Tiflis'e Hareketlerinden Önce Havaalanında Basına Yaptıkları Açıklama

20.11.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Temel Atma Töreni vesilesiyle Tiflis'e hareketlerinden önce havaalanında basına yapacakları açıklama aşağıda sunulmaktadır :


"Değerli Basın Mensupları,
Gürcistan Cumhurbaşkanı Sayın Saakaşvili'nin davetine icabetle Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nin Gürcistan kesiminin temel atma törenine katılmak üzere Tiflis'e gidiyorum.
Sözkonusu temel atma törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev de iştirak edecektir.
BTK Demiryolu Projesi, Türkiye ile Gürcistan arasında doğrudan bir hat inşasını ve bu hattın Azerbaycan'daki mevcut hatta bağlanmasını kapsamaktadır. Bu şekilde üç ülkenin demiryolu şebekelerinin irtibatlandırılmasını amaçlamaktadır.
BTK, Doğu'da Hazar üzerinden Çin ile Kazakistan'ın Aktau Limanı arasında inşa edilecek demiryolu hattıyla, Batı'da ise Boğaz geçişli Marmaray tüp geçidi üzerinden Avrupa demiryolu ağıyla birlikte, Asya ile Avrupa arasında önemli bağlantılardan birini oluşturacaktır.
BTK, Asya ve Avrupa arasında yolcu ve yük taşımacılığı alanında yeni imkanlar sunacaktır. Böylece, Bakü-Hazar-Türkmenbaşı-Almatı-Çin güzergahı marifetiyle, Trans-Asya demiryolu ağının da bir parçası haline gelebilecektir.
BTK hattı esasen tarihi "İpek Yolu"nun canlandırılmasına yönelik somut adımlardan birini oluşturacaktır.
Batum Uluslararası Havalimanının ortak kullanımı, ulaştırma alanında Gürcistan ile gerçekleştirdiğimiz bir diğer önemli projedir.
Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile başlayıp, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı ve BTK projeleriyle devam eden dev bölgesel projeler bütün dünyanın yakından takip ettiği, bölgemize nüfuz kazandıran projelerdir.
Doğu-Batı Enerji Koridoru'nu oluşturan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı'nın hayata geçirilmiş olması Türkiye'nin bölgede enerji dağıtıcısı ve transit ülke olmasını sağlayacak stratejik projelerdir. Bu çerçevede, 30 Ekim 2007 tarihi itibariyle, Ceyhan Terminalinden 279. tankerin dolum yapmış olduğunu vurgulamak isterim.

Ziyaretim sırasında, ayrıca Gürcistan Cumhurbaşkanı Sayın Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile gerek ikili, gerek üçlü görüşmeler yapacağım. Görüşmelerde, ülkelerimizi ilgilendiren hususlar ve bölgesel gelişmelerin yanısıra, uluslararası güncel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunacağız. Ayrıca, ekonomi, enerji ve ulaştırma alanlarında üç ülke arasında sürdürülmekte olan diğer projeler üzerinde duracağız.
Ziyaretim vesilesiyle, Türkiye ve Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkilere yeni bir ivme kazandıracak olan "Serbest Ticaret Anlaşması" ile "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması" da imzalanacaktır.
Bu ziyarette işadamları heyetimiz de bana eşlik etmektedir. Ziyaretim vesilesiyle Tiflis'te düzenlenecek olan İş Forumu'nun açılışını, Gürcistan Cumhurbaşkanı Sayın Saakaşvili ile beraber gerçekleştireceğiz.
Bu vesileyle Gürcistan'ı ziyaretimin, bölgede barış, istikrar ve işbirliğine dayalı ortak refahın artırılması yönünde çaba harcayan üç ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceğine ve bölgemizdeki ortak işbirliği ruhu ve birlikte çalışma gayretlerine katkı sağlayacağına inanıyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı