21 Eylül Uluslararası Barış Günü

20.09.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın 21 Eylül Uluslararası Barış Günü vesilesiyle yayınlamasını istedikleri mesaj aşağıda sunulmaktadır:


"Sevgi ve huzur dolu bir dünyada yaşamak tüm insanların temel hakkıdır. Bunun ön koşulu da barıştır.

Ancak, yüzyıllardır sürdürülen çabalara ve edinilen deneyimlere karşın, evrensel barışın sağlanması konusunda arzulanan ölçüde başarı sağlanamamıştır. Bazıları bölgemizde olmak üzere dünyanın bir çok yerinde silahlı çatışmalar devam etmektedir. Bunların kapsamlı ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması için yoğun çabalar sürdürülmekle birlikte, ülkelerin ellerindeki kaynakların önemli bölümlerini halen silahlanmaya ayırıyor olmaları üzücüdür.
Diğer taraftan, masum insanlara karşı en acımasız yöntemleri kullanmaktan çekinmeyen, toplumları yıldırarak ve çaresizliğe sürükleyerek hain emellerine ulaşmayı hedefleyen terörizmin de, insanlığın ve dünya barışının karşı karşıya bulunduğu en ciddi tehditlerden biri olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Terörist faaliyetler ister bireysel, ister kolektif olarak gerçekleştirilsin, uluslararası barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Terörizm, temel insan haklarını, özellikle yaşama hakkını ihlal eden bir insanlık suçudur ve hiçbir şekilde haklı görülemez. Terör belası demokrasinin temelini, sivil toplumu ve ekonomik ve sosyal kalkınmayı hedef almaktadır. Terörün olumsuz sonuçlarından derin şekilde etkilenmiş Türkiye, her çeşit terörü ve terör eylemlerini şiddetle kınamaktadır. Teröre karşı savaş kapsamlı şekilde yürütülmelidir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terörizmle mücadele konusundaki çabalarını aktif olarak desteklemekteyiz. Türkiye, terörizmle mücadele konusundaki 12 BM Sözleşmesi ve Protokolünün tamamına taraftır.
Kitle imha silahlarının ve bunları fırlatma mekanizmalarının yayılması, çağımızın bir başka tehdit unsurudur. Türkiye, terörizmin ve kitle imha silahlarının küresel düzeyde oluşturduğu tehdidin boyutu karşısında, tüm ülkelerin yayılmanın önlenmesi hedeflerini paylaştıkları, daha güvenli ve istikrarlı bir dünya düzeni için birlikte çaba gösterdikleri bir aşamaya gelinmesini samimi olarak arzulamaktadır. Türkiye, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması ve bu antlaşmanın Ek Protokolü dahil, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesine dair uluslararası rejimlerin tümüne taraftır.
Türkiye, bölgesel ve küresel barış ve istikrarın korunmasına aktif biçimde katkı yapmaya kararlıdır. Dünyayı güvenli hale getirme konusundaki çabalarımız, kurucu üyesi olduğumuz Birleşmiş Milletler'in Şartı'nda yer alan ideallerle de örtüşmektedir. Bu çerçevede Türkiye, uluslararası barış ve güvenliğin muhafazasını hedefleyen BM Güvenlik Konseyi'ne üye olarak aktif bir rol üstlenmek amacıyla, 2009-2010 dönemi BMGK geçici üyeliği için adaylığını açıklamıştır. BMGK üyeliği seçimleri BM Genel Kurulu'nun 2008 yılı sonbaharında yapılacak olup, seçildiğimiz takdirde Dünya Barışı için kapsamlı katkılarda bulunacağımıza inanıyorum.
Türkiye'nin evrensel barış konusundaki yaklaşımı, Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Atatürk tarafından ortaya konulan "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesi çerçevesinde şekillenmiştir. Ülkemiz, bu doğrultuda, bugüne kadar uluslararası toplumla işbirliği ve dayanışma içinde çaba sarfetmiş olup, bu yoldaki çabalarını gelecekte de kesintisiz olarak sürdürmeye kararlıdır.

Kalıcı barış ortamının tüm dünyada hakim olması, hoşgörünün ve birlikte barış içinde yaşama kültürünün tüm halklar tarafından yaşam biçimi olarak benimsenmesi ve tüm insanlığın huzur ve refah içinde kardeşçe yaşaması dilekleriyle Uluslararası Barış Günü'nü kutluyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı