Basın Açıklaması

24.01.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Dünkü ve bugünkü bazı gazetelerde yer alan haberlerde, bir gazetede yayımlanan iki karikatürle "Cumhurbaşkanına hakaret" ettikleri ileri sürülen karikatüristler hakkında Şişli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen hazırlık soruşturmasından bahsedilirken, gerçeği yansıtmayan yorumlara yer verildiği görülmüştür.
Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanına hakaret, Türk Ceza Kanununun 299 uncu maddesinde, Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar arasında düzenlenmiştir. Bu sebeple, Cumhurbaşkanına hakaret suçu nedeniyle Cumhuriyet Savcılığının soruşturma yapabilmesi için şikâyetçi olmaya gerek bulunmamaktadır. Diğer bir ifadeyle, Cumhurbaşkanına hakaret suçu, takibi şikayete bağlı bir suç değildir. Ancak, bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, anılan maddenin üçüncü fıkrası uyarınca Adalet Bakanının iznine bağlı olup, basına yansıyan karikatürlerle ilgili olarak da, Adalet Bakanlığınca evrakın Şişli Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmesi sonucu adlî işlemlere başlandığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla, söz konusu karikatürlerle ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımız adına Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğince Savcılığa herhangi bir başvuru yapılmadığı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın avukatları tarafından herhangi bir dava açılmadığı halde, bazı gazetelerde yer alan Sayın Cumhurbaşkanımızın "karikatürcülere cezaevi yolunu gösterdiği" ve onları "demir parmaklıklar arkasına göndermek istediği" şeklindeki yorumlar gerçeklerle bağdaşmamaktadır.
Yazdır Paylaş Yukarı