Romanya'ya Hareketlerinden Önce Yaptıkları Açıklama

02.03.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Romanya'ya hareketlerinden önce havaalanında basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
Romanya Devlet Başkanı Sayın Traian Basescu'nun davetine icabet etmek üzere iki günlük resmî bir ziyaret için Romanya'ya hareket ediyorum.
Ziyaretimde bana Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım, üst düzey bir heyet ile işadamları refakat etmektedir.
Romanya, bölgemizde geleneksel olarak çok iyi ilişkilere ve yoğun işbirliğine sahip olduğumuz dost ve müttefik bir ülkedir; 2004 yılında NATO üyesi, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren de AB üyesi olmuştur. Romanya ile ilişkilerimiz bu dönem içerisinde çok boyutlu bir nitelik kazanmış ve her alanda büyük ilerleme kaydetmiştir.
Komşu ülke olarak gördüğümüz Romanya'yla siyasal sorunumuz bulunmamaktadır. Romanya ile ikili ve bölgesel işbirliğimizin daha da ileriye götürülmesi, Balkanlar'da ve Karadeniz bölgesinde kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasına da katkıda bulunmaktadır.
Romanya ile ekonomik ve ticarî ilişkilerimiz son yıllarda önemli gelişme göstermiştir: Ticaret hacmimiz 2007 yılı sonunda 7 milyar dolara ulaşmıştır; Romanya'daki Türk sermayesi 650 milyon doları geçmiştir. Üçüncü ülkeler üzerinden gelen yatırımlarla birlikte Romanya'daki Türk yatırımlarının 2 milyar ABD Dolarının üstünde olduğunu söylemek mümkündür. 10 binin üzerinde Türk şirketi Romanya'da faaliyet göstermektedir.
Romanya'yı ziyaretim sırasında ülkelerimiz arasındaki ikili ve çok taraflı işbirliği olanakları ile ortak bölgemiz ve uluslararası alandaki gelişmeler üzerinde görüş alışverişinde bulunmayı plânlıyorum. Ayrıca, ''Gökkubbe Altında Birlikte Yaşamak'' konulu serginin ve Türk ve Romen işadamlarının katılımıyla düzenlenecek olan İş Forumu'nun açılışlarını yapacağım. Romanya'da yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızla biraraya gelmeyi öngörmekteyim.
Bu ziyaretin ilişkilerimize ivme kazandıracağına ve işbirliğimizi pekiştireceğine inanıyorum. Bu vesileyle, Romanya ile çeşitli anlaşma ve protokoller de imzalanacaktır. "
SORU : Sayın Cumhurbaşkanım, kara harekâtının anî bir şekilde tamamlanmasıyla ilgili bazı tartışmalar gündeme geldi. Siz Perşembe günü harekâtın sonlandırılacağını biliyor muydunuz? Bir de ABD'nin harekâtın tamamlanmasına ilişkin etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
CEVAP : Dün Sayın Genelkurmay Başkanı da geniş bir açıklamada bulundu. Bu açıklama gayet sarih, gayet net bir açıklamadır. Bu çerçeve içerisinde bu nasıl plânlandıysa o şekilde bitmiştir. Tabii ki askerî operasyonların plânlarını kamuoyu önünde herkese anlatmak, herkese söylemek oradaki Memhetçiği riske atmak demektir. O bakımdan bu tip operasyonların şaşırtıcı olması gayet normal. Herkese ilân ederek bir operasyon ne başlatılır, ne de oradaki askerin çıkışı veya tekrar girecekse girişi bunlar herkesin kamuoyunun bilgisi içerisinde olur. Kamuoyunu tatmin edeyim, herkesi bilgilendireyim, hoşgörüneyim diye bunları yaparsanız o zaman oraya gönderdiğimiz evlatlarımızı da tehlikeye atarsınız. Ben tabii ki biliyordum, ayrıca birifingler düzenlendi, bütün detaylarını tabii ki biliyoruz. O bakımdan bu nasıl plânlandıysa öyle bitmiştir. Tamamen askerî bir plânlamadır. Şunu bütün samimiyetimle söylerim Amerikalıların da bunda herhangi bir etkisi söz konusu değildir.
Yazdır Paylaş Yukarı