ABD Ziyareti

29.12.2007
Sayın Cumhurbaşkanımız, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Sayın George W. Bush'un davetine icabeten, 7-11 Ocak 2008 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'ne resmi bir ziyaret gerçekleştireceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başkan Bush'la yapacakları görüşmelerde, Türk-Amerikan ilişkilerinin pekiştirilmesi bağlamında ikili konular ile bölgesel ve uluslararası meseleler ele alınacak; bu çerçevede Afganistan, Irak, Lübnan ve Ortadoğu konularındaki gelişmeler ile terörizmle mücadele konusunda iki ülke arasında ve uluslararası planda sürdürülen işbirliği ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği süreci hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır.

Bilgi Notu:

- Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush, Cumhurbaşkanlığı seçimi akabinde telefonla arayarak kutladığı Sayın Cumhurbaşkanımızı Amerika'ya davet etmişti. Başkan Bush, Sayın Cumhurbaşkanımızı kutlayan ilk yabancı lider olmuştu.

- Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bush'un davetini kabul etmiştir. Bilahare yapılan temaslar sonucunda ziyaret tarihi olarak 8 Ocak tespit edilmiştir.

- Bu çerçevede, Sayın Cumhurbaşkanımız 7-11 Ocak 2008 tarihleri arasında ABD'ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceklerdir. Bu ziyaret sırasında Vaşington ve New York'da Amerikan basını, sivil toplum kuruluşları ve Amerika'daki Türk toplumunun temsilcileri ile temaslar yapılması da öngörülmektedir.

- Türkiye'den Vaşington'a Devlet Başkanı düzeyinde yapılan son ziyaret 1996 yılında dokuzuncu Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel'in yaptığı çalışma ziyaretidir. Bundan önce ise sekizinci Cumhurbaşkanı Sayın Turgut Özal 1992 yılında Vaşington'a bir ziyarette bulunmuştu.