Katar Ziyareti

02.02.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, Katar Devleti Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani'nin davetine icabetle, 5-7 Şubat 2008 tarihlerinde Katar Devleti'ne resmi ziyarette bulunacaklardır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani'yle yapacakları görüşmelerde ikili konular ile bölgesel ve uluslararası meseleler ele alınacaktır. Bu çerçevede, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi, enerji alanında işbirliği, ülkemizin Körfez İşbirliği Konseyi'yle ilişkileri konuları görüşülecektir. Ayrıca, Orta Doğu Barış Süreci, Filistin, Lübnan ve Irak'taki durum, terörizmle mücadelede uluslararası alanda sürdürülen işbirliği dahil çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunulacaktır.
Bu ziyaret, Katar Devleti Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani'nin 25-26 Aralık 2001 tarihlerinde ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında iki ülke arasında siyasi ve ekonomik alanlarda hızla aşama kaydeden ilişkilerin gözden geçirilmesine ve yeni işbirliği alanları yaratılmasına da imkan sağlayacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti vesilesiyle üst düzey Katarlı yetkilileri kabul etmeleri de öngörülmektedir.
Ziyaret sırasında ayrıca, onay işlemleri tamamlanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma"nın onay belgelerinin teati edilmesi suretiyle yürürlüğe girmesi sağlanacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımız, Türk-Katar İş Konseyi'nin kuruluşu vesilesiyle düzenlenecek toplantıya da katılacaktır.


KATAR BİLGİ NOTU

TÜRKİYE-KATAR İLİŞKİLERİ VE SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN ZİYARETİ

Katar ile ülkemiz arasında çok iyi düzeyde seyretmekte olan ilişkiler son yıllarda gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretlerle her alanda önemli ivme kazanmıştır. İkili ilişkilerimizde sağlanan gelişmeler, bölgesel ve küresel konularda diyalog ve işbirliğimizi de olumlu etkilemiştir.

Katar'a ikili planda ülkemizden Cumhurbaşkanı düzeyinde en son ziyaret 1999 yılında gerçekleştirilmiştir. Katar Emiri de resmi olarak en son 2001 yılında ülkemizi ziyaret etmiştir.

Türkiye ile Katar arasındaki karşılıklı ticaret hacmi son birkaç yıl içinde önemli artışlar göstererek, 2007 sonu itibariyle, 500 milyon dolara yaklaşmıştır.

Dünyada 3. en büyük doğalgaz rezervine sahip ülke olan Katar ile ilişkilerimizin enerji alanında da geliştirilmesi Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinin gündeminde yer almaktadır.

Katar, son dönemde yakaladığı güçlü ekonomik performansla ülkemiz firmaları açısından önemli fırsatlar sunmaktadır.

Müteahhitlik firmalarımızdan bazıları pazara zamanında giriş yaparak bu fırsatlardan yararlanmışlardır. 2004 yılı sonuna kadar üstlendikleri projelerin toplamı 170 milyon dolar seviyesindeyken, Türk müteahhitlik firmalarının Katar'da son 4 yıl içinde üstlendikleri projelerin toplam miktarı yaklaşık 5 milyar dolara ulaşmıştır. Bununla birlikte, 2007 yılı sonu itibariyle ülkede sürdürülmekte veya planlama aşamasında olan tüm projelerin toplam miktarının 142 milyar dolar olduğu dikkate alındığında, Katar pazarının potansiyeli ortaya çıkmaktadır.

Türkiye ile Katar arasında gelişen ticari ilişkilerin etkisiyle Katar'da yaşayan vatandaşlarımızın sayısı artarak yedi bine ulaşmıştır.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantılarında ayrıntılı olarak ele alınmakta olup, sonuncusu 2006'da Türkiye'de yapılmıştır. Bu toplantıların belirli aralıklarla düzenlenmesi ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır. KEK toplantılarının yanısıra, iki ülke işadamlarının biraraya gelmelerini teminen Sayın Cumhurbaşkanımızın Katar ziyareti sırasında Türk-Katar İş Konseyi'nin kuruluş belgesi imzalanacak ve ilk toplantısı yapılacaktır.

Katar'la gelişen ticari ve ekonomik ilişkilerimiz, kültürel alandaki ilişkilerimize de olumlu katkı sağlamaktadır. Halen Katar'da faaliyet göstermekte olan firmalarımızdan TEKFEN'in Filarmoni Orkestrası, Sayın Cumhurbaşkanımızın Katar'ı ziyareti vesilesiyle Doha'da 6 Şubat akşamı bir konser verecektir. Sayın Cumhurbaşkanımız ayrıca, Doha'da açılan Türk Hat Tezhip Sanatı Sergisi'ni gezeceklerdir.

Öte yandan, Doha İslam Eserleri Müzesi'nin açılışı vesilesiyle "Sınırların Ötesinde" isimli bir sergi düzenlenecektir. 22 Mart 2008 tarihinde açılması ve üç ay sürmesi planlanan sergide, İstanbul'daki Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nden eserlerin de yer alması öngörülmektedir.

KATAR EKONOMİSİ

Kişi başına milli geliri yaklaşık 69 bin dolar (2008 tahmini) olan Katar'ın ekonomisi son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiş, ülkenin GSYİH'sı 2002-2007 döneminde 19,4 milyar dolardan 59 milyar dolara yükselmiştir. İnşaat halindeki LNG tesislerinin devreye girmesiyle birlikte GSYİH'nin 2011 yılında 100 milyar doları aşması beklenmektedir.

Dünyanın 3. en büyük doğalgaz rezervine sahip olan Katar, 25,7 trilyon m³ 'le dünya kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin de %15'ini elinde bulundurmaktadır.

2010 yılında Katar'ın bugün 850.000 olan petrol üretiminin günlük 1.100.000 varile, doğalgaz ihracatının ise 31 milyon tonluk 2007 seviyesinden 77 milyon tona ulaşması öngörülmektedir. Bu nedenle enerji sektöründeki yatırımlar hızla sürdürülmektedir. Sözkonusu rakamlar, Katar'ın günlük enerji kaynakları ihracatını yaklaşık 6 milyon varil ham petrole eşdeğer kılacaktır.

Katar tarafından 2007-2011 yılları arasında planlanan yatırım miktarı, 75 milyar doları büyük enerji ve bağlısı sanayi projeleri olmak üzere, toplam 130 milyar dolardır.

Katar'ın ekonominin petrol ve doğalgaza bağımlılığını azaltacak ekonomik çeşitlendirme programı yalnızca imalat sanayinin değil, diğer ekonomik sektörlerin de geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu bağlamda, ulaştırma sektöründe, ülkenin stratejik konumunun getirdiği avantajdan yararlanılmasını teminen 6,5 milyar dolar tutarındaki, 50 milyon yolcu kapasiteli Yeni Doha Uluslararası Havalimanı'nın inşaatı devam etmektedir. Bunun yanısıra, acil bir durum arz eden 6 milyon konteyner kapasiteye sahip olacak yeni Doha Limanı'nın ihale çalışmaları sürdürülmektedir. Limanın 6 milyar dolara malolacağı bildirilmiştir.

Diğer taraftan, hızla büyüyen ekonominin yarattığı ihtiyaçların karşılanmasını ve ülkenin bir transit merkezi haline getirilebilmesini teminen kapsamlı turizm yatırımları sürdürülmektedir. 2011 yılına kadar toplam 10.000 oda kapasitesine ulaşabilmesini teminen 40'tan fazla 5 yıldızlı otelin inşaatı öngörülmektedir.

Katar'ın finansal hizmetler alanında önemli bir merkez haline getirilebilmesi için bir finans serbest bölgesi konumundaki "Katar Finans Merkezi", Katar hukukundan bağımsız, özerk yasal çerçeve ve mekanizmalarıyla oluşturularak faaliyete geçmiştir.

Çeşitli sektörlerde yakalanan yüksek performans, Katar'daki gayrımenkul yatırımlarını da hızlandırmıştır. 40.000 kişiye yerleşim imkanı sunacak 9,5 milyar dolarlık "The Pearl" Projesi inşaatı hızla sürmektedir.
200.000 kişiye yerleşim imkanı sağlayacak Lusail Şehri Projesi'nin ise, sadece altyapı yatırım maliyetinin 5,5 milyar dolar olması öngörülmektedir.

Katar'ın güçlü ekonomik performansı ülkeye yabancı sermaye akışını da hızlandırmaktadır. 2006 yılında ülkeye 3,2 milyar dolar yabancı sermaye girişi olmuştur.

Katar diğer Körfez ülkeleri arasında eğitim, sağlık ve spor alanlarında yaptığı yatırımlarla da öne çıkmaktadır. Başkanlığını Katar Emiri'nin eşi Şeyha Mooza'nın yaptığı Katar Vakfı tarafından oluşturulan Eğitim Şehri (Education City), birçok ABD üniversitesinin kampüslerini barındırmaktadır.

2016 Yaz Olimpiyatlarına evsahipliği adaylığı çerçevesinde Katar'da önemli projelerin hayata geçirilmesi öngörülmektedir. Bu kapsamda, toplam 145 km'lik bir raylı taşıma sisteminin kurulması, ayrıca Doha'nın toplam otel yatak sayısının mevcut 17.000'den 80.000'e çıkarılması planlanmaktadır. Sadece 2008 yılında 40'a yakın otelin hizmete girmesi ve oda kapasitesinin 24.000'e yükselmesi hedeflenmektedir.



KATAR VE KKTC

Katar, ülkesinde KKTC'nin Ticaret ve Tanıtım Ofisi açılmasına izin vererek, Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı ambargoların hafifletilmesine destek veren ülkelerdendir.
Yazdır Paylaş Yukarı