Türkmenistan'dan Dönüşünde Basına Yaptıkları Açıklama

07.12.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkmenistan'dan dönüşlerinde Esenboğa Havaalanı'nda basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır :
"Değerli Basın Mensupları,
Kardeş Türkmenistan'a 5-7 Aralık 2007 tarihleri arasında yaptığım resmi ziyareti tamamlayarak biraz önce yurda dönmüş bulunuyorum.
Ziyaret programım çerçevesinde Türkmenistan'da Cumhurbaşkanı Sayın Berdimuhammedov ile başbaşa ve heyetler halinde verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin yanısıra, bölgesel ve uluslararası konuları de bütün yönleriyle ele alıp değerlendirme ve görüş alışverişi imkanını bulduk. Bütün bu temaslarımız her yönden yararlı ve ileriye dönük ortak bir vizyon taşıdığımızı görebilmemiz bakımından çok değerli bir fırsat teşkil etmiştir.
Bu çerçevede olumlu bir düzeyde seyreden ilişkilerimizin iki kardeş millete layık daha gelişmiş ve zenginlik kazanmış boyutlara taşınabileceğine inandığımızı ortak bir tespit olarak görüşmelerimizde vurguladık. Ülkelerimizin sahip bulunduğu potansiyelin esasen bu inancımıza güç ve destek verdiği hususunda da mutabık olduğumuzu memnuniyetle gördük. Önümüzdeki dönem Türk-Türkmen ilişkileri paylaştığımız bu vizyon ve perspektif çerçevesinde daha da geliştirilecektir.
İki ülke arasında mevcut ekonomik ve ticari ilişkileri zenginleştirici mahiyetteki "Türkiye ile Türkmenistan Arasında Hükümetlerarası Ekonomik Komisyon Kurulması Anlaşması" ve "Ortak Bildiri" ziyaretim vesilesiyle imzalanmıştır. Bu belgeler ikili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin ilerisi için önemli bir ivme kazandıracaktır.
Yine ziyaretim çerçevesinde bu ülkede yaşayan vatandaşlarımızla, bu meyanda işadamlarımızla da biraraya geldik. Kendileriyle çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunduk. Yine bu vesileyle, işadamlarımızın ikili ticari-ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi hususundaki görüşlerini dinledim.
Türk işadamlarının Türkmenistan'daki başarılarını bizzat görmekten çok büyük bir mutluluk duydum.
Ziyaret programının daha sonraki bölümlerinde Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov'la birlikte Daşoğuz şehrine giderek, Daşoğuz Elektrik Santrali'nin açılış törenine iştirak ettik.
Yine bu santralın bir Türk firması tarafından yapılmış olması gerçekten büyük memnuniyet vericidir.
Türkmenistan'ı ziyaretim sırasında ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanı'nı ülkemize resmi bir ziyarette bulunmaya davet ettim. Sayın Berdimuhammedov bu davetimi kabul ettiğini cevaben ifade etti. Kendisini en yakın zamanda ülkemizde ağırlayabilmekten büyük memnuniyet duyacağız.
Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin geleceğine, bu tür üst düzey temas ve ziyaretlerin büyük yarar ve katkı sağlayacağına inancımı da bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum. Kısacası bu ziyaret gerçekten dolu dolu bir ziyaret olmuştur. Özellikle uzun yıllardan sonra yapılan bir ziyaret olması bakımından da çok anlamlı olmuştur. İki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik ve muhabbet daha da artmıştır. İnanıyorum ki bunun faydalarını hep beraber ileride de göreceğiz.
Teşekkür ederim. "
Yazdır Paylaş Yukarı