Bangladeş -Türkiye; Dostluk ve Kardeşliğin Zirve Yaptığı İki Ülke

13.02.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Temaslarında yoğun bir ilgi ile karşılaşan Cumhurbaşkanı Gül, konuşmalarında iki ülke arasındaki tarihten gelen büyük dostluk bağlarına vurgu yaptı ve bunun ticari ilişkilere de yansıyacağından emin olduğunu belirtti. 

Hindistan’a yaptığı resmî ziyaretin ardından Bangladeş`e geçen Cumhurbaşkanı Gül, başkent Dakka’daki Zia Havalimanı’nda, Cumhurbaşkanı Muhammed Zillur Rahman tarafından resmî törenle karşılandı.

İki ülkenin millî marşlarının çalınmasının ardından tören kıtasını denetleyen Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Savar Ulusal Şehitler Anıtı’na çelenk koyarak, fidan dikti ve Dışişleri Bakanı Dr. Dipu Moni ile Maliye Bakanı Abul Maal Abdul Muhith’i kaldığı otelde ayrı ayrı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Bangladeş Cumhurbaşkanı Mohammed Zillur Rahman ile baş başa görüştükten sonra her iki cumhurbaşkanı heyetler arası görüşmelere başkanlık etti ve basın açıklaması yaptı.

 

 

ATATÜRK SEVGİSİ ve ÇOCUKLARA MUSTAFA KEMAL İSMİ

Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında, Kurtuluş Savaş yıllarında Bangladeş’in yaptığı maddi ve manevi yardımları Türkiye’nin unutmadığını belirterek, “Atatürk dünyanın her yerinde sevilir ve takdir edilir ama Mustafa Kemal adı, Türkiye dışında en çok Bangladeş’te çocuklara verilmiştir. Sayın Rahman, ülkelerinde uzun yıllar cuma hutbelerinde Mustafa Kemal Paşa için dua okunduğunu söyledi. Türkiye’nin de Bangladeşli kardeşlerine aynı hisleri beslediğini bildiğinize eminim” dedi.

TİCARET HACMİ HEDEFİ: 1 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜ

Bangladeş’e iş adamlarının da bulunduğu geniş bir heyetle geldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bunun Bangladeş’e verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 600 milyon dolara yaklaşmasından duyduğu memnuniyeti de ifade ederek, bu rakamın 1 milyar doların üzerine çıkarılabileceğine işaret etti.

Bangladeş Cumhurbaşkanı Rahman da, mükemmel seviyede olan iki ülke ilişkilerinin bu ziyaret vesilesiyle daha da derinleşeceğini söyledi.

“TÜRK VE BENGAL MİLLETLERİ ARASINDA DERİN BİR SEVGİ BAĞI VAR”

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Bangladeş Cumhurbaşkanı Mohammed Zillur Rahman tarafından, Bangabhaban Sarayı’nda onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Bangladeş’i ziyaret etmekten ve Cumhurbaşkanı Rahman’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ilk yıl dönümünü birlikte kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, “Türk ve Bengal milletleri arasında diğer dostlarımızın kolay kolay anlayamayacakları, neredeyse derin bir tutku niteliğinde karşılıklı sevgi bağı bulunmaktadır” dedi.

THY, DAKKA-İSTANBUL ARASI DOĞRUDAN UÇUŞ BAŞLATIYOR

Türk ve Bangladeşli iş adamlarının bir araya geleceği toplantıda, iş adamlarından aralarındaki temasları yoğunlaştırmalarını, ticari ilişkilerimizi çeşitlendirmelerini isteyeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Bu alanda atılacak somut adımlardan ilkinin ise Türk Hava Yolları’nın 2010 Yaz Tarifesiyle başlatmayı kararlaştırdığı Dakka-İstanbul arası doğrudan uçuşlar olacağını bu vesileyle ifade etmek isterim” dedi.

BANGLADEŞ ZİYARETİNİN İKİNCİ GÜNÜ

Cumhurbaşkanı Gül, Bangladeş ziyaretinin ikinci gününde Dakka’da, Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu tarafından düzenlenen çalışma kahvaltısına katıldı.

İŞ ADAMLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK ALT YAPI ÇALIŞMALARI

Burada yaptığı konuşmada, gerçekleştirdikleri görüşmelerde, iki ülke ilişkilerini geliştirmek için neler yapılabileceğini ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Bangladeş ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerde sorun olmadığından görüşmelerin, iş adamlarının önünü açmak, karşılıklı iş yapılmasını sağlamak için hukuki ve ekonomik alt yapıyı hazırlamaya yönelik olduğunu kaydetti.

Hükümetlerin görevlerinin iki temel konuda toplandığını; bunlardan birinin ülkelerindeki özgürlükleri, temel hak ve hürriyetleri, demokrasiyi en güzel şekilde gerçekleştirmek olduğunu, diğerinin de ekonomik kalkınmayı gerçekleştirip halkın hayat seviyesini yükseltmek olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “İşte bunun için hep beraber çalışıyoruz” dedi.

BANGLADEŞLİ İŞ ADAMLARINI TÜRKİYE’YE DAVET

Türk iş adamlarının Bangladeş’te tekstil alanında faaliyet gösterdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Bangladeşli iş adamlarının da Türkiye’de iş yapmasını isteğini dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN KABULLERİ

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra kaldığı otelde, eski İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Enam Chowdhury’yi, ana muhalefetteki Milliyetçi Parti Lideri ve eski Başbakan Khaleda Zia ile Türkiye-Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fikret Çiçek ve beraberindeki yöneticileri ayrı ayrı kabul etti.

Programı çerçevesinde Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina`yı kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Hasina tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

CUMHURBAŞKANI GÜL’E DAKKA ÜNİVERSİTESİ’NDEN FAHRİ DOKTORA

Cumhurbaşkanı Gül’e Dakka Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Cumhurbaşkanı Gül üniversitedeki törene Bangladeş Cumhurbaşkanı Rahman ile birlikte katıldı.

“DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELİYİZ”

Türkiye ile Bangladeş arasındaki karşılıklı güven ve desteğin iki ülke arasında kuvvetli bağlar kurduğunu belirterek, ilişkilerin geliştirilmesi için güçlü bir irade bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, dünyada büyük etkileşimler ve belirsizliklerin yaşandığını ve bu durumun hem fırsatların hem de risklerin bir arada olmasına yol açtığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, “İnsanoğlu çok gelişme kaydetti. Ancak daha iyi bir dünya için çalışmaya devam etmeliyiz.” dedi.

“ASYA’NIN DEĞERLERİ GELECEK NESİLLERE TAŞINMALI”

Asya kıtasının dünya için gelecek vaat ettiğini ve kıtadaki gelişmelerin bu yöndeki değerlendirmeleri haklı çıkardığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Asya’nın sahip olduğu değerlerin evrenselliğine de vurgu yaparak, tarihten gelen bu değerlerin her zaman geçerli olduğunu belirtti ve “Asya’nın evrensel değerleri gelecek nesillere taşınmalı” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Bangladeş Cumhurbaşkanı Rahman tarafından Cumhurbaşkanı Gül’e fahri doktora beratı verildi.

BANGLADEŞ’TE “ÜSKÜDAR’A GİDERKEN…”

Fahri doktora töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Dakka’daki Uluslararası Türk Ümit Okulu’nu ziyaret etti ve okul yöneticilerinden eğitim faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Ziyaret sırasında Bangladeşli öğrenciler, Türkiye ve Bangladeş millî marşlarını söyledi ve “Üsküdar’a Giderken” şarkısı bir Türk ve Bangladeşli öğrenci tarafından her iki dilde seslendirildi.

Daha sonra Hindistan ve Bangladeş’i kapsayan resmî ziyaretlerini tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet Türkiye’ye döndü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı