KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

TÜBİTAK Ödülleri, Çankaya Köşkü'nde Sahiplerini Buldu

25.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

2009 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanlığı döneminde, TÜBİTAK’ın Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Töreninin üçüncü kez Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildiğini ve bir geleneğin böylece başlatılmış olduğunu ifade etti.

 

 

“Bilim, Teknoloji Üretmek Türkiye’nin Önceliği”

Cumhurbaşkanı Gül, bilim, teknoloji üretmenin ve araştırma-geliştirme konularının Türkiye’nin önceliği olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı olduktan sonra TBMM’de yaptığı konuşmada bu alanı daima himayesine alacağını ve destekleyeceğini söylediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, töreni gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye’nin bilgi ve teknoloji üreten bir ülke olmasının önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bir ülkeyi güçlü yapan birçok unsurun bulunduğunu, ancak bunların temellerinden birisinin bilgi üretebilme kapasitesi olduğunu kaydederek, bunun için gerekli ortamın oluşturulmasının önemine işaret etti.

“Bilim ve Teknoloji ile İlgilenen Kurumların Birlikteliği Memnuniyet Verici”

Bu konuda ülkemizde son yıllarda memnuniyet verici gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bilim ve teknoloji ile ilgilenen bütün kurumların daha fazla birlikte hareket ettiklerini görmenin de önemli bir sinerji oluşturduğunu belirterek bundan duyduğu memnuniyeti aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TÜBİTAK ve bu yöndeki çalışmalarından dolayı YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile bütün üniversite rektörlerine teşekkürlerini ifade etti.

Yurt Dışındaki Türk Bilim Adamları

Yurt dışında bulunan Türk bilim adamlarının Türkiye’ye dönmelerini sağlayacak ortamı hazırlamanın önemine değinen Cumhurbaşkanı Gül, bu mümkün olmazsa bilim insanlarımızın bulunduğu ülkelerdeki birikimlerini bir şekilde Türkiye’ye aktarabilmelerini sağlamak gerektiğini söyledi.

Özellikle son yıllarda bilim, teknoloji ile araştırma-geliştirme konularına bütçeden önemli paylar ayrıldığını, büyük şirketleri Türkiye’ye getirmeye yönelik hukuki altyapının da oluşturulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, yurt dışında bu konuya ayrılan fonlardan artık daha fazla faydalanıldığını bildirdi.

“Bilim Adamlarımız Avrupa Bilim Dünyasından Kopmamalı”

Cumhurbaşkanı Gül, özellikle 7. Çerçeve Anlaşması’na girerken Türkiye’nin büyük fedakârlıklar yaptığını belirterek, bu kaynaklardan yeterince yararlanılması gerektiğine ve bilim adamlarımızın Avrupa bilim dünyasından kopmamasının faydalarına işaret etti.

“Bilim ve Teknoloji’ye Teşvikin Sonuçları Alınıyor”

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun 2004 yılından itibaren her sene Başbakan’ın başkanlığında toplanıyor olmasını da takdirle karşıladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ilgi ve teşvik söz konusu olursa neticelerinin de en güzel biçimde ortaya çıktığını aktardı.

Sözlerinin sonunda 2009 yılı bilim ödülünü kazananların başarılarının genç nesillere iyi bir örnek olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bilim insanlarına ödüllerini verdi.

Ödül Sahipleri

Düzenlenen törende, Temel Bilimlerde Bilim Ödülü Prof. Dr. Engin Umut Akkaya’ya verildi. Ayrıca Temel Bilimlerde TÜBİTAK Özel Ödülü de Dr. Taner Yıldırım’ın oldu.

Teşvik Ödülleri, Temel Bilimlerde Doç. Dr. Taylan Akdoğan, Doç. Dr. Nihat Sadık Değer, Doç. Dr. Tolga Etgü, Doç. Dr. Mehmet Özgür Oktel, Doç. Dr. Bayram Tekin; Mühendislik Bilimleri’nde Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir, Prof. Dr. Günhan Dündar, Doç. Dr. Fikri Karaesmen, Doç. Dr. Hakan Ürey, Doç. Dr. Emre Alper Yıldırım; Sağlık Bilimlerinde Doç. Dr. Kubilay Aydın, Doç. Dr. Doğan Erdoğan, Doç. Dr. Ahmet Korkmaz, Doç. Dr. Mehmet Özaydın; Sosyal Bilimlerde ise, Doç. Dr. Hatice Pınar Bilgin, Doç. Dr. Şule Toktaş’a verildi. TWAS Teşvik Ödülünü Doç. Dr. Z. Özlem Keskin aldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı