Fransa'ya Hareketlerinden Önce Esenboğa Havaalanı'nda Basına Yaptıkları Açıklama

25.11.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'na hitap etmek üzere Fransa'ya hareketlerinden önce havaalanında basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır :


"Değerli Basın Mensupları,

İzmir'in EXPO 2015 adaylığına ilişkin sunumumuz çerçevesinde Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulu'na hitap etmek üzere az sonra Paris'e hareket edeceğim.
Biliyorsunuz, İzmir 2015 Evrensel Sergisi'ne evsahipliği yapmak istiyor. Bu bağlamdaki adaylık başvurumuzu Mayıs 2006'da yapmıştık. Türkiye böylece, EXPO 2015'e evsahipliği yapma iradesini resmen kayda geçiren ilk ülke olmuştu. Daha sonra İtalya'nın Milano kenti de adaylığını açıklamıştı.
Türkiye, 150 yıllık geçmişinde 63 kere düzenlenen uluslararası ve evrensel sergilerin hemen hemen tümüne katılmıştır. Şimdi de ilk kez evsahipliği yapmak istemektedir ve bunun için de İzmir'i aday göstermiştir.
2015 Evrensel Sergisi'nin hangi şehirde yapılacağına Uluslararası Sergiler Bürosu'nun 2008 yılının Mart ayında düzenlenecek Genel Kurulu'nda üye ülkeler tarafından karar verilecektir.
EXPO organizasyonlarının yapıldığı ülkeye milyonlarca turist gitmektedir, bu bakımdan çok büyük bir organizasyondur. EXPO altı ay süreyle devam edecektir. Bu bakımdan dünyadaki cazibesi çok büyük organizasyonlardan birisidir. Milyonlarca turistin ziyaret ettiği büyük bir organizasyondur. Bunun için zaten İzmir aday gösterilmiştir.
Bu ziyaretle, Paris'te İzmir'in tanıtımının yapılmasına katkıda bulunmaya çalışacağım.
İzmir'in EXPO 2015 adaylığı, kamu ve özel sektör kuruluşlarımız tarafından kuvvetle desteklenmektedir. Hükûmetin de tamamen desteklediği bir organizasyondur.
Dışişleri Bakanı olarak İzmir EXPO 2015'in Yürütme Kurulu Başkanlığını yaptığımı ve projeye ne derece önem verdiğimi sanıyorum biliyorsunuz.
Sivil toplumun, yerel yöneticilerin, yani belediyelerin, il genel meclislerinin, tüm kamu kuruluşlarının ve Türk halkının bu ortak hedefin arkasında heyecanla kenetlenmesi gerektiğine inanıyorum.
İzmir'e bununla ilgili defalarca gittim, orada büyük bir heyecanın mevcut olduğunu biliyorum.
Kasım ayı başında Uluslararası Sergiler Bürosu İnceleme Heyeti Türkiye'yi ziyaret etti. Bu çerçevede, ben de Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri'ni ve beraberindeki heyet üyelerini kabul ettim.



Heyetin daha sonra açıklanan inceleme raporunda, İzmir'in adaylığına hükûmet, muhalefet, yerel yönetimler, iş dünyası ve sivil toplum kuruşları tarafından verilen ortak desteği kayda geçirmiş olduğunu memnuniyetle gördüm. Türkiye'nin hükûmetiyle, muhalefetiyle, yerel yönetimleriyle, iş dünyasıyla, sivil toplumuyla, basın dünyasıyla projeye kuvvetli bir şekilde sahip çıkması gerekiyor. Ve bugüne kadar da böyle olmuştur.
EXPO 2015'in İzmir'de yapılmasının Uluslararası Sergiler Bürosu üyelerince onaylanması hâlinde, bu, sadece Türkiye'de değil, aynı zamanda çevresindeki coğrafyada da, yani Doğu Akdeniz'de, Güneydoğu Avrupa, Orta Doğu, Kafkaslar ve hatta Orta Asya bölgesinde gerçekleşecek ilk evrensel sergi olacaktır.
Dolayısıyla, bu ziyaretimin ana hedefi İzmir'in adaylık tanıtımını en iyi ve en kuvvetli şekilde yapmaya dönüktür. Şayet bu adaylık kazanılırsa ve İzmir'de yapılması kararlaştırılırsa, tabii ki 2015 yılına kadar İzmir ve bütün bölgenin alt yapısında çok büyük hareketlilik olacak ve çok büyük alt yapı yatırımları yapılacaktır. Bu sadece İzmir'in değil bütün Ege'nin ve bütün Türkiye'nin projesidir. Buna böyle bakmak gerekir.
Bugüne kadar birçok büyük organizasyona imza atmış İzmir ve Türkiye'nin EXPO 2015'e de hakkıyla evsahipliği yapacağından kuşkum yoktur. Sonuçta, İzmir ve Milano gibi Avrupa'nın iki önemli şehri bu büyük organizasyonu gerçekleştirmek için yarışıyor. Kalan süreyi de en iyi şekilde değerlendirerek, Uluslararası Sergiler Bürosu'na üye ülkelerin desteğini ve güvenini kazanmak gerekiyor. Bunun için hem hûkümete, hem sivil toplum örgütlerine hem de kültür ve tanıtımla uğraşan herkese çok önemli görevler düşüyor. Ben Cumhurbaşkanı olarak bunun öneminin farkında olduğum için, İzmir'in tanıtımını yapmak üzere Paris'e gidiyorum. Ve ümit ediyorum ki bütün bu çalışmalar semeresini verir ve Türkiye bu büyük organizasyonu gerçekleştirme imkânına sahip olur."
Yazdır Paylaş Yukarı