Azerbaycan Dönüşü Esenboğa Havaalanı'nda Yaptıkları Açıklama

08.11.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Azerbaycan dönüşü Esenboğa Havaalanı'nda yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

Değerli Basın Mensupları,
Azerbaycan'a yaptığım resmi ziyareti tamamlayarak yurda dönmüş bulunuyorum.
Dost ve kardeş Azerbaycan'ı ziyaretimde, Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Meclis Başkanı Sayın Oktay Asadov ve Başbakan Sayın Artur Rasizade ile çok verimli temaslar gerçekleştirdik.
Bu çerçevede, ülkelerimiz arasında yüksek seviyede seyreden ilişkilerimizi tüm yönleriyle ele alma fırsatını bulduk.
Ziyaretim sırasında, Azerbaycan Ali Meclisi'ne hitap etme imkanına da sahip oldum.
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da ileriye gittiğini bu ziyaret vesilesiyle teyit etmek beni ziyadesiyle memnun etmiştir. Azerbaycan'la diplomatik ilişki tesis ettiğimiz 15 yıllık zaman dilimi içinde edindiğimiz birikimler ışığında her düzeydeki ilişkilerin ve işbirliğimizin önümüzdeki dönemde çok daha ileri düzeye erişeceği inancını, geleceğe yönelik ortak bir vizyon olarak paylaştığımızı gördük.
Ziyaretimde, ikili ilişkilerimizin tüm yönlerinin yanısıra, başta Yukarı Karabağ ihtilafı olmak üzere Güney Kafkasya coğrafyasının barış ve istikrara kavuşmasının önünde engel teşkil eden sorunları da kapsamlı bir şekilde ele aldık.
Temaslarımda, ülkemizin Güney Kafkasya'da barış, istikrar, refah ve işbirliğinin tesisine büyük önem verdiğini kaydettim. Bu çerçevede Yukarı Karabağ ihtilafının, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü esas alınmak suretiyle barışçı yollardan çözümlenmesi için Türkiye'nin elinden geleni yapmaya devam edeceğini vurguladım.
Azerbaycan'a giderken de belirttiğim üzere, ülkemiz, bölgenin barış ve istikrarına katkıda bulunacak etkili bir ikili ve bölgesel işbirliği ağı oluşturmaya gayret edegelmiştir. BTC ve BTE gibi küresel önemi haiz enerji projelerinin yanısıra, 7 Şubat 2007 tarihinde üç ülkenin katılımıyla Tiflis'te, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin hayata geçirilmesi yönünde önemli bir aşama kaydedilmiştir.
Temaslarım sırasında Azeri tarafının da ülkemiz gibi bu bölgesel işbirliğinin daha da derinleştirilmesi gerektiği konusunda kararlı olduğunu memnuniyetle gördüm.
Kardeş Azerbaycan'ı ziyaretimin son bölümünde Gence şehrine de giderek, burada temaslarda bulundum. Bu şekilde Bakü dışındaki bölgelerde yaşayan Azeri kardeşlerimiz ve yerel yöneticilerle görüşme imkanına sahip oldum.
Ziyaretim sırasında, iki ülke arasındaki mevcut hukuki zemine katkı sağlayacağına inandığım (Uzun Vadeli Ekonomik İşbirliği Anlaşması İcra Planı, Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması, Eğitim ve Bilim Alanlarında İşbirliği Protokolü, Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması, Azerbaycan Cumhuriyeti Aile, Kadın ve Çocuk Sorunlarından Sorumlu Devlet Komitesi ile Türkiye Cumhuriyeti Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı Arasında İşbirliği Protokolü gibi) bazı yeni anlaşmaları da imzaladık.
Azerbaycan ziyaretimin çok yararlı geçtiği kanaatini taşıyorum. Temaslarımın, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki yakın dostluk ve kardeşlik ilişkilerini pekiştirdiği, ortaklığımızı güçlendiren sonuçlar ürettiği inancındayım.
Yazdır Paylaş Yukarı