Heyetlerarası Görüşmeden Sonra Basına Yaptıkları Açıklama

06.12.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkmenistan Cumhurbaşkanı Sayın Kurbanguli Berdimuhammedov'la birlikte gerçekleştirdiği heyetlerarası görüşmeden sonra basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Sayın Cumhurbaşkanı Değerli Kardeşim Kurbanguli Berdimuhammedov, Değerli Basın Mensupları;
Burada bulunan tüm konukları ve değerli basın mensuplarını sevgiyle selamlıyorum ve Türk halkından getirdiğim selâmları, Tükmen halkına sizin vasıtanızla sunuyorum.
Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak Orta Asya'ya yaptığım ilk resmî ziyareti Türkmenistan'dan başlatıyor olmaktan ayrıca büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum.
Bu ziyaretimiz sırasında şahsıma ve refakatimdeki heyete gösterilmekte olan yakın ilgi ve konukseverlik için başta aziz kardeşim Berdimuhammedov olmak üzere bütün Türkmen kardeşlerimize teşekkür ediyorum.
Türkmenistan bizim atayurdumuzdur ve hepimiz bir milletiz ama farklı farklı devletlerde yaşıyoruz. Irkımız, dilimiz, dinimiz hep birdir, bundan dolayı Türkmenistan'da bulunmaktan büyük bir heyecan duyuyorum.
Türkiye Türkmenistan ilişkileri bilindiği gibi bundan 15 yıl önce yeni ve tarihî bir döneme girmiştir. Bu yeni dönemde de ilişkilerimizi güçlendirmek, derinleştirmek, daha ileri seviye götürmek her iki ülkenin ve her iki yeni Cumhurbaşkanı olarak bizlerin vizyonudur. Bu vesileyle geçtiğimiz 15 yıl içinde ilişkilerimizin kuvvetlenmesinde büyük katkıları olan herkese çok teşekkür ediyorum. Başta rahmetli Türkmenbaşı olmak üzere bütün Türk ve Türkmen devlet adamlarının hepsine şükran borçluyuz.
Bu ziyaretim vesilesiyle değerli kardeşimle 15 yıllık ilişkilerimizi gözden geçirme ve geleceğe yeniden bakmak için görüş alışverişi fırsatı buldum. Sayın Cumhurbaşkanı ve değerli dostumla baş başa ve heyetlerarası yaptığımız görüşmelerde, konuşmalarda detaylı olarak iki ülke arasındaki ilişkileri inceledik, daha büyük potansiyellerin olduğunu gördük ve bu konuda azimle çalışmaya karar verdik. Bununla ilgili bakanlarımıza görevler verdik, onlar çalışma alanlarını tespit edecekler ve bizlere düzenli rapor edecekler. Bu vesileyle görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel meseleleri de konuştuk. Komşularımızla olan ilişkilerimizi gözden geçirdik, barış ve huzur içerisinde yaşamak için büyük gayret sarfetmemiz gerektiğinin altını çizdik ve bu çerçeve içerisinde yine Türkmenistan'ın takip ettiği politikaları ne kadar takdir ettiğimizi ifade ettik.
Türkmenistan'ın son dönemlerde dış politikada da ne kadar aktif olduğunu gördüm. Birçok önemli toplantıların Aşkabat'ta yapılmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bölgesel ve önemli dünya olaylarıyla ilgili görüşlerimizin aynı istikamette olduğunu görmekten de ayrıca memnuniyet duyduk.
İki ülke arasındaki potansiyelin çok büyük olduğunu söyledim. Bir çok alanda bunun harekete geçirilmesi ve halklarımızın çıkarına değerlendirilmesi için çalışma grupları oluşturmaya karar verdiğimizden de bahsettim sizlere. Bu çalışmaları daha ileri düzeye götürecek anlaşmayı da biraz önce sizlerin huzurunda imzalamak da ayrıca memnuniyet verici olmuştur.
Bu ziyaretimi iki kardeş ülke arasındaki ilişkileri daha da hızlandıracak, yeni bir ivme kazandıracak bir olay olarak görüyorum. Bu ziyaretimiz sırasında şahsıma ve heyetime gösterilen çok yakın dostane, kardeşçe konukseverlik için tekrar değerli kardeşime teşekkür ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı