Senegal Cumhurbaşkanı ile Ortak Basın Toplantısı

19.02.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Senegal Cumhurbaşkanı Sayın Abdoulaye Wade ile birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,
Öncelikle, ilk defa bir Senegal Cumhurbaşkanının ülkemize resmî ziyarette bulunmasından, Değerli Kardeşim Wade'yi Türkiye'de misafir etmekten duyduğumuz mutluluğu burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ve Sayın Cumhurbaşkanı'na Türkiye'ye hoşgeldiniz, diyorum.
Senegal Cumhurbaşkanı Sayın Abdoulaye Wade ile baş başa ve heyetler arasında yaptığımız görüşmeleri biraz önce tamamladık.
Görüşmelerimiz çok verimli ve faydalı geçti. Sayın Cumhurbaşkanıyla hem ikili, hem uluslararası ve bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunma imkânı buldum.
Aynı şekilde, yaklaşık üç hafta sonra Senegal'in evsahipliğinde toplanacak olan İKÖ Zirve toplantısı için yine görüş alışverişinde bulunduk. Bu Zirve toplantısına Senegal Dakar'da evsahipliği yapacak bildiğiniz gibi.
Sayın Basın Mensupları,
Sayın Cumhurbaşkanı Wade, Afrika Kıtası'nın en saygın liderlerinden biridir. Afrika'da birçok yeni fikir ve politikaya öncülük etmiş bir devlet adamıdır. Kendisiyle, Afrika'yla ilgili gelişmeleri gözden geçirdik. Ayrıca, Türkiye'nin Afrika'ya açılım programıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduk.
Türkiye ile Senegal arasında dostane ilişkiler mevcuttur. Senegal bağımsız olduğu ilk günden itibaren Türkiye Senegal'i tanımıştır ve orada Büyükelçiliği vardır. Halklarımız arasında tarihten gelen de bir dostluk vardır.
Görüşmelerimizde, siyasî ilişkilerimizin yanı sıra ekonomik ilişkilerimizin de aynı paralelde geliştirilmesi konusunda görüşbirliğine vardık.
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi, kısa adıyla TİKA'nın, bildiğiniz gibi, Afrika Birliği'nin merkezi olan Addis Ababa'da merkez ofisi vardır, bunun yanında Hartum'da, yine Sudan'da ofisi vardır. Senegal'de de Dakar'da ayrıca yeni bir ofis açmıştır. Ve bütün bu ofislerinde Afrika'nın problemlerine yardımcı olmak için Türk eli uzatılmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanı'nı bu yaz İstanbul'da yapılacak olan Türkiye-Afrika Zirve toplantısına davet ettim ve memnuniyetle gelmeyi kabul ettiler.
Sayın Cumhurbaşkanı Ankara'daki temaslarını bitirdikten sonra bu akşam İstanbul'a geçecek ve İstanbul'da Yeditepe Üniversitesi'nde bir konferans verecektir.
Sayın Cumhurbaşkanı'na bir kez daha Türkiye'ye hoşgeldiniz diyorum. Ve bu ziyaret vesilesiyle Türkiye ve Senegal arasında, Türkiye ve Afrika arasında yeni bir dönemin başlayacağına inancımı tekrarlıyorum.
Soru: Sayın Cumhurbaşkanım, Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, Senegal-Türkiye'nin politik ve kültürel ilişkileri oldukça gelişmiş, ancak ekonomik düzeyde bu ziyaretten sonra yeni bir dönemin açıldığından bahsetmek mümkün olabilir mi?
Yanıt: Demin biz konuşmamızda da bunu ifade ettik zaten, Senegal ile Türkiye arasındaki ilişkiler tarihe dayanmaktadır. Uluslararası kuruluşlarda Senegal Türkiye birbirini daima desteklemiştir, birbirine daima yakın olmuşlardır. Ama ekonomik ilişkilerimiz maalesef bunun çok gerisinde kalmıştır. Şimdi hem özel sektörümüzü hem kamu sektörümüzü daha çok işbirliğine, daha çok iş yapmaya davet ediyoruz. Bununla ilgili görüşmeler yaptık. Sayın Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'da yapacağı ziyaretlerde de Türkiye'nin bu konudaki kapasitesini görme imkânı olacaktır. İnanıyorum ki bu ziyaret, yeni bir dönemin açılışına vesile olacaktır, özellikle ekonomik alanda. Bunun için siyasî iradelerimiz gayet açıktır, talimatlarımızı verdik, bizler de üzerimize düşen her şeyi yapacağız. İnanıyorum ki, ticaretimiz, karşılıklı yatırımlarımız, ekonomik işbirliğimiz daha da gelişecektir.
Yazdır Paylaş Yukarı