ABD Ziyareti Öncesinde Basına Yaptıkları Açıklama

06.01.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD ziyareti öncesinde havaalanında basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Basının Değerli Mensupları,
Bugün, ABD Başkanı Sayın George Bush'un davetine icabeten, Amerika Birleşik Devletleri'ne resmi bir ziyarette bulunmak üzere Ankara'dan ayrılıyorum.
ABD Başkanı Sayın Bush'la 8 Ocak Salı günü yapacağım görüşmelerde, içinde bulunduğumuz yeni konjonktürde Türk-Amerikan ilişkilerini gözden geçirerek her alanda daha da pekiştirilmesini hedefleyeceğiz. Bu bağlamda, ikili işbirliği konuları ile bölgesel ve uluslararası meseleleri ele alacağız. Terörizmle mücadelede iki ülke arasında ve uluslararası planda sürdürülen işbirliği, Ortadoğu'daki son gelişmeler, Pakistan, Afganistan, Irak ve Lübnan'daki genel güvenlik ve siyasi ortam, Kıbrıs meselesi ve ülkemizin Avrupa Birliği üyelik süreci hakkında görüş alışverişinde bulunacağız.
Vaşington'da ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı Sayın Cheney, Dışişleri Bakanı Sayın Rice ve Savunma Bakanı Sayın Gates'le ayrı ayrı görüşeceğim. Vaşington'da iken, belli başlı kanaat önderleriyle buluşacağım. Vaşington'da ayrıca, Amerikan yazılı ve görsel medya organlarıyla mülakatlarda bulunacağım ve Türk Amerikan toplumuyla görüşeceğim. Ziyaretim vesilesiyle, Amerikan iş ve yatırım dünyasının öndegelen temsilcileri ile biraraya gelme fırsatını da bulacağım. Ziyaretimin kültürel bir boyutu da olacak. Vaşington'da sergilenmekte olan Merkez Bankası'nın çok değerli çağdaş Türk resim sanatı koleksiyonunu ziyaret edeceğim.
9 Ocak Çarşamba günü New York'a geçerek, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile bir akşam yemeğinde biraraya geleceğim. "Dış Politika Konseyi"nde Türk-Amerikan ilişkileri üzerine bir konuşma yapacağım. Türk Amerikan toplumuyla New York'da da görüşme imkanı bulacağım. New York'da ayrıca, ABD'deki Ahıska Türkleri temsilcileri ve Amerika'nın öndegelen Musevi kuruluşları temsilcilerini kabul edeceğim.
Değerli Basın Mensupları,
Günümüzde uluslararası ilişkilerde ortaya çıkan yeni ortamda Türkiye-ABD arasındaki işbirliği önemini muhafaza etmektedir. Geçmişte geleneksel olarak savunma ve güvenlik ekseninde gelişen Türk-Amerikan ilişkileri, artık yeni boyutlar kazanmıştır. Ekonomi, ticaret, yatırım, enerji, ortak araştırma-kalkınma programları geliştirilmesi, bilimsel-teknolojik ve akademik işbirliği, toplumlararası temas gibi boyutlarla çeşitlenmekte ve derinleşmektedir. Bu değişimin doğal bir sonucu olarak da, günümüzde kamuoyu algılamaları ilişkilerimizde ön plana çıkmış durumdadır.
Türk-Amerikan ilişkileri, son aylarda ise, Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörü ve asılsız Ermeni iddiaları gibi gelişmelere odaklanmak durumunda kalmıştır. Oysa, bu ilişkilerin özü, kapsamı ve anlamı ile bu sorunların çözümünde başlatılan güçlendirilmiş işbirliğinin ABD'yle ilişkilerimizde yarattığı yeni potansiyelin kamuoyumuzca doğru anlaşılabilmesi önem taşımaktadır.
ABD'ye Cumhurbaşkanı olarak yapacağım bu ilk ziyaretin de, iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri, diyalog ve dayanışmayı, terörizmle mücadele başta olmak üzere bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrarın korunması açısından işbirliğimizin önemini bir kez daha karşılıklı olarak teyit edeceğine ve ikili ilişkilerde açılan yeni fırsat pencerelerinin tesbitine olanak tanıyacağına inanıyorum.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı