KKTC'den Dönüşlerinde Yaptıkları Açıklama

19.09.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, KKTC dönüşü Esenboğa Havaalanı'nda yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk yurtdışı ziyaretimi gerçekleştirmek üzere gittiğim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden dönmüş bulunmaktayım.
Kıbrıs konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştirdiğim bu ziyaret sırasında başta Cumhurbaşkanı Sayın Talat olmak üzere KKTC Devlet ve Hükümet yetkilileriyle yararlı görüşmelerde bulundum.
Görüşmelerimiz vesilesiyle Türkiye ile KKTC arasında Kıbrıs sorunu konusundaki fikir ve inanç birliğinin güçlenerek devam ettiğini bir kez daha memnuniyetle müşahede ettim.
KKTC ile birlikte, bugüne kadar olduğu gibi, kapsamlı çözüm yolundaki yapıcı tutumumuzu sürdüreceğiz.
Ziyaretim sırasında, Kıbrıs Türkü'nün siyasi eşitlik ve demokratik devlet düzeninden geri adım atmaksızın kapsamlı çözüme ulaşma hedefine doğru güvenle ilerleyişine her türlü desteğimizin devam edeceğini vurguladım.
Ayrıca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne uluslararası alanda uygulanan haksız tecridin ortadan kaldırılması için bundan sonra yapılabilecekleri değerlendirdik.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik devlet yapısı ve her geçen gün güçlenen ekonomik kalkınma hamlesiyle, uluslararası toplumda giderek daha fazla kabul görmektedir. KKTC, bu nitelikleriyle bölge için bir kazançtır. Bunu bir kez daha gözlemlemekten kıvanç duydum.
Türkiye Cumhuriyeti tüm kurumlarıyla, KKTC'nin her alanda daha güçlü bir yapıya kavuşturulması ve refah düzeyinin daha da yükseltilmesi için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye muktedirdir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.
Türkiye, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Kıbrıs Türk halkının her zaman yanında olacaktır.
Teşekkür ederim. "



SORU-YANIT

SORU: Türk Amerikan ilişkileri yeni bir aşamaya geldi. Türkiye'yi şu anda ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Burns ziyaret ediyor, Sayın Başbakan'la da görüşüyor, fakat Türkiye'ye gelmeden önce kendisi Zatıaliniz ve Sayın Başbakan'la ilgili "güvenilir isimler, bize verdikleri sözleri tuttular" şeklinde bir ifade kullandı Avrupa Konseyi toplantısında. Bu konuda neler söyleyeceksiniz? Sayın Burns'ün ifade ettiği sözlerle ilgili değerlendirmeniz nedir?
YANIT: Ben herhalde bir ülkenin dışişleri bakan yardımcısının sözlerini açıklayacak, tefsir edecek durumda değilim. Bugün zaten genel sekreterimizi de ziyaret edecek herhalde bildiğim kadarıyla.

SORU: Halk referandumunda 11. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceği yönünde ifade var. Bir takım hukukçuların 11. Cumhurbaşkanı'nı seçmek için yeniden referanduma gidileceği yönünde de iddiaları var. Siz her zaman için halkın cumhurbaşkanı olacağınızı söylemiştiniz. Böyle bir şeye sıcak bakar mısınız? Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?
YANIT: Bakalım gelişsin her şey göreceğiz. Biliyorsunuz ben başından beri halkın seçmesi taraftarıyım.
Yazdır Paylaş Yukarı