Strazburg'a Hareketlerinden Önce Esenboğa Havaalanı'nda Yaptıkları Açıklama

02.10.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın AKPM Genel Kurul Toplantısı nedeniyle Strazburg'a hareketlerinden önce Esenboğa Havaalanı'nda yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
Değerli Basın Mensupları,
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı'nın davetine icabetle, Meclis Genel Kurulu'na hitap etmek üzere Strazburg'a hareket ediyorum.
Ziyaretimde bana insan haklarından da sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sayın Mehmet Ali Şahin refakat edecek.
Dokuz yıla yakın bir süre Türk Heyeti üyesi olarak Parlamenter Meclis çalışmalarına etkin şekilde iştirak etmiştim. AKPM ile yakın ilişkilerimi Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı görevlerim sırasında da sürdürdüm.
Bu çerçevede, Başbakan sıfatıyla 2003 yılı Ocak ayında, yine AKPM'nin davetlisi olarak, Parlamenter Meclis'e hitap etmiştim. Avrupa Konseyi'ni ziyaret edecek ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Türkiye Cumhuriyeti 1949 yılında kurulan Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerindendir. Konsey'in temel değerleri olan demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı ideallerini içtenlikle benimsemiştir.
Konsey'e üyeliğimiz, Türkiye'de demokrasi kültürünün ve hukukun üstünlüğü anlayışının yerleşmesine ve gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Üyeliğimiz, Avrupa'daki ortak değerler sistemiyle bütünleşmemizde itici güç olmuştur.
Konsey tarafından geliştirilen normların ülkemiz mevzuatına aktarılması da son yıllarda atılan adımların ana unsurlarını oluşturmuştur. Ülkemizin bu yöndeki çabaları artarak ve kararlılıkla devam edecektir.
Ziyaretim sırasında, Avrupa Konseyi'nin üst düzey yetkilileriyle temaslarda bulunacağım.
Resmi görüşmelerim dışında Strazburg'da bu akşam Türk dernekleri temsilcileriyle de biraraya geleceğim ve onlarla sohbet edeceğim. Strazburg civarında 60 binin üzerinde Türk'ün olduğunu hatırlarsanız, tabiî onlarla biraraya gelmek de benim için önemli olacak.
Hepinize teşekkür ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı