Romanya Ziyareti

29.02.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız beraberinde üst düzey bir heyet ve işadamları ile birlikte Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu'nun davetlisi olarak 2-4 Mart 2008 tarihlerinde Romanya'ya resmi bir ziyarette bulunacaklardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında yapılacak görüşmelerde Romanya'yla olumlu seyirde devam eden ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi imkanları ele alınacak, bölgesel ve uluslararası konular üzerinde kapsamlı görüş alışverişinde bulunulacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Romanya Devlet Başkanı ile gerçekleştirecekleri görüşmenin yanısıra, Romanya Başbakanı, Meclis ve Senato Başkanlarını da kabul edeceklerdir. Türk ve Romen işadamlarının katılımıyla düzenlenecek olan İş Forumu'nun açılışını yapacak olan Sayın Cumhurbaşkanımız ayrıca "Gökkubbe Altında Birlikte Yaşamak" adlı serginin açılışını yapacak vatandaş ve soydaşlarla biraraya gelecek, Dimitrie Cantemir Üniversitesi tarafından verilecek Fahri doktora unvanı ile Bükreş Belediyesi tarafından takdim edilecek Bükreş şehrinin anahtarını kabul edeceklerdir.

Ziyaret sırasında Türkiye ile Romanya arasında "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması", "Denizcilik Anlaşması", "Nükleer kazaların Erken Bildirimine İlişkin Anlaşma" ile "Kültürel Değişim Programı" imzalanacaktır.


Bilgi Notu


Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkiler geleneksel niteliktedir.

Romanya'nın hem NATO hem AB üyesi olması, bölgesinde öndegelen ekonomilerin başında yer alması ve KEİ'nin kurucularından biri olması Romanya ile ülkemiz arasında geniş işbirliği olanakları yaratmaktadır. Bu çerçevede ilişkilerimiz enerji ve ulaştırma alanından kültürel ve sosyal boyuta kadar uzanan geniş bir yelpaze üzerindeki muhtelif konuları kapsamaktadır.



Türkiye ve Romanya, Balkanlar'da birbirlerinin en büyük ticari ortaklarıdır. Toplam ticaret hacmimi 2007 yılı sonunda 6,7 milyar dolara ulaşmıştır. 2010 yılında 10 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedef olarak tespit edilmiştir.

Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin önemli bir boyutunu da Romanya'da yaşayan 17 binden fazla vatandaşımız oluşturmaktadır. Ülkelerimiz arasındaki dostluk köprüsünün temel taşlarından biri olarak görülen bu vatandaşlarımızın kaydadeğer bir bölümü işveren konumundadır.

Romanya'da hem Türk hem Romenlere iş imkanı sağlayan 10 binden fazla kayıtlı Türk şirketi mevcuttur. Sadece müteahhitlik alanında Romanya'da halihazırda 68 Türk şirketi toplam yaklaşık 3.1 milyar Dolar tutarında 103 adet proje üstlenmiş bulunmaktadır.

Romanya'daki vatandaşlarımızın yanısıra 80 bin kadar soydaşımızın varlığı da ilişkilerimize güç katmaktadır. Diğer taraftan 2006 yılında 246 bin Romen turist ülkemizi ziyaret etmiştir.

Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin önemli bir boyutunu da askeri alanda sürdürülen kapsamlı işbirliği oluşturmaktadır. Bu çerçevede iki ülke arasında düzenli biçimde Savunma Bakanları ve Genelkurmay Başkanları düzeyinde karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmektedir. Savunma Bakanları düzeyindeki son ziyaret Kasım 2007'de Romanya Savunma Bakanı Teodor Melescanu tarafından ülkemize gerçekleştirilmiştir.

Güvenlik işbirliği alanında da iki ülke yetkilileri arasında düzenli temaslar gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda İçişleri Bakanlıkları ve Jandarma Kuvvetlerinin kıdemli temsilcileri karşılıklı ziyaretlerde bulunarak muhtelif güvenlik konularını ele almaktadır.

TBMM Türkiye-Romanya Dostluk Grubu 31 Ocak 2008 tarihinde teşkil edilmiştir ve Romanya Parlamentosunda da bir Dostluk Grubu bulunmaktadır.

Sık biçimde yapılan üst düzey ziyaretler bağlamında son olarak Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan Romanya'yı Ekim 2007'de ziyaret etmiş, Romanya Meclis Başkanı Bogdan Olteanu Kasım 2007'de ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Romanya'dan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyindeki son ziyaret Eylül 2005'de yapılmıştır.
Yazdır Paylaş Yukarı