KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Afganistan-Pakistan: Üçlü Zirve Kurumsallaşma Yolunda

25.01.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantılarının dördüncüsü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda yapıldı.

Zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, samimi ve yararlı görüşmelerde bulunduklarını, bölgede barış ve istikrarın tesisi, halkların güvenliğinin sağlanması için üçlü iş birliği imkânlarını ele aldıklarını ve somut adımlar atıldığını bildirdi.

 

 

Daha önceki toplantılarda genelkurmay başkanları ve istihbarat teşkilatları başkanlarının da beraber çalışabilecekleri ortam oluşturulmasını kararlaştırdıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede genelkurmay başkanları ve istihbarat başkanlarının üçlü toplantılar yaparak, beraber daha etkili çalışmaları için zemin oluşturduklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, eğitimin ülkeler için önemine işaret ederek, bu konuda gerek ikili, gerekse üçlü yapılabilecek çalışmaların eğitim bakanları tarafından görüşüldüğünü ve bazı kararlar alındığını, bu kararların kendileri tarafından da onaylandığını ifade etti.

Ülkeler arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinin önemine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin başkanlığında üç ülkenin odalarının bir araya gelerek, İstanbul Forumu çerçevesinde çalışmalar yaptığını, bunların sonunda somut neticeler çıkacağından emin olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilen ikili görüşmelerde ise, iki ülke arasındaki tren yolunun rehabilite edilmesi ve hızlandırılması ile ilgili Türkiye Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırladığı brifingi takip ederek, hattın en iyi biçimde faaliyete geçebilmesi için çeşitli talimatları olduğunu kaydetti.

“Bölgenin Sorunlarını Çözmeye Gayret Ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Gül açıklamasının sonunda, “Türkiye-Afganistan-Pakistan arasında tarihten gelen dostluk, bugün bizleri daha fazla beraber çalışmaya sevk etmektedir. Bu beraber çalışmanın neticesinde bölgenin sorunlarını da tabii ki üstleniyoruz ve çözme yönünde gayret sarf ediyoruz” dedi.

Kurumsal bir yapıya kavuşma yolunda ilerleyen Türkiye -Afganistan - Pakistan Üçlü Zirvesi, 2007 yılında başlayan ve ekonomi, kalkınma, güvenlik ile parlamentolar arası temaslar gibi değişik boyutları içeren “Üçlü Zirveler” sürecinin dördüncüsünü teşkil ediyor.

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Taliban sorununun çözümü konusunda Türkiye’nin rolünün ne olacağı yönündeki soruya cevaben, Türkiye’nin Afganistan’a her konuda yardımcı olduğunu, ISAF komutanlığını daha önce iki kez yaptığını ve Afganistan ordusunun eğitimi ile ilgili olarak da elinden gelen her türlü gayreti gösterdiğini söyledi.

Türkiye Katkı Sağlamaya Hazır

Sadece askerî yöntemlerle Afganistan’daki sorunların çözülemeyeceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, askerî çalışmaların yanında bütün Afgan halkının gönlünü kazanmak için de gayret sarf edilmesi gerektiğine inandığını ve kaynakların bu yönde harcanarak daha hızlı sonuç alınabileceğini belirtti. Bir yandan güçlü bir şekilde Afgan güvenlik güçleri oluşturulurken diğer taraftan da bütün Afgan halkının kucaklanması ve sahiplenilmesinin önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, kimlerin terörün dışında olduğunu, kimlerin kazanılması gerektiğini Afganistan yöneticilerinin bildiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, mücadeleyi kazanmak için teröre karışanları izole etmek ve onları küçük parça halinde tutmanın terörle mücadelede önemli bir strateji olduğunu belirterek, bu çerçevede Türkiye’ye düşen bir görev olması halinde her zaman katkı sağlayacağını aktardı.

Irak’taki bütün grupların siyasi sürece katılmaları için Türkiye’nin o dönem çok büyük gayretleri olduğunu bunda da başarı elde edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan’da da yapıcı herhangi bir katkıda bulunabilecekse, başta Afganistan Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün dostlarla konuşularak, Türkiye’nin gücünü bu yönde her zaman kullanabileceğini kaydetti.

Türkiye’den En Üst Düzeyde Dostluk ve Kardeşlik

Gerçekleştirilen toplantının, üç gün sonra Londra’da Afganistan ile ilgili yapılacak toplantıya hazırlık ya da İngiliz hükümeti ile iş birliği olup olmadığı, Afganistan - Pakistan ilişkilerinin Türkiye’nin arabuluculuğuna ne zaman ve ne şekilde ihtiyaç duymayacağına ilişkin soruya da Cumhurbaşkanı Gül, dördüncüsü gerçekleştirilen bu toplantının Londra’da yapılacak toplantıya dolaylı katkısının olabileceğini belirterek, Afganistan ve Pakistan’a Türkiye’nin arabulucu olmadığını, Türkiye’nin dostluk ve kardeşliğini en üst düzeyde ortaya koyduğunu belirtti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı