
Türkiye ile Romanya birbirlerine çok yakın coğrafyalarda, yoğun ekonomik ve insani ilişkilere ve benzer dış politika yönelimlerine sahip bulunmaktadır. Ülkelerimiz arasında her alanda ilişkilerimizi daha da geliştirmeye özel önem atfetmekteyim.
Romanya'da 80 bin civarında soydaşımız güven ve huzur içinde yaşamaktadır. Böylece ülkelerimizi birbirine bağlayan bir köprü görevi görmektedirler.
Aramızdaki ekonomik ve ticari ilişkilerimiz de gayet iyi bir biçimde gelişmektedir. Romanya'da birçok Türk işadamı faaliyet içerisindedir, Türklerin buradaki yatırımları 2 milyar doları geçmiştir, ticaret hacmimiz 7 milyar dolara ulaşmıştır, 2010 yılında 10 milyar dolara ulaşmasını beklemekteyiz. Bütün bunlardan ve Türk işadamlarına gösterdikleri ilgiden ve güvenden dolayı Romanya'nın bütün yetkililerine, başta Sayın Devlet Başkanı olmak üzere, teşekkür ediyorum.
Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz çerçevesinde ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirme, enerji konusunda işbirliği, Karadeniz'deki işbirliğimiz, Nabuco Projesi, ulaştırma alanındaki konular, bütün bunları geniş bir biçimde görüştük.
Bildiğiniz gibi NATO Zirvesi önümüzdeki ay burada yapılacak, bunun önemli bir olay olduğunu ve NATO'ya bakışımız ve NATO çerçevesi içerisindeki politikalarımızı da gözden geçirme fırsatını bulduk.
Ben bir kez daha bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir safhaya ulaşmasını temenni ediyorum, bana ve heyetime gösterilen yakın misafirperverlikten dolayı Sayın Başkan'a teşekkür ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı