Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Türkiye Ziyareti Hakkında Bilgi Notu

09.11.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Avrupa ülkelerine yaptığı ziyaretler çerçevesinde, İngiltere, İtalya, Vatikan ve Almanya'dan sonra 9-10 Kasım 2007 tarihlerinde ülkemizi ziyaret edecektir. Kral Abdullah'ın bu ziyareti geçtiğimiz sene Ağustos ayındaki ziyaretinden bir yıl sonra gerçekleşmektedir.
Türkiye ve Suudi Arabistan, derin tarihi, kültürel ve sosyal ilişkilere sahip iki devlettir. Halklarımız arasında yakın dostluk ve kardeşlik bağları bulunmaktadır. Bu durum iki ülke ilişkilerinin de sağlam bir zeminde gelişmesine olanak tanımaktadır. Özellikle son yıllarda ülkelerimizin siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkilerinin hızla geliştiği memnuniyetle müşahede edilmektedir. Kral Abdullah'ın bu ziyaretinin bölgesel sorunlarda görüş alış verişinde bulunulmasına imkan vereceği ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Ülkelerimizin coğrafi konum itibariyle içinde bulunduğu Ortadoğu bölgesindeki mevcut gelişmeler hassas ve tarihi bir süreçten geçtiğimizi göstermektedir. Böyle bir ortamda bölgenin iki büyük ve önemli ülkesi olmanın yanı sıra istikrar unsuru olan Türkiye ve Suudi Arabistan'ın bölge meselelerine ortak yaklaşımı büyük önem taşımaktadır. Büyük acıların yaşandığı Irak ve Filistin başta olmak üzere ülkelerimizin Ortadoğu meselelerine yaklaşımları benzeşmenin ötesinde birbirini tamamlar niteliktedir. Özellikle, Türkiye'nin güney, Suudi Arabistan'ın ise kuzey komşusu olan Irak'ta güvenliğin sağlanması, bu ülkenin en kısa sürede istikrar ve huzura kavuşması ve bu süreçte toprak bütünlüğünün korunması açısından Kral'ın ziyaretinin ayrı bir önem taşıdığı değerlendirilmektedir.
Ekonomik ilişkilerimiz özellikle son beş yıldır süratle gelişmektedir. Bu süre içerisinde ticaret hacmimiz üç kat artarak 3.3 milyar dolara ulaşmıştır. Bununla birlikte Suudi Arabistan ve Türkiye gibi güçlü ekonomilere sahip iki ülkenin ticari potansiyeli bu miktarın daha da üzerindedir. Bu itibarla, önümüzdeki süreçte ekonomik ilişkilerimizin daha da gelişmesinin, bu bağlamda karşılıklı olarak mevcut yatırım olanaklarının kullanılmasının halklarımızın refahını arttıracağı düşünülmektedir.
Son yıllarda turizm ve kültür alanında da Türkiye ve Suudi Arabistan'ın yoğun bir faaliyet içerisinde olması bizleri mutlu etmektedir. Dünyanın sayılı turizm ülkelerinden birisi olan Türkiye'nin son senelerde Suudi Arabistan'da da ilgi odağı haline dönüşmesi memnuniyet vericidir. Keza, her sene hac ve umre maksadıyla Suudi Arabistan'ı ziyaret eden vatandaşlarımızın sayısı artmaktadır. Bu durum halklarımızın birbirini daha iyi tanımasına ve yakınlaşmasına imkan vermektedir. İki ülke arasındaki kültür etkinliklerinin de bu dönemde yoğunlaştığı dikkatlerden kaçmamaktadır. Geçtiğimiz günlerde Ankara ve İstanbul'da düzenlenen Suudi Kültür Günleri büyük ilgi ve beğeniyle izlenmiştir. Türkiye'nin 2008 Jenadriye Festivaline konuk ülke olarak davet edilmiş olması da çok anlamlıdır.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın bu ziyareti sırasında gerçekleştirilecek heyetler arası görüşmelerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması imzalanacak, ayrıca ziyaret münasebetiyle Kral Abdullah tarafından Sayın Cumhurbaşkanımıza Kral Abdülaziz Birinci Derece Madalyası, Sayın Başbakanımıza da Kral Abdülaziz Nişanı tevcih edilecek, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da Kral Abdullah'a Devlet Şeref Madalyası sunulacaktır.
Yazdır Paylaş Yukarı