Yemen Cumhurbaşkanı'nın Ülkemizi Ziyareti

22.02.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh, 25-26 Şubat 2008 tarihlerinde ülkemizi ziyaret edecektir. Konuk Cumhurbaşkanının ziyareti, Türkiye ile Yemen arasında Devlet Başkanı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret olacaktır.
Ziyaret çerçevesinde, 25 Şubat günü Sayın Cumhurbaşkanımız ve Konuk Cumhurbaşkanı başkanlığında heyetlerarası görüşmeler yapılacak ve Konuk Cumhurbaşkanı ile Başbakanımız arasında bir görüşme gerçekleştirecektir. 26 Şubat günü iki ülke işadamlarının katılımıyla İş Forumu Toplantısı yapılacaktır.
Görüşmelerde, ikili siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin yanı sıra, bölgesel ve uluslararası konular ele alınacaktır.
Konuk Cumhurbaşkanı 26 Şubat öğleden sonra ülkemizden ayrılacaktır.

Bilgi Notu

Türkiye ile Yemen tarihten gelen sıcak ilişkilere sahiptir. Bu ilişkiler, ülkemizin Ortadoğu'ya yönelik aktif politikası çerçevesinde son yıllarda ivme kazanmıştır.
Türkiye-Yemen ilişkileri açısından son yıllarda yaşanan en önemli gelişmelerin başında Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 25-26 Ekim 2005 tarihlerinde Yemen'i ziyareti gelmektedir.
Türkiye-Yemen Parlamentolararası Dostluk Grubu 2000 yılında oluşturulmuş olup 2007 Genel Seçimleri sonrasında Dostluk Grubu'nun Türk kanadı Yozgat Milletvekili Sayın Abdülkadir Akgül başkanlığında yeniden kurulmuştur.
Türkiye ile Yemen arasındaki ilişkilerin önemli bir boyutu da ticari ve ekonomik ilişkilerdir. Türkiye ile Yemen arasındaki karşılıklı ticaret hacmi son dönemde iki kat artarak 2007 sonu itibariyle 275 milyon dolara ulaşmış olup, ticaret hacminin büyük bir bölümünü ihracatımız oluşturmaktadır. Ticaret hacminin önemli oranda artırılabileceği düşünülmektedir.
Petrol ve doğal gaz rezervlerine de sahip olan Yemen ile enerji işbirliği imkanlarının da mevcut olduğu tespit edilmiştir.
Türk şirketleri Yemen'de önemli projeler yürütmektedir. Bu bağlamda şirketlerimiz gerek büyük altyapı projeleri, enerji ve gıda alanlarında faaliyet göstermeye devam etmektedir.

Türkiye-Yemen Karma-Ekonomik Komisyonu bugüne kadar üç toplantı yapmıştır (Eylül 2000-Ankara, Ocak 2002-Sana, Eylül 2005-Ankara). Dördüncü toplantının önümüzdeki dönemde gerçekleşmesi öngörülmektedir.
Yemen'de sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülmesi ve yoksulluğun azaltılması amacıyla 15-16 Kasım 2006 tarihlerinde Londra'da düzenlenen ''Yemen Donörler Konferans''na iştirak eden Türkiye, 1 milyon ABD Doları tutarında yardım taahhüdünde bulunmuş ve yardımlarımızın TİKA üzerinden gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.
İkili kültürel işbirliğinin halihazırda en önemli öğesini, iki ülke arşivleri arasındaki işbirliği teşkil etmektedir. Yemen Osmanlı Arşivleri'ne eskiden beri büyük ilgi göstermekte; Yemen arşivlerindeki Osmanlı belgeleri de tarih araştırmaları açısından Türk tarihçileri için önem arzetmektedir. Halen, Yemen'deki Osmanlı eserlerinin envanterinin çıkarılmasına yönelik çalışmalar da sürmektedir.
Yemen'in başkenti Sana'da yeni bir Türk şehitliği yapılması için çalışmalara başlanmıştır.
THY'nin İstanbul-Sana seferleri Şubat 2006'da başlamıştır. 2 Temmuz 2007 tarihi itibariyle sefer sayısı haftada ikiden üçe çıkarılmıştır. Önümüzdeki dönemde sefer sayısının artırılması da gündemdedir.
Yazdır Paylaş Yukarı