KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye, Makedonya'nın En Yakın Dostudur"

16.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov'un onuruna verdiği akşam yemeğinde, iki ülkenin tarihten gelen dostluğunu vurgulayan bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî bir ziyarette bulunmak üzere ülkemizde bulunan Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov'un onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

 

             

 

"Türk ve Makedon Halkları Arasındaki Pek Çok Bağ Var"

Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, Türk ve Makedon halkları arasındaki ortak tarihî ve kültürel bağlar ile coğrafi konumlarının, iki ülkeyi yakınlaştıran unsurların başında geldiğine inandığını belirtti. "Bu bağları tarihî eserlerimizde, dillerimizde, edebiyatlarımızda, ortak mutfağımızda, müziklerimizde ve diğer birçok alanda görmek mümkündür. Ülkelerimiz arasındaki dostluk köprüsü niteliğini taşıyan Makedonya kökenli Türk vatandaşları ile Türk kökenli Makedonya vatandaşları bu yakınlığı daha da pekiştirmektedir" diyen Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki yıllarda iki halk arasındaki dostluk ve dayanışmanın daha da gelişeceğine, kültürel alandaki iş birliğinin daha da yoğunlaşacağına olan inancını dile getirdi.

"Makedonya Avrupa-Atlantik Kurumlarıyla Bütünleşmeli"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin izlemekte olduğu dış politikanın temelini "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" düsturunun oluşturduğunu vurgulayarak, ülkemizin, tarihsel, kültürel ve insani bağlarının bulunduğu Makedonya'nın, diğer Balkan ülkeleriyle beraber Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmek suretiyle istikrar ve refahını güvence altına almasını içtenlikle arzuladığını belirtti.

Türkiye: Makedonya'yı Tanıyan İlk Ülke

Türkiye'nin aynı coğrafyayı paylaştığı Makedonya'nın en yakın dostu olduğunu, Makedonya Cumhuriyeti'ni anayasal adıyla ve ulus olarak tanıyan ilk ülke olarak kanıtladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Makedonya'nın uluslararası alanda sorunların diyalog yoluyla çözümüne yönelik yapıcı politikasıyla bölgenin barış ve istikrarına katkıda bulunmasından duyduğu memnuniyet dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Makedonya'nın NATO üyeliği konusunda bugüne kadar sağladığı desteği sürdürmeye devam edeceğini ifade ederek, "NATO üyeliğinizin en kısa sürede gerçekleşeceğini umuyorum. Aynı şekilde, AB ile üyelik müzakerelerini sürdüren bir ülke olan Türkiye, Makedonya'nın AB üyeliğini de içtenlikle arzulamaktadır" dedi.

Ekonomik ve Ticari İlişkiler

Gerçekleştirdikleri görüşmelerde ikili ve bölgesel konuları tüm boyutlarıyla gözden geçirme fırsatını bulduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, her alanda sorunsuz gelişen ikili ilişkilerimizin özellikle ekonomik ve ticari boyutunun daha da ileriye götürülmesi için gerekli siyasal kararlılığın mevcut olduğunu teyit ettiklerini de ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin her iki ülke halkının yanı sıra, bölge halklarının da yararına olacağına, ilişkilerimizin, askerî, güvenlik, kültürel, eğitim ve sağlık gibi birçok alanda derinleştirilecek iş birliğiyle daha da gelişeceğine inandığını belirtti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı