Basın Açıklaması

04.01.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın görevinin ilk 126 gününde kanun ve kararlara ilişkin olarak yapılan işlemler konusunda aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür:

"Cumhurbaşkanlığı'nın web sayfasına konulan, kanunların yayımlanması ve kararnamelerin imzalanması konusundaki istatistiki bilgilerin, ne yazık ki bazı gazetelerde doğru yorumlanmadığı anlaşılmaktadır.

Bir gazetede 126 günlük süreçte atılan imzaların 986 olduğu belirtilerek "noter gibi çalıştı" başlığı atılmıştır. Yapılan değerlendirmede Cumhurbaşkanlarının olağan uygulamalarının gözardı edildiği görülmektedir. Görevlerinin ilk 126 günlük sürelerinde 10. Cumhurbaşkanının 1061 işlemi, 9. Cumhurbaşkanının da 830 işlemi imzaladığı dikkate alındığında, bu dönem için yapılan değerlendirmelerin haksız olduğu açıktır.

Toplamı verilen bu işlemlerin bir bölümü kanunların yayımlanmasına, bir bölümü kararnamelerin imzalanmasına, bir bölümü izinli ve özürlü bakanlara vekâlet edilmesine ilişkindir ve yapılan işlemlerin hukukî nitelikleri birbirinden tamamen farklıdır. Yine bu sayıların içinde Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler de yer almaktadır ki, kanunları yayımlama, kararnameleri imzalama veya bazı işlemleri onaylama yetkisinden tamamen farklı olarak burada yetki Cumhurbaşkanına aittir.

Örneğin, Köşke gelen bütün yasaların onaylandığı belirtilerek eleştiride bulunulmaktadır. Öncelikle, bunun bir onay değil, yayımlama yetkisi olduğunun bilinmesi gerekir. İkincisi, ilk 126 günlük görev süreleri içinde 10. Cumhurbaşkanı gelen 24 kanunun 24'ünü, 9. Cumhurbaşkanı da 4 kanunun 4'ünü yayımlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın görevinin ilk 126 günlük bölümünde, TBMM'nce kabul edilen ve gönderilen 39 kanundan 1'inin işlemi devam etmekte olup, 38'i yayımlanmıştır. Bunlardan 21'i milletlerarası andlaşmaların onaylanmasının uygun bulunması hakkındadır.

Aynı süreler içinde 9. Cumhurbaşkanı 359, 10. Cumhurbaşkanı 541 Bakanlar Kurulu Kararını imzalarken, Sayın Cumhurbaşkanımız döneminde de 461 Bakanlar Kurulu Kararı imzalanmıştır. Bu süreler içinde, atama kararları da dahil olmak üzere, 9. Cumhurbaşkanı tarafından 383, 10. Cumhurbaşkanı tarafından 313 müşterek kararname imzalanırken, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 369 müşterek kararname imzalanmıştır.

İlk 126 günlerinde 9. Cumhurbaşkanı 1 Bakanlar Kurulu Kararını iade ederken, 10. Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulunun bütün kararlarını imzalamış; 9. Cumhurbaşkanı 9 müşterek kararnameyi, 10. Cumhurbaşkanı ise 5 müşterek kararnameyi geri göndermiştir. Aynı süre içinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından geri gönderilen kararname sayısı 2'dir ve iade sebebi hukukîdir.

Yine aynı süre içinde 9. Cumhurbaşkanı 47, 10. Cumhurbaşkanı 111 vekâlet tezkeresinin (bakanlara vekâlet edilmesine ilişkin işlem) tamamını imzalarken, Sayın Cumhurbaşkanımız 108 vekâlet tezkeresini imzalamıştır.

Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, son üç Cumhurbaşkanının ilk 126 günlük görev sürelerinde yaptıkları işlemlerin toplamları birbirine oldukça yakın olup, iade ettikleri kararname sayıları arasında da büyük bir fark bulunmamaktadır.

Ancak, Sayın Cumhurbaşkanının, parlamenter sistemdeki yerinin gereği olarak, kararnameleri imzalama yetkisini kullanırken yerindelik denetimi değil, hukukîlik denetimi yapmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Bugüne kadarki uygulamalar da, kararnameleri hukukî bakımdan inceleme ve gerektiğinde uyarı ve tavsiyede bulunma yönünde gerçekleşmiştir."
Yazdır Paylaş Yukarı