BM'nin 62. Kuruluş Yıl Dönümü

24.10.2007
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Birleşmiş Milletler'in kuruluşunun 62. yıldönümü nedeniyle yayınladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:

"Ülkemizin de kurucuları arasında bulunduğu Birleşmiş Milletler Örgütü'nün 62. kuruluş yıldönümü bugün kutlanmaktadır.
Günümüzde, küresel sorunlara kalıcı ve kollektif çözümler üretecek, insanlığa umut verecek, uluslararası planda şiddetin yerine barışı hâkim kılacak bir işbirliğine her zaman olduğundan fazla ihtiyaç duyulmaktadır. İnsanlık, ne yazık ki, hâlen, evrensel barışın sağlanmasında arzu edilen ölçüde başarılı olamamıştır. Dünyanın birçok yerinde silâhlı çatışmalar devam etmektedir. Diğer taraftan, masum insanların canına kastederek hain emellerine ulaşmaya çalışan terörizm de, çağımızın yeni tehdidi olarak her geçen gün insanlığa daha fazla zarar vermektedir. Açlık, yoksulluk, hızla artan dünya nüfusu, salgın hastalıklar, küresel çevre sorunları, insan kaçakçılığı ve ticareti, yasadışı göç gibi unsurlar da çağımızın diğer önemli tehditleridir.
Devletlerin uluslararası alanda seslerini duyurabildikleri, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirebildikleri tek evrensel platform olan Birleşmiş Milletler, sözkonusu tehditlerin aşılmasında büyük öneme sahip bir kuruluştur.
Ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların çok taraflı platformda, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesi gerektiğine inanan Türkiye, kalıcı barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasında Birleşmiş Milletler'in bugüne değin oynadığı ve bundan sonra da oynayabileceği aktif rolün büyük önem taşıdığını ve ortaya çıkan yeni tehditlerle de mücadele edebilecek şekilde geliştirilmesi gerektiğini düşünmektedir. Bu çerçevede, Türkiye, Birleşmiş Milletler'in daha güçlü ve etkin kılınmasına yönelik reform çalışmalarını yakından izlemekte ve desteklemektedir.
Türkiye, gelecekte de, bölgesel ve küresel planda barış ve istikrarın korunmasına etkin biçimde katkı yapmaya kararlılıkla devam edecektir. Dünyayı daha güvenli hâle getirme konusundaki katkı ve çabalarımız, kurucu üyesi olduğumuz Birleşmiş Milletler'in Şartı'nda yer alan ideallerle de örtüşmektedir. Bu çerçevede Türkiye, uluslararası barış ve güvenliğin muhafazasını hedefleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne üye olarak aktif bir rol üstlenmek amacıyla, seçimleri Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 2008 yılı sonbaharında yapılacak olan 2009-2010 dönemi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için adaylığını açıklamıştır. Ülkemiz Güvenlik Konseyi'ne üye olarak seçildiği takdirde, barışın korunması, en az gelişmiş ülkelerin sorunları, terörizmle mücadele, çevre, sağlık, insanî yardımlar konularında ilerleme sağlanması için çaba harcayacaktır.
Birleşmiş Milletler Örgütü'nün çalışmalarının dünyamıza barış ve huzur getirmesi dileğiyle tüm insanlığın günü olan 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü'nü kutluyorum."