"İstanbul Zirvesi Bölge İçin Mihenk Taşı Olacak"

26.01.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuk heyet başkanlarını karşılamasının ardından başlayan “Asya’nın Kalbi’nde Dostluk ve İş Birliği için İstanbul Zirvesi” sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul Zirvesi’nin bölge için mihenk taşı olacağına inandığını belirterek, bölgedeki işbirliği ve uzlaşı ikliminin teşviki için Türkiye’nin katkıda bulunmaya her zaman hazır olduğunu vurguladı.

Zirvenin amacının, tüm ülkeleri ve bireyleri etkileyen, terörizm, aşırılık, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi sorunlardan en fazla etkilenen bölgelerin başında gelen Afganistan ve çevresinde, bu meselelerle mücadele için iş birliğini teşvik etmek olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan’ın yaklaşık 30 yıldır çok büyük acılar çektiğini belirterek, komşuları ve dostlarının bu duruma seyirci kalamayacağını aktardı.

 

 

“Çözüm Sadece Askerî Yolla Mümkün Değil”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan’ın problemlerinin çözümünün sadece askerî yollarla mümkün olmadığı, Afgan halkının kalbinin kazanılması, refah seviyesinin arttırılması, eğitimle ilgili önemli adımlar atılması gerektiği şeklindeki görüşünü yineledi. Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ve bütün Afganistanlıların “Bizim çocuklarımız kendi ülkelerini savunmak ve korumak için hazırdır, siz, bize eğitim ve gerekli araçları verin. Başkasının çocuklarının bizim için ölmesini istemiyoruz” dediklerini aktararak, bu çerçevede Afganistan’a ekonomik desteğin verilmesi, kalkınma hamlelerine güçlü biçimde yardımcı olunması gerektiğine işarete etti.

“Toplantının Hedefi Bölgenin Afganistan Konusunda Sorumluluk Aldığını Göstermek”

Komşuların ve bölgenin Afganistan’daki çalışmaları sahiplenmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bizim burada yaptığımız, bölgenin bunu sahiplendiğini göstermektir. Eğer bir bölge, bir ülkenin komşularıyla beraber sahiplenilmezse, o ülkenin bütün projeleri, programları ve uzaktan yapılan yardımların etkisi çok az olur. Bu toplantının esas hedefi, bölgenin de sorumluluk aldığını, bu politikalara destek verdiğini, Afganistan’daki müspet gelişmelere -son seçimler, seçimlerden sonra Sayın Karzai’nin tekrar Cumhurbaşkanı olması, hükümetini oluşturması, bütün bu gelişmelere - destek verdiğini göstermek için yapılmıştır” dedi.

Bildiri Hep Beraber Kabul Edildi

Toplantının ardından yayımlanan bildiriye değinen Cumhurbaşkanı Gül, bildiriyi, Afganistan, Afganistan’ın komşuları, Türkiye ve gözlemcilerin hep beraber kabul ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantının Londra Konferansı’ndan önce yapılıyor olmasının da, ayrıca “güzel” olduğunu, Londra Konferansı’na da hep beraber başarılar dilediklerini söyleyerek, toplantıda gerçekleştirilen çalışmaların Londra Konferansı’nın da başarıyla geçmesine katkıda bulunacağını ümit ettiğini belirtti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai’den Türk Halkına Teşekkür

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’e ve Türk halkına Afganistan’a yardım ve desteğinden dolayı teşekkür ettiğini ve bu desteğin Afgan halkı ve Afganistan için çok önemli olduğunu söyledi.

Ortak basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadelede, özellikle de uyuşturucu ile mücadelede ne gibi somut adımlar atılacağına ilişkin soruya cevaben, Türkiye’nin Afganistan’a NATO çerçevesinde askerî yardım yaparken, diğer yandan da Türkiye Cumhuriyeti’nin başka bir ülkeye yaptığı en büyük kalkınma yardımını gerçekleştirdiğini belirtti. Türkiye’nin Afganistan’a sağlık, eğitim, yol yapımı, ziraat ve polis eğitimi gibi çok geniş bir alanda destek verdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin güvenliğinden sorumlu olduğu Kabil’de geçtiğimiz gün düzenlenen saldırıya karşı elde edilen başarıya dikkat çekerek, terörle mücadelenin çok geniş bir boyutta ele alındığını, bütün ülkelerin de bu yönde Afganistan’a güçlü biçimde katkıda bulunduğunu söyledi.

Narkotik Meselesi

Cumhurbaşkanı Gül, öte yandan narkotik ile mücadele edilirken, Afgan halkına alternatif gelir kaynaklarının gösterilmesinin önemine işaret ederek, bu yönde de çok önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini kaydetti ve narkotik meselesinin sadece Afganistan’ın değil tüm dünyanın meselesi olduğu vurguladı.

Afganistan ile dayanışma sergilemeyi hedefleyen zirvede, Afganistan’ın karşı karşıya olduğu sorunların aşılmasında bölge ülkelerinin sunabileceği katkılar görüşüldü. Zirvenin, Afganistan konusunda devrede olan çeşitli girişim ve mekanizmalara katkı sağlamanın yanı sıra, bunlar arasında köprü işlevi görecek verimli bir iş birliği platformu oluşturması bekleniyor.

Zirveye Geniş Katılım

Dünyanın pek çok ülkesinden geniş bir katılımın gerçekleştiği zirvede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul, Pakistan`ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nawazada Malik Amad Khan, Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kadirbek Sarbaev, Suudi Arabistan’ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Nizar Bin Obaid Madani, Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Anwar Gargash, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksiy Borodavkin katıldı ve Japonya da temsil edildi. Zirve’de ayrıca, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Muhammed Yahya Maroofi, AIGK İcra Direktörü Dulat Bakishev, ABD Başkanının Afganistan Pakistan Özel Temsilci Yardımcısı Paul Jones, BM Genel Sekreteri Afganistan Özel Temsilcisi Yardımcısı Wolfgang Weisbrod Weber, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Larry Rossin, AB Komisyonu Asya Direktörü Jim Moran yer aldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı