Gürcistan Devlet Başkanı ile Görüşmelerinin Ardından Düzenlenen Ortak Basın Toplantısı

21.11.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli Basın Mensupları;
Hepinizi en içten, samimi duygularla selâmlıyorum. Öncelikle dost ve komşu Gürcistan'da bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum ve burada bulunduğumuz süre içerisinde gerek şahsıma, gerek heyetime gösterilen konukseverlikten dolayı Sayın Başkan'a ve değerli arkadaşlarına teşekkür ediyorum.
Türkiye, Gürcistan bağımsızlığını kazandığından bu yana Gürcistan ile çok yakın ilişkiler içerisinde olmuş ve her bakımdan, siyasî, ekonomik ilişkilerini geliştirmiş bir ülkedir. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Bu bölgedeki büyük projeleri beraber gerçekleştirmekten de ayrıca mutluluk duyuyoruz. Enerji konusunda, gerek gaz, gerekse petrolle ilgili boru hatlarının nasıl gerçekleştiğine bütün dünya şahittir ve bugün Orta Asya'nın petrolleri, Kafkasya'nın petrolleri Akdeniz üzerinden dünya pazarlarına satılabilmektedir. Aynı şekilde yine Kafkasların gazı Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya satılmaya başlanmıştır. Bununla ilgili merasimler birkaç gün önce Türkiye ve Yunanistan arasındaki bağlantı vesilesiyle gerçekleşmiştir.
Bugün ise tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak büyük bir projenin temel atma merasimi vesilesiyle burada olduk ve bunu gerçekleştirdik. İnanıyorum ki, bu döşediğimiz raylar üzerinden vagonların, lokomotiflerin sefere çıkışlarının merasimini de hep beraber kısa süre içerisinde gerçekleştireceğiz.
Bu demiryolu sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi birbirine bağlamıyor, bu demiryolu aslında haritada eksik olan Çin'i Kazakistan üzerinden Londra'ya kadar bağlıyor. Bildiğiniz gibi, Kazakistan ve Çin, burada çalışacak trenlere yılda 10 milyon ton yük vermeyi taahhüt etmiştir.
Tabiî yolcu konusunda da çok büyük faydalar elde edilecek. Milyonlarca yolcu taşınacak. Bu yolun bir mahzuru var yolcu açısından; o da Marmaray Boğazın altından geçeceği için, maalesef yolcular Boğazın güzelliğini göremeyecekler. Ama tabiî milyonlarca yolcunun tren yoluyla taşınıyor olması çok büyük bir avantaj.
Bugün Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzalamamız, ayrıca Vergi Muafiyeti Anlaşmalarını imzalamamız, gösteriyor ki, bu bölge bir ortak ekonomik alan hâline geliyor.
Bugün Devlet Başkanı Sayın Saakaşvili ile siyasî konularda da görüştük. Kafkaslardaki istikrar, barış ve huzur hepimiz için çok önemlidir. Bunun için hepimiz üstün gayret içerisinde olacağız. Bu bağlamda Türkiye, Gürcistan'ın siyasî birliği ve toprak bütünlüğüne destek verdiğini bir kez daha tekrarlamıştır. Bu çerçevede ülkemiz Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının barışçı yöntemlerle çözüme kavuşturulmasını dilemektedir.
Ayrıca ülkelerimiz arasında dostluk köprüsü oluşturan Ahıska Türkleri konusunda gösterilen ilgiye ve parlamentodan geçen kanuna teşekkür ettim. Bütün bu güzel gelişmeler, aslında bütün Kafkas bölgesine, bu bölgedeki bütün diğer insanlara ve ülkelere açıktır. Hiç kimseyi dışlamak için gerçekleştirilen projeler değildir bunlar.
Eğer bölgedeki istikrar sağlanır ve bölgedeki kronik problemler barışçı yöntemlerle çözümlenirse, inanıyorum ki bu ekonomik işbirliği çok daha geniş bir alana yayılabilir.
Ben bu duygularla tekrar değerli dostuma teşekkür ediyorum ve Türkiye-Gürcistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğine inanıyorum. Bugün imzaladığımız anlaşmalar işadamlarımızı çok daha fazla teşvik edecektir ve çok daha fazla başarılara imza atmalarını sağlayacaktır.
SORU : Son dönemdeki gelişmelerden dolayı bazı komşu ülkeler tarafından yapılan açıklamalara göre; NATO üyeliği konusunda ileride Gürcistan'a sorunlar yaratılacaktır. Sizin düşünceniz nedir bu konuda? Yani Gürcistan'ın NATO üyeliği konusunda...
İkinci sorum : Bildiğiniz gibi, az önce Abhazya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti iptal edilmiştir. Bunun sebebi nedir? Bu konuda ne dersiniz?
YANIT : Öncelikle şunu ifade etmek isterim: Biz hem Balkanların, hem Kafkasların Avrupa yapıları içerisinde yer almasını destekliyoruz. Bununla ilgili, bildiğiniz gibi, bazı ön koşullar var. Bunların muhakkak yerine getirilmesi gerekir. Gürcistan, demokrasisini kökleştirdiğini bu erken seçim kararıyla da göstermiştir. Ümit ediyorum ki, yeni seçimler gerçekleştikten sonra bazı ülkelerin bu konudaki tereddütleri de gidecektir. Ama ben şuna inanıyorum ki; bu yönde herhangi bir tıkanma söz konusu olamaz.
SORU : Abhazya Cumhurbaşkanı Bagapş'ın ziyareti konusunda ne dersiniz?
YANIT : Bu, herhalde hükûmetin bir kararıdır. Bununla ilgili bir şey söyleyecek durumda değilim. Bildiğiniz gibi, bizim de Abhazya nüfusumuz vardır. Ama biz -demin söylediğim gibi- Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne, siyasî birliğine önem veriyoruz."
Yazdır Paylaş Yukarı