Pakistan İslâm Cumhuriyeti'ne Hareketlerinden Önce Esenboğa Havaalanı'nda Yaptıkları Açıklama

02.12.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Pakistan İslâm Cumhuriyeti'ne hareketlerinden önce havaalanında basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır :

"Değerli Basın Mensupları,
Pakistan Cumhurbaşkanı Sayın Pervez Müşerref'in daveti üzerine, Pakistan'a gidiyorum. Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik ziyaretim sırasında bana refakat edecektir.
Biliyorsunuz, Türkiye ile Pakistan arasında, uluslararası ilişkilerde benzeri olmayan tarihi dostluk ve kardeşlik bağları bulunmaktadır. Türk ve Pakistan halkları zor zamanlarında birbirlerine daima destek vermişlerdir. Her zaman dayanışma içinde olmuşlardır. Pakistan'la ilişkilerimizi, her iki halkın ve bölgemizin yarar ve istikrarına katkı sağlayacak şekilde sürdürmek istiyoruz.
Pakistan'ın kuruluşunun ve diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 60. yılına rastlayan bu ziyaretim vesilesiyle, Pakistan'la dayanışmamızı bir kez daha ifade etme fırsatı bulacağım.
Türkiye, Pakistan'ın terörizm ve aşırıcılıkla mücadelesini ve demokratikleşme sürecini güçlü bir biçimde desteklemektedir. Kardeş Pakistan halkının esenlik ve huzurunu, kendi esenlik ve huzurumuzdan ayrı tutmuyoruz.
Pakistan Cumhurbaşkanı Sayın Müşerref'i Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından telefonla kutlamıştım. Sayın Müşerref, üç gün önce yemin ederek ikinci dönem Cumhurbaşkanlığı görevine resmen başlamıştır. Sayın Müşerref'in Cumhurbaşkanlığı görevine resmen başlamasının ardından Pakistan'ı ziyaret edecek ilk Devlet Başkanı olmaktan da mutluluk duyuyorum. Bu da Türkiye Pakistan dostluğunun ne kadar sağlam ve samimi olduğunu göstermektedir.
Yarın İslamabad'da Cumhurbaşkanı Müşerref'le biraraya geleceğim. İkili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin yanısıra, bölgesel konularda da kapsamlı görüşmelerde bulunacağız.
Öte yandan ziyaretim sırasında, Pakistan ve Afganistan arasındaki ilişkilerin ilerletilmesine katkıda bulunmak üzere başlattığımız Ankara Süreci'nin siyasi ve ekonomik boyutlarına ilişkin faaliyetleri gözden geçireceğiz.
Hatırlayacağınız üzere, bir süre önce Pakistan Cumhurbaşkanı ile Afganistan Cumhurbaşkanı Türkiye'ye geldiler. Türkiye'nin bölgedeki ilişkilerin ve işbirliğinin daha ileri götürülmesiyle ilgili katkıları olmuştur. Buna Ankara Süreci demiştik. Bunun teknik mekanizması o günden bu yana çalışmaktadır.
Pakistan'da önde gelen siyasi partilerin yetkilileriyle de temaslarda bulunacağım.

SORU: Sınır ötesi operasyon başladı, bununla ilgili bir değerlendirme alabilirmiyiz?
CEVAP: Daha önce yapıldı bu konuyla ilgili açıklamalar, yetkiler de verildi, bu yetkiler çerçevesi içerisinde gerekli görüldüğünde bu yetkiler kullanılmaktadır.
Teşekkür ederim.
Yazdır Paylaş Yukarı