Gürcistan Ziyareti

20.11.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin davetine icabetle, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nin Gürcistan kesiminin temel atma törenine katılmak üzere, 20-21 Kasım 2007 tarihlerinde Gürcistan'a bir ziyaret gerçekleştireceklerdir.
Sözkonusu törene Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de iştirak edecektir.
Gürcistan ziyaretlerinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım ile 60 işadamı da eşlik edeceklerdir.
BTK, Türkiye ile Gürcistan arasında doğrudan demiryolu hattı inşası ve bu hattın Azerbaycan'daki mevcut hatta bağlanmasıyla, anılan üç ülkenin demiryolu şebekelerinin irtibatlandırılması projesidir.
Doğu'da Hazar Denizi üzerinden Orta Asya ve Çin'e, Batı'da ise, "Marmaray" Boğaz geçişli tünel projesi ile Avrupa'ya bağlandığında, BTK hattı, Doğu ile Batı arasında yolcu ve kargoların hızlı ve etkili şekilde taşınmasına imkan verecek yeni bir ulaştırma ve işbirliği koridoru oluşturacaktır.
BTK demiryolu hattının tamamlanmasıyla Doğu-Batı ulaştırma koridorunun en önemli ayaklarından biri hayata geçirilmiş olacaktır.
Ziyaret sırasında, Sayın Cumhurbaşkanımız, Gürcistan Cumhurbaşkanı Sayın Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev ile yapacakları ikili görüşmelerin yanısıra, üç ülkenin Cumhurbaşkanları arasında üçlü bir görüşme de gerçekleştirilecektir.
Görüşmelerde, üç ülkeyi ilgilendiren konuların yanısıra bölgesel gelişmeler ile uluslararası güncel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunulacak, ekonomi, enerji ve ulaştırma alanlarında ortaklaşa sürdürülen işbirliğinin geliştirilmesi ele alınacaktır.
Ziyaret vesilesiyle, Tiflis'te iki ülke işadamlarının katılımıyla Türkiye-Gürcistan İş Forumu düzenlenecektir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Gürcistan Cumhurbaşkanı İş Forumu'nun açılışına katılarak, işadamlarımıza hitap edeceklerdir.
Ziyaret vesilesiyle, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere yeni bir ivme kazandıracak olan Serbest Ticaret Anlaşması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmaları da imzalanacaktır.
Yazdır Paylaş Yukarı