KKTC'ye Hareketlerinden Önce Yaptıkları Açıklama

18.09.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın KKTC'ye hareketlerinden önce Esenboğa Havaalanı'nda yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
Cumhurbaşkanı olarak ilk dış ziyaretimi gerçekleştirmek üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gidiyorum. Bu ziyaretimde bana Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Cemil Çiçek eşlik ediyorlar.
Bu ziyaret vesilesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde başta Cumhurbaşkanı Sayın Talat olmak üzere KKTC Meclisi Başkanı, Hükümet yetkilileri ve devlet erkânıyla görüşmelerde bulunacağız. Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu aşamayı değerlendirecek ve ülkelerimiz arasındaki yakın ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amacıyla karşılıklı görüş alışverişi gerçekleştireceğiz.
Kıbrıs sorununun adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaştırılması yolunda Türk tarafı üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiştir. Barış yolunda karşı tarafa farklı zamanlarda çeşitli açılımlarda da bulunmuştur. Ayrıca, uluslararası toplumun Kıbrıs Türk halkına verdiği sözler hafızalarda yerini korumaktadır. Bunlara rağmen, KKTC üzerinde uygulanmakta olan kısıtlamalar devam etmektedir. Bu haksız uygulamalar bir an önce son bulmalıdır. Bu yönde uluslararası toplumdan adım atmasını beklediğimizi bu vesileyle bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Bildiğiniz gibi son yıllarda KKTC ekonomisi hızla büyümektedir. Son 5 yılda yaşanan ekonomik kalkınma kişi başına düşen milli geliri iki katına çıkarmıştır. Başta vatandaşlarımız olmak üzere, yabancı yatırımcıların KKTC'ye ve KKTC'nin yarınlarına olan inançları güçlüdür. Kıbrıs Türkü'nün kendi özgür iradesiyle aydınlık geleceğini inşa konusundaki azmi her türlü takdirin üzerindedir. Bu olumlu hususlar muvacehesinde KKTC'nin, Doğu Akdeniz'de önemli bir çekim merkezi haline geleceğine güvenimiz tamdır.
Anavatan Türkiye'nin güvence ve desteğiyle Kıbrıs Türk halkının özgür yaşama iradesi KKTC'nin müreffeh geleceğinin teminatıdır.
Teşekkür ederim."

SORU-CEVAP

Soru: Sivil Anayasa çalışması yapılmakta. "Bir partinin Anayasası oluyor." eleştirisi var. Siz bunu nasıl yorumluyorsunuz?
Yanıt: Değerli arkadaşlar, her şey açık, şeffaf bir şekilde oluyor. Muhakkak ki bir taraftan bir çalışmanın başlatılması lâzım. Böyle bir çalışmanın başlatıldığını görüyoruz. Bunun başında Profesör Ergun Özbudun vardır ve gerçekten değerli bir hukukçudur. Ama bu bir taslaktır, hepimizin önüne gelecek, benim de önüme gelecek. Gördüğüm kadarıyla bütün kurumlara, herkese dağıtılacak. En geniş bir şekilde katılımın temin edilmesi, açık, şeffaf bir şekilde yapıcı bir tartışma ortamının oluşması önemlidir burada. Bütün siyasî partilerimizin, herkesin belgelerine bakarsanız; Anayasa'nın değiştirilmesini arzu ediyorlar. "Bu Anayasa hiç ellenmesin." diyen yok. Bütün siyasî partilerin bütün beyanatları ve belgelerinde bu var. Dolayısıyla böyle bir işi olgunluk içerisinde, hep beraber, açık, şeffaf bir şekilde tartışarak yapmalıyız ama bu tartışmaların yapıcı bir üslûp içerisinde olması çok önemlidir. İnanıyorum ki, sonunda en geniş bir uzlaşmayla böyle bir Anayasa TBMM'nin huzuruna gelir.

Soru: KKTC ziyaretiniz Rum basınında yasa dışı ve tahrik edici olarak nitelendiriliyor, bu konuda bir değerlendirmeniz olacak mı?
Yanıt: Tahrik edici söylemler bir süredir geliyor öbür taraftan. Biliyorsunuz, Türk Ordusuna, ordumuza yönelik de olmuştu. Bunlara kulak asmıyoruz, biz yolumuza devam ediyoruz. Demin de söylediğim çerçeve içerisinde, KKTC'nin geleceği gayet parlaktır. Tabiî ki kapsamlı bir çözüm için KKTC yetkilileri her zaman adım atmışlardır, bunu atmaya her zaman hazır olduklarını söylüyorlar. "BM'nin öncülüğünde bu çalışmalara her zaman varız." diyorlar.

Soru: Eşiniz hanımefendiyle birlikte Cumhurbaşkanı olarak ilk yurt dışı gezisine çıkıyorsunuz. Eşinizi daha sık yanınızda görebilecek miyiz?
Yanıt: Gittiği yerler olur, gitmeyeceği yerler olur. Her yerde yanımda olacak diye bir şey yoktur.
Teşekkür ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı