Sudan Cumhurbaşkanı'nın Ülkemizi Ziyareti

19.01.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sudan Cumhurbaşkanı Sayın Ömer Hasan Ahmet El Beşir, Sayın Cumhurbaşkanımızın konuğu olarak 21-23 Ocak 2008 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyarette bulunacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sudan Cumhurbaşkanı arasında 21 Ocak Pazartesi günü heyetlerin de katılımıyla yapılacak görüşmelerde, Türkiye-Sudan ilişkileri, Darfur sorunu ile uluslararası ve bölgesel konular ele alınacaktır.

Konuk Cumhurbaşkanı aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Köksal Toptan'ı TBMM'de ziyaret edecek, ayrıca Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul edecektir.

Cumhurbaşkanı El Beşir beraberindeki heyetle 22 Ocak Salı günü Ankara'dan İstanbul'a geçecektir. Konuk Cumhurbaşkanı İstanbul'da TOBB ve DEİK ile Türk ve Sudanlı işadamlarının katılımıyla düzenlenecek toplantıya katılacak; İstanbul'daki faaliyetlerin ardından 23 Ocak Çarşamba günü Türkiye'den ayrılacaktır.

Bilgi Notu:

Sudan ile mevcut yakın ilişkilerimiz son yıllarda önemli bir ivme kazanmış; ticaret, tarım, sağlık, güvenlik ve eğitim alanlarında da kaydadeğer ilerlemeler sağlanmıştır.

Bu çerçevede Türkiye ile Sudan arasındaki karşılıklı ticaret hacmi 2007 sonu itibariyle 200 milyon dolara ulaşmıştır.

Sudan'da faaliyet gösteren 80'in üzerindeki firmamızın buradaki yatırımlarının toplamı da 300 milyon doları aşmıştır.

Türkiye ile Sudan arasında gelişen ticari ilişkilerin etkisiyle Sudan'da çalışan vatandaşlarımızın sayısı üç bine ulaşmıştır.

Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen, bir Türk inşaat şirketi tarafından 16 Ağustos 2005 tarihinde temeli atılan ve 2007 yılı Ekim ayı itibariyle tamamlanan 25 Milyon Dolar bedelli El Mek Nimir Köprüsü'nün açılışını yapmak ve bu vesile ile muhataplarıyla görüşmelerde bulunmak amacıyla 28-30 Ekim 2007 tarihleri arasında Sudan'ı ziyaret etmiştir.

Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantılarının belli aralıklarla düzenlenmesinin ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda, Türkiye-Sudan 8. KEK Toplantısı, 2002'de Ankara'da, 9. KEK Toplantısı 2004'te Hartum'da, 10. KEK Toplantısı ise Mart 2007'de Ankara'da gerçekleştirilmiştir.

Öte yandan, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Sudan halkının birtakım zorlukları aşmasına yardımcı olmak amacıyla bu ülkede kapsamlı çalışmalar yürütmektedir.

Hartum Program Koordinasyon Ofisi'nde çalışmalarına 1 Mayıs 2006 tarihinde başlayan TİKA, Sudan'da başta tarım, hayvancılık, sağlık, eğitim ve su alanları olmak üzere ülkelerimiz arasındaki teknik işbirliğinin ilerletilmesi hususunda birçok başarılı projeye imza atmıştır.

Darfur'da Türkiye tarafından gerçekleştirilebilecek çeşitli projelerin ön araştırması da TİKA yetkililerince gerçekleştirilmiştir.

TİKA Hartum Program Koordinasyon Ofisi tarafından Hartum'da kurulmakla faaliyetlerine 9 Ocak 2008 tarihinde başlayan Sürekli Eğitim Merkezi, teknik eğitim alanındaki işbirliğimizin somut temellere oturtulmasına önemli katkılarda bulunacaktır.
Yazdır Paylaş Yukarı